- Katılım
- 4 May 2012
- Mesajlar
- 493
- Tepki puanı
- 1,842
- Medeni hal
- Bekar
- Meslek
- Uzman (C)
Peki sizce iş kazası formuna bu olayı yazarken "alınacak tedbir" kısmına ne yazılabilir? Hani iş ile ilgili bir konu da yok ortada mobbing, stres vs. Bidaha olmaması için ne gibi önlem alınabilir ki
İş ile ilgili bir konu = Üst mesajda -ben yazarken geldi gördüm- gerekli açıklama yapılmış. Her iş yerinin çalışma kuralları vardır. Her çalışan işe başlamadan önce eğitim alır ve bir Hizmet Sözleşmesi imzalayarak işe başlar. Dolayısı ile alınan eğitimler ve hizmet sözleşmesi içinde mutlaka "iş yeri disiplin kuralları" diye bir ifade geçmektedir. Ancak genel olarak görülen ise bu "iş yeri disiplin kurallarının" çalışanlara çoğu zaman tebliğ edilmediğidir.
Meydana gelen olay incelendiğinde bir "şiddet unsuru" olduğunu görebiliriz. Şiddet illaki kişi - kişi olmasına gerek yok, kişinin kendisine uyguladığı şiddet te olabilir. Örneğin jiletleme, intihar ve bu olaydaki gibi elini duvara vurarak kendisinin yaralanmasına sebebiyet vermek vb.
Bu tip olaylar kişi - kişi / kişiler - kişiler vb. arasında meydana geldiğinde konu doğrudan adli kolluğun görev alanına girer ve kanun yoluna gidilir. Ancak iş yerinde kişinin kendisine uyguladığı cebir ve şiddet ise çoğunlukla hep o an için üzerine gidilip, sonrasında işletme içi tedbirler alınmak suretiyle -deyim yerinde ise- üzerine fazla gidilmez.
Ben buraya OSH Şiddet Önleme Programı adlı dokümanı yüklüyorum, İngilizce. Ancak artık akıllı telefonlar bile ekran görüntüsünden tercüme yapabiliyorlar imiş Dolayısı ile bu dokümana bir göz atmanızı tavsiye ederim. İlgilenen arkadaşların da umarım işine yarar.
Ayrıca, iş yerinize ait Risk Değerlendirmenize de bir göz atıp, bu tip bir konu yok ise güncellemenizde fayda olduğunu düşünüyorum.
İyi çalışmalar