Bilgi : Işletmeler Için Topraklama Ölçümü

Kaan SAKA

TÜİSAG Kurucusu
Admin
Katılım
17 Ara 2010
Mesajlar
3,013
Tepki puanı
3,507
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
İŞLETMELER İÇİN TOPRAKLAMA ÖLÇÜMÜ

İş Salığı ve Güvenliği Tüzüğü

Madde:297,353,354, Topraklama Yönetmeliği Madde:10-1/p)
Elektrik tesisatı ve topraklama sisteminin uygunluğuna dair belge bulunmalıdır. İş yerinin elektrik tesisatı cins ve hacmine göre yetkili elektrikçi tarafından kontrol edilerek elektrik iç tesisler yönetmeliğine uygunluğu sağlanmalı ve bu uygunluk belgelendirilmelidir. Elektrikle çalışan makine ve tezgahların gövde güvenlik topraklamaları, yetkili bir elektrikçi tarafından yapılmalı ve dirençleri(Omaj değerleri) ölçülerek kontrol edilmeli ve Topraklama Yönetmeliğine uygun olduğuna dair bir rapor düzenlenmelidir. Bu çalışma yılda bir tekrarlanmalıdır.Topraklama tesisatı
periyodik olarak en az yılda bir defa, yer değiştirebilen makineler için altı ayda bir defa
yetkili elektrik mühendisi tarafından muayene ve ölçümü yapılmalıdır.

Topraklama Tesislerinde Ölçüm ;
Yeni Tesis Edilecek veya Mevcut Topraklama Tesislerinde Yapılacak Ölçmeler; Toprak Özdirencinin Ölçülmesi: Toprak yayılma direncini veya topraklama empedansını önceden belirlemek amacıyla toprak özdirencinin ölçülmesi, bu direncin çeşitli derinlikler için tespit edilmesini sağlayan "Dört Sonda Yöntemi" (örneğin,Wenner Yöntemi) ile yapılmalıdır.

Dokunma Gerilimlerinin Ölçülmesi ;
Dokunma gerilimlerinin ölçülmesi için,akım-gerilim ölçme yöntemi kullanmak zorunludur.

Topraklama Tesislerinde Sahada Yapılan Muayeneler ve Belgelendirme:
Her topraklama tesisi, kullanıcı tarafından işletmeye alınmadan önce,montaj ve tesis aşamasında, gözle muayene edilmeli ve deneyden geçirilmelidir. Topraklama Raporunda ölçme işlemini yapan elektrik mühendisi (Adı,soyadı,ünvanı,Oda Kayıt no vb.) gösterilmelidir.Global topraklama sisteminin dışında her tesisin toprak direnci hesaplanmalı ve sistematik olarak ölçülmelidir.

Yıldırım Etkilerine Karşı Topraklama Önlemleri:
Yıldırımdan korunma için yüksek gerilim topraklama tesisi kullanılmalıdır. Bütün aşırı gerilim koruma düzenlerinin, toprağa boşalma yolunun direnç ve endüktansı olabildiğince küçük tutulmalıdır. Bu sebeple topraklama elektroduna bağlantı mümkün olduğu kadar düz, köşe yapmadan ve en kısa yoldan yapılmalıdır. Yapıların yıldırım etkilerine karşı koruma önlemleri için ilgili standartlara (TS 622,TS IEC 61024 ve TS IEC 60364-4-443 vb ) ve diğer ilgili mevzuatta ( Bayındırlık Bakanlığı Teknik İşler Şartnamesi Yıldırımlık tesisatı kısmı vb) belirtilen hususlara da uyulacaktır. Parlayıcı ve patlayıcı ortamlarda alınacak ek topraklama önlemleri için ilgili standartlarda ( Örneğin EN 60079-14 vb ), tüzük ve genelgelerde belirtilen hususlara uyulacaktır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Nazan Doğrul Tüfenkçi

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
22 Ocak 2013
Mesajlar
5
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman (C)
Sn. Saka,

Çalıştığım işletmede yıllık elektrik iç tesisat ve topraklama kontrollerini yaptırmak için yetkili kişiyi çağırdım. Topraklama ölçümlerini yaptı, ancak elektrik iç tesisat kontrollerinin artık istenmediğini söyledi, sadece topraklama kontrolünü yaptı. Ben bu konuyu araştırdım ve böyle bir değişikliğe rastlamadım. Açıkçası pek de mantıklı gelmedi. Siz ne dersiniz bu konuda. Teşekkürler...
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.