İsgkatip Oturumu Ne Kadar Süre İşlem Yapılmazsa Otomatik Kapanır?

Açıkçası İsgKatip 2.0 panelinde uzun bir liste üzerinde çalışırken veya bir sözleşme detayını incelerken sistemin çat diye kapanıp sizi en başa, yani e-Devlet giriş ekranına atması kadar sinir bozucu az şey vardır herhalde. İtiraf etmek gerekirse, pek çok kullanıcı "ya daha yeni girmiştim neden attı bu beni" diye söyleniyor ama bu durum aslında tamamen sizin verilerinizin güvenliğiyle alakalı bir güvenlik protokolü. 2026 yılındaki siber güvenlik standartları gereği, kamu sistemlerinde açık bırakılan oturumlar büyük bir risk teşkil ettiği için isgkatip belirli bir süre sonra oturumu otomatik sonlandırıyor.

Sistemin bu çalışma mantığını ve neden böyle davrandığını, tecrübelerime dayanarak aşağıda biraz detaylandırdım.

Aslına bakarsanız, sistemde herhangi bir hareket yapmadığınızda (yani bir butona basmadığınızda veya sayfa yenilemediğinizde) oturumunuz genellikle 20 ile 30 dakika arasında bir süre sonunda otomatik olarak "zamanaşımı" (timeout) hatasına düşer. Yapılan teknik analizlere göre, sistemdeki kopmaların %50'si aslında kullanıcının sayfayı açık unutup başka bir işe dalmasından kaynaklanıyor. Eğer bir sözleşme metnini çok uzun süre okuyorsanız veya veri girişi yaparken bir telefon görüşmesi araya girdiyse, "Kaydet" butonuna bastığınızda sistemin sizi dışarı attığını fark edebilirsiniz. Bu da ne yazık ki girdiğiniz tüm verilerin kaybolması demek oluyor haliyle.

Bazen de sistem yoğunluğunun arttığı dönemlerde (özellikle 2024 ve 2025'teki büyük güncellemelerden sonra fark edildi bu) bu süre güvenlik amacıyla daha da aşağı çekilebiliyor. İstatistiklere göre, ay sonu bildirim dönemlerinde sunucu yükünü hafifletmek için inaktif oturumlar 15 dakikada bile sonlandırılabilir. Bu yüzden forumda tecrübeli arkadaşlar hep şunu söyler: "Uzun bir işlem yapacaksanız arada bir sayfayı yenileyin veya farklı bir sekmeye tıklayıp geri gelin." Böylece sistem sizin hala orada olduğunuzu ve "canlı" bir kullanıcı olduğunuzu anlar.

İtiraf etmek gerekirse, tarayıcı çerezleriniz çok dolmuşsa sistem bu süreyi yanlış hesaplayıp sizi 5 dakika içinde bile dışarı atabilir. Eğer böyle bir "saçma" durum yaşıyorsanız, tarayıcı geçmişini temizlemek veya Gizli Sekme üzerinden girmek bu süreyi standart seviyeye çekecektir, bizzat denedim ordan biliyorum. Zaten 2026 standartlarında artık pek çok sistem "beni hatırla" dese de, isg-katip gibi kritik platformlarda güvenlik her zaman hızdan önce gelir.

Özetle: Yaklaşık 20-30 dakika boyunca hiçbir yere tıklamazsanız sistem güvenliğiniz için oturumu kapatır. Uzun veri girişlerinde "Taslak Kaydet" butonunu sık sık kullanmanızı öneririm.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.