Haklısınız. Fakat o zaman işletmeler uzmana ve hekime ödedikleri para hariç, bunlara verdiği paraya göre sigorta ve diğer vergileri öder. Tabi uzman ve hekim aldığı ücreti tam olarak bildirirlerse. Yani işverenle ortaklaşa vergi kaçırmazlarsa. Örneğin 2 günlük bir hizmet için 1000 TL'ye anlaştığınız bir firma sizin sigortanızı asgari ücretten gösterirse bu düpe düz vergi kaçırmaktır. Aksini kimse iddia edemez. Ama işveren OSGB ile çalışırken bu masrafları karşılamaz. Ayrıca karşısında kurumsal bir yapı vardır. Destek aldığı profesyonel bir kişi değil, profesyonel bir ekiptir. OSGB anlayışında çalışan, işini düzgün yapmaya çalışan insanlara haksızlık ediliyor. Buyurun gelin Düzce'ye ve misafirimiz olun. Çalışma ortamımızı ve şartlarımızı görün. Bu tip yorumları sonraya bırakın. İşveren gelecek yönetmelikleri de beklemekte şu an. Yasayla birlikte ilgili bir çok yönetmelik değişecek. Bizim çalıştığımız birkaç firmanın C sınıfı belgeli elemanı mevcut. Ama firmalar bu halde bile OSGB den hizmet almayı tercih ediyorlar. Çünkü olaya sadece para penceresinden bakmıyorlar. Bazen buradaki yorumları okuyorum ve acaba bu kadar farklı olan nedir diye düşünüyorum. Başka bir ülkede mi yaşıyoruz biz acaba? Sabır arkadaşlar. Bekleyin ve gelecek mevzuatın yapılanma süreci bi tamamlansın ve sonra eleştirilerinizi getirin. benim de tasvip etmediğim bir çok şey var tabi ki, ama daha yürürlüğe girmemiş bir yasa için gelecek yönetmelikler varken bu eleştiriler için erken diye düşünüyorum. Biliyorum ki; herkesin kaygıları var. Bir patronun güdümüne girmek istemiyorsunuz. Ama sigortalı çalıştığınız yerlerde daha beter baskı var. Neyse uzatmaya gerek yok. bence mevzuatın şekillenmesi beklenmeli. Sonra eleştiriler getirilir ve tartışılır. Herkes sorunlu gördüğü yer hakkında yorum yapar. Şu aşamada yaptıklarımız havanda su dövmekten başka bir şey değil.
aynen katılıyorum. şuan en önemli şey yönetmelikler. yasa herşeyi çok genel ele almış haliyle, adı üstüne yasa bu. ancak çıkacak yönetmeliklerle herşey belli olacak ve rayına oturacak. o zaman daha iyi tenkit edebiliriz.
osgb konusunda da; ben osgb'lere düşman değilim, sempatimde yok. bence osgb'ler bakanlığın kafasında ki şablondan uzakta, yani bakanlığın olmasını istediği osgb mantığı ile reel örtüşmüyor. bunuda ilerde oturtmaya çalışacaklar.
bakanlığın istediği Osgb mantığı; her iş veren bir uzman bulunduramaz maddi açıdan, o halde işveren ne yapacak; uzmanlar ile kısmı süreli sözleşme yapacak. ayrıca da işyeri hekimi ile kısmı süreli sözleşme yapacak. Yukarıda yazdığım mesajı bu nedenle yazdım. böyle bir durum hoş değil, mümkün ama hoş değil. mesela iş güvenliği kurulu toplanacak, uzman müsaitse, hekim yok, hekim varsa vekil yok, vesaire. ancak tüm hizmeti osgb'den alırsa bu sıkıntı minimuma iner.
ya da şöyle bir sıkıntı olabilir; işyeri uzman veya hekimle kısmı süreli anlaştı; yarın birgün uzman/hekim işi bırakıyorum derse, al başına belayı, yeni birini bul sistemi tekrar kurmasını bekle. ancak osgb'de böyle bir sıkıntı yok.
bakanlığın kafasında ki osgb mantığı bu, bir adet osgb olsun elli tane iş yerine baksın, böylece işveren de rahatlar, uzmanda rahatlar. bende osgb yi denetlerim bende rahatlarım. yani osgb üzerinden baskı kuracak işverene. (500 tane osgb olsa 25.000 tane işyerine baksa (en az) bu 500 tane osgb'ye işini doğru yapmazsan seni kapatırım/ceza keserim dese; 25000 işyerine baskı yapmış olur, ancak bunu yapması için isg hizmeti almayan yerlere otomatik ceza kesmesi lazım, yoksa adam hizmet falan almaz ki)
ancak reelde bu şekilde olmuyor. daha ilk osgbler kurulduğunda başladı; "başka şehre de şube açabilir miyiz." aç başka şehre/ülkeye de aç sıkıntı yok(sonuçta şantiye boyutu da var) . ancak sen avm veya hipermarket gibi çoğalmak için soruyorsun bunu, böyle bir hizmet anlayışı olur mu?
sonra firmayla anlaşıyorsun işverene hizmet sunacaksın; bu hizmet kanuni, almazsan müfettiş ceza keser, falan diyorsun, sonra danışmanlık hizmeti veriyorsun. eee zaten bakanlık bu danışmanlığı bitirmek için osgb kurdurdu.
bunda işverenin suçu yok mu var; osgb hizmeti vereceksin adama, patron hayla yok şu fiyat bu fiyat ayaklar altı fiyat istiyor, o zaman da osgb danışmanlık hizmeti veriyor sadece. ancak bu danışmanlık kendi mantığına, kurulma mantığına ters. diğer yandan teklif edilen fiyat çok düşük ve işi kaçırmak istemiyor.
neyse sonuçta bunlar aşılmayacak şeyler değil, yönetmelikleri merak ediyorum ben. yine de ne olursa olsun denetim şart. denetimsiz istediğin kanun çıksın hükmü yok.
not: yazınmdan osgb düşmanı olduğum sonucu çıkmaz umarım. sadece osgb'lerin avantaj/dezavantaj kısmından biraz bahsettim. Sonuç olarak biz ne kunuşursak konuşalım iş denetim de bitiyor.denetim derken, elde çanta yanda iki polis, işyeri baskını anlaşılmasın. o kadarına bile gerek yok. 21.yuzyıldayız. hangi firma da kim kaç saat çalışıyor iki tık uzakta.