Türkiye'deki 1 milyon 482 bin işyerinden sadece 600'ü tam süreli işyeri hekimi ve iş güvenliğiuzmanı çalıştıracak. Yaklaşık 220 bin işyeri, Ortak SağlıkGüvenlik Birimi'nden hizmet alacak ve ücretini kendisi ödeyecek. 1-9 çalışanı olan 1 milyon 262 bin işyerinin, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı ücretleri SGK tarafından karşılanacak.
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6331 sayılı İş Sağlığı veGüvenliği Kanunu'nun Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlatarak, kanunun iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri, bu hizmetlerin desteklenmesi ve iş yeri hekimleriyle işgüvenliği uzmanlarının çalışma esaslarına ilişkin hükümlerinin, kamu kurumlarıyla 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için iki yıl; 50'den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için bir yıl; diğer işyerleri için altı ay sonra yürürlüğe gireceğini bildirdi.
500'ün üzerinde çalışanı olan çok tehlikeli, 750'nin üzerinde çalışanı olan tehlikeli ve 1000'in üzerinde çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde tam süreli işyeri hekimi ile iş güvenliği uzmanı istihdam etme zorunluluğu bulunduğunu ifade eden Özer, "Türkiye'de toplam işyeri sayısı 1 milyon 482 bin. Bu 1 milyon 482 bin işyerinden sadece yaklaşık 600'ünün tam süreli işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırılması gerekecek. Tam süreli işyeri hekimi çalıştıran yerlerde hemşire ve sağlık memuru çalıştırılma zorunluluğu bulunmuyor" dedi.
-220 bin işyeri hizmet satın alacak-
Şu anda 200 Ortak Sağlık Güvenlik Birimi'nin bulunduğuna işaret eden Özer, bu rakamın 2013 sonuna kadar bine ulaşacağını düşünüklerini söyledi. Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinin bünyesinde işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı barındıracağını anlatan Özer, tam zamanlı işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı istihdam etme zorunluluğu bulunmayan işyerlerinin, Ortam Sağlık ve Güvenlik Birimlerinden hizmet satın alabileceğini vurguladı. Özer, "Buna göre yaklaşık 220 bin işyeri, Ortak Sağlık Güvenlik Birimi'nden hizmetalacak ve ücretini kendisi ödeyecek" dedi.
-Cezası 5 bin lira-
Özer, işyeri hekimi, işgüvenliği uzmanı ve sağlık personeli bulundurma maliyetinin, çalıştırmamaktan gelecek idari cezalardan çok düşük olduğuna dikkati çeker, şunları kaydetti:
"Hizmeti almak veya kişiyi istihdam etmek mi karlı, cezayı verip bu hizmeti yapmamak mı karlı- Eskiden cezayı ödeyip doktor veya iş güvenliği uzmanı çalıştırmamak daha karlıydı. Çünkü iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmadığında, cezai yaptırım 100-200 lira ile ifade ediliyordu. Yeni yasanın getirdiği bakış açısı ise tam tersine. Cezayı vermek çözüm değil çünkü ceza, hizmet almanın 10 misline geliyor. Örneğin 50 kişinin çalıştığı bir işyerinin, Ortak Sağlık Güvenlik Birimi'nden hizmet aldığı zaman, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı için ayda ödeyeceği ücret belki 500 lirayı dahi bulmayacak. Ancak çalıştırmadığı takdirde her ay 5 bin lira ceza ödeyecek. 3-5 kişinin çalıştığı işyerlerinin hizmet alacağı Ortak Sağlık Güvenlik Birimi'ne ödeyeceği ücret ise ayda 50 lira civarında olacak."
-1-9 çalışanı olan işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği masrafı devletten-
İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini 4 bin işyeri hekimi ile 9 bin 500 iş güvenliği uzmanı ile yürütüleceğini planladıklarını belirten Özer, şu anda belgeli 12 bin iş güvenliği uzmanı ve 6 bin 843 işyeri hekimi bulunduğunu söyledi.
Özer, şunları kaydetti:
"İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'na göre 1-9 çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki işyerleri, Ortak Sağlık Güvenlik Birimi ile sözleşme yapacak ve bu kapsamdaki işyerlerinin ücretleri SGK tarafından karşılanacak. Yasaya göre, Bakanlar Kurulu'nun karar vermesi durumunda 1-9 çalışanı olan berber, kuaför ve bakkal gibi az tehlikeli işyerlerinin Ortak Sağlık Güvenlik Birimi ile yapacağı sözleşmenin bedelini de SGK ödeyecek. Türkiye'de 1-9 çalışanı bulunan işyeri sayısı 1 milyon 226 bin. Bakanlar Kurulu kararı çıkarsa 1-9 çalışanı olan 1 milyon 262 bin işyerinin işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı ücretleri SGK tarafından karşılanacak."
-Sistem nasıl işleyecek--
İşyeri, Ortak Sağlık Güvenlik Birimi ile hizmet sözleşmesi yapacak. Sözleşmenin yapılmasının ardından anlaşmalı olunan birim bünyesinde çalışan işyeri hekimi örneğin bakkal dükkanına giderek, çalışanların sağlık muayenelerini yapacak ve kişilerin bakkalda çalışıp çalışamayacağına dair rapor hazırlayacak. İş güvenliği uzmanı da çalışma ortamının uygunluğunu denetleyecek. Tespit ettiği uygunsuzlukların raporunu hazırlayacak. İş güvenliği uzmanı, ikinci kez denetim yapıldığında eksikliklerin giderilmediğini görürse Çalışma ve Güvenlik Bakanlığı müfettişleri o işyerini denetleyecek.
İşyeri hekimleri ile iş güvenliği uzmanlarının hangi işyerlerini hangi periyotlarla ziyaret edip inceleme yapacağı çıkarılacak yönetmeliklerle belirlenecek.
Yayıncı: Selçuk Aval
Kaynak: AA