Selçuk Bey yazdıklarınızda maden ve inşaat sektöründe evet maden ve inşaat muhendisi buna katılıyorum branslasma olabilir ama diyelim ki kimya muhendisi boya fabrikasında ya da tekstil fab. Tekstil müh. ama makina techizatla bir bilgi sahibi olamazlarki okulda bunlar ogretilmiyor. O zaman illaki makina müh. mi olmak gerekiyor e onlar da proses kaynaklı tehlikeleri farketmeyebilirler. Çevre mühendisiyim ve o zaman arıtma tesisine mi isg uzmani olmalıyım ya da santrallere vb. Ancak daha öğrenciyken 2010 da stajda farkettimki özel sektör benden isg uzmani olmamı istiyor. Çevre isg birimleri bir çok fabrikada beraber. Arz talep meselesi bence. Kişi de tecrübe sahibi oldukça presden cnc ye water jet e vb. makinalar hakkında bilgi sahibi olmaya başlıyor. Dakika da kac tane basıyosuna kadar çünkü burası ergonomi den ilgiliendiriyor isgyi. Yano iş guvenligi geniş bir alan ve kendini surekli geliştirme ve tecrubeyle gelişen bir sektör. Okulda ogretelimle olacak bişey değil. Saha tecrubesi lazım. Herşey okulda olsaydı makina muhendisi bakim ya da üretim müh. için geldiğinde orda çalışan teknik eleman ondan daha çok bilgi sahibi olup muhendise ogretmezdi.
Selamlar;
Yorumlarınıza teker teker yanıt vermeye çalışacağım;
1. Herhangi bir mühendisin kendi mezuniyeti ile ilgili makineler hakkında bilgi sahibi olmadığını kabul etmiyorum. Velev ki haklısınız, iş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliğinde belirtildiği üzere her makinenin yanında kullanım kitapçığı bulundurulmalıdır. Sizde hak verirsiniz ki bu kitapçıklar okunduğunda makine ile ilgili bilgi sahibi olmanın yanısıra makine kaynaklı riskleri de belirleyebilirsiniz.
2. İş sağlığı ve güvenliği sadece iş güvenliği uzmanının vazifesi değildir, bu bir ekip işidir. Siz ne mühendisi olursanız olun eğer süreci bir akış halinde yönetemiyorsanız altında kalırsınız. Sizin staj döneminizde ki tespitiniz hakkında bir yorumum olamaz ama isg uzmanlarının görev yetki ve sorumlulukları yönetmelik ile belirlenmiştir.
3. Çevre ve isg birimleri beraber değil, aynı çatı altında bağımsız hareket eden ünitelerdir. Ben hiçbir isg ile ilgili yönetmelikte çevre ile birliktelik gerekliliğini okumadım.
4. Tecrübe olmadan, mesleki yeterlilik olmadan bir mühendisin değişik branşlarda isg uzmanlığı yapmasını anlamıyor ve kabul etmiyorum. Gelişime açık olmanızı takdir etmek ile birlikte hakkını veren maden mühendisliği mezunu ve madende isg uzmanlığı yapan bir mühendisin yapabilecekleri diğer isg uzmanı meslektaşlarımın yapabilceklerinden kat ve kat farklı olacaktır.
5. Benim hiç bir ifademde herşey okulda oluyor benzeri bir ifade bulunmamakta, rica ediyorum bir defa daha okuyunuz.
Kendimi yinelemekten hoşlanmıyorum ama bir defa daha tekrar edeceğim;
Mühendisler ancak ve ancak kendi profesyonel mezuniyet alanlarında, belirlenmiş moduller ile ilgili eğitimlerini tamamladıktan sonra (code of practice) isg uzmanlığı yapabilmemliler.
Saygılarımla.