İsg-katip Üzerinden Periyodik Kontrol Takibi Nasıl Yapılır?

İSG-KATİP (ve onunla tam entegre çalışan EKİPNET), 2026 yılı itibarıyla iş ekipmanlarının "dijital kimlik kartı" haline geldi. Artık periyodik kontrolleri sadece bir klasörde saklamak yetmiyor; Bakanlık her bir ekipmanın durumunu sistem üzerinden anlık olarak takip ediyor.

İşin aslına bakarsanız, sistem üzerinden takip yapmak sanıldığı kadar karmaşık değil. Süreci adım adım ve en pratik haliyle aşağıda özetledim.

1. Ekipman Envanterini Oluşturma (İlk Adım)​

İtiraf etmek gerekirse, pek çok işletme doğrudan rapor yüklemeye çalışıyor; oysa önce makineyi sisteme "tanıtmanız" gerekir.

• Ekipman Kartı: Sol menüdeki "İş Ekipmanları" sekmesine girerek, fabrikanızdaki her bir cihazı (vinç, kompresör, forklift vb.) seri numarası ve imal yılıyla sisteme kaydedin.
  • Karekod Atama: Kayıt tamamlandığında sistem her ekipman için özel bir ID üretir. Bu, o makinenin artık dijital dünyadaki "T.C. Kimlik Numarası" gibidir haliyle.

2. Hizmet Alımı ve Uzman Atama​

Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "Kontrolü yapacak kişiyi sistemden seçmezseniz, raporu sisteme işleyemezsiniz" der; bu çok yerinde bir tespittir.

• Yetkili Sorgulama: Kontrolü yapacak mühendis veya muayene kuruluşunun EKİPNET kayıt numarasını sistemden sorgulayın.
  • Görevlendirme: "Periyodik Kontrol Hizmet Alımı" kısmından ilgili uzmanı seçin ve hangi ekipmanları kontrol edeceğini ona dijital olarak atayın. Uzman kendi panelinden onay verdiğinde süreç resmiyet kazanır.

3. Raporun Sisteme İşlenmesi ve Takip​

2026 standartlarında modern bir takip sistemi olan İSG-KATİP, manuel veri girişini minimuma indirmiştir.

• Dijital Rapor: Kontrolü yapan uzman, sonuçları (Uygundur / Uygun Değildir) kendi şifresiyle sisteme girer.
  • QR Kodlu Rapor Çıktısı: İşlem bittiğinde sistem otomatik bir rapor üretir. Bu raporun üzerindeki QR kod, denetimlerde müfettişin okutacağı en kritik alandır, bizzat uyarayım istedim.
  • Süre Takibi (Alarm Sistemi): Sistem, kontrol tarihini baz alarak bir sonraki kontrol vaktini otomatik hesaplar. Kontrol zamanı yaklaştığında panelinizde "Süresi Yaklaşan Kontroller" şeklinde bir uyarı görerek takibinizi kolayca yapabilirsiniz.

4. Uygunsuzlukların Takibi​

İtiraf etmek gerekirse, raporun "Uygun Değil" çıkması sürecin bittiği anlamına gelmez.

• Eksik Giderme: Eğer uzman bir kusur belirtmişse, tamiri yaptırdıktan sonra sisteme "Eksiklik Giderildi" bilgisini girmeniz veya uzmanın "Tekrar Kontrol" raporu düzenlemesini sağlamanız gerekir. Aksi takdirde o makine sistemde "Kırmızı" (Kullanımı Yasak) olarak görünmeye devam eder haliyle.

Özetle: İSG-KATİP üzerinden takip; ekipmanı kaydetmek, uzmanı atamak ve raporun dijital onayını kontrol etmekten ibarettir. Bu sayede tüm fabrikanın "güvenlik karnesini" tek bir ekrandan izleyebilirsiniz.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.