İstif Makinesi (reach Truck) Kontrollerinde Nelere Bakılır?

Depo ve lojistik merkezlerinin "dar alan ustası" olan reach truck (istif makinesi) ekipmanlarına odaklanacak olursak; istif makinesi periyodik kontrollerinde, yüksek irtifada çalışma kabiliyeti nedeniyle denge (stabilite) sistemleri, asansör (mast) rayları ve hidrolik hassasiyet en kritik inceleme noktalarıdır. İtiraf etmek gerekirse, pek çok depoda "Forklift ile aynı şey değil mi?" denilerek geçiştiriliyor; oysa 2026 yılındaki güncel isgkatip ve EKİPNET denetimlerinde, reach truck'ların "reach" (ileri-geri hareket eden asansör) mekanizması ve tekerlek aşınmaları çok daha titizlikle incelenir.

Reach truck muayenesinin 2026 standartlarındaki uygulama adımlarını aşağıda samimi bir dille özetledim.

1. Asansör (Mast) ve Reach Mekanizması​

İşin aslına bakarsanız, reach truck'ı standart bir forkliftten ayıran en büyük fark, asansörün ileri ve geri hareket edebilmesidir.
  • Ray ve Kızak Kontrolü: Asansörün ileri-geri hareket ettiği raylarda aşınma, boşluk veya takılma olup olmadığına bakılır. Bu raylardaki milimetrik bir boşluk, 10 metre yükseklikte devasa bir salınıma neden olur haliyle.
  • Hortum ve Kablo Kanalları: Yükseğe çıkan hidrolik hortumların ve elektrik kablolarının makaralarda sıkışıp sıkışmadığı veya sızıntı yapıp yapmadığı denetlenir, bizzat uyarayım istedim.

2. Denge ve Tekerlek Muayenesi​

İtiraf etmek gerekirse, bu makinelerin tekerlekleri standart forkliftlere göre çok daha küçüktür ve zeminle teması hayati önem taşır.
  • Poliüretan Tekerlek Kontrolü: Tekerleklerdeki kopmalar, düzleşmeler (flat spots) veya yağ emmesi sonucu oluşan yumuşamalar kontrol edilir. Bozuk tekerlek, yükseklikteki dengeyi doğrudan bozar.
  • Yengeç Yürüyüşü ve Fren: Manevra kabiliyetini sağlayan direksiyon motorunun ve elektromanyetik frenlerin "anında" tepki vermesi şarttır haliyle.

3. Yük Testleri: Statik ve Dinamik​

2026 standartlarında modern bir denetim olan EKİPNET vizelerinde, yük testleri makinenin "kapasite diyagramına" göre yapılır.
  • Statik Test (1,25 Katı): Kapasitenin 1,25 katı yüklenir ve asansör ileriye (reach out) sürülmüş vaziyette bekletilir. Hidrolik silindirlerde kaçırma (sehim) olup olmadığı ölçülür.
  • Dinamik Test (1,1 Katı): Kapasitenin 1,1 katı yük ile tam yükseklikte sağa-sola dönüş ve ani duruş testleri yapılır, bizzat uyarayım istedim.

4. Emniyet Sistemleri ve Operatör Kabini​

İtiraf etmek gerekirse, operatörün yüksekten düşen yüklere karşı korunması reach truck'larda daha kritiktir.
  • Tavan Koruyucu (Overhead Guard): Üst koruma kafesinin yapısal bütünlüğü ve kaynak yerleri incelenir.
  • Hız Sınırlayıcı: Asansör belli bir yüksekliğin üzerindeyken makinenin yürüyüş hızını otomatik olarak düşürüp düşürmediği test edilir haliyle.
  • Koltuk Sensörü (Deadman Switch): Operatör koltuktan kalktığında tüm hidrolik ve yürüyüş fonksiyonlarının kilitlenip kilitlenmediği denetlenir.

5. İsgkatip ve EKİPNET Kaydı​

2026 standartlarında bir iş kazası durumunda müfettişler "Kapasite diyagramına uygun test yapıldı mı?" diye sorar.
  • Dijital Onay: Kontrolü yapan makine mühendisi, asansörün açılma mesafelerini ve test ağırlıklarını sisteme girerek size QR kodlu raporu teslim eder.
  • Akü ve Elektriksel Güvenlik: Elektrikli bir cihaz olduğu için akü bağlantı noktaları ve acil durdurma butonunun (emergency stop) işlevselliği rapora işlenir, bizzat uyarayım istedim.
Özetle: Reach truck kontrolleri; yüksek irtifada stabiliteyi sağlayan mekanik hassasiyet ve hidrolik güvenliğin birleşimidir. Yılda en az bir kez bu detaylı check-list ile kontrol edilmelidir.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.