Bu kritik denetim anına odaklanacak olursak; iş müfettişleri kapıdan girdiği anda artık sadece "Dosyamız tam" demeniz yetmiyor; İsgkatip ve EKİPNET üzerindeki dijital izlerinizin doğruluğuna bakılıyor. İtiraf etmek gerekirse, pek çok işletme eski usul matbu raporları hazırlayıp masaya koyuyor; oysa 2026 yılındaki güncel denetim formatında müfettişler önce kendi tabletlerinden sizin sistemdeki "kırmızı" yanan eksiklerinizi görerek geliyor.
Müfettişlerin denetim sırasında masada (ve sistemde) görmek isteyeceği temel belgeleri aşağıda samimi bir dille özetledim.
Özetle: Müfettiş sizden sadece kağıt değil, İsgkatip ile doğrulanmış, QR kodlu, yetkili kişilerce hazırlanmış ve tüm ekipman envanterinizi kapsayan bir "dijital güvenlik karnesi" bekler.
Müfettişlerin denetim sırasında masada (ve sistemde) görmek isteyeceği temel belgeleri aşağıda samimi bir dille özetledim.
1. EKİPNET Kayıtlı ve QR Kodlu Güncel Raporlar
İşin aslına bakarsanız, müfettişin baktığı ilk şey raporun sağ üst köşesindeki QR kodudur. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında "sahte veya yetkisiz rapor" düzenleme girişimlerine karşı Bakanlık çok sıkı bir dijital kontrol başlattı.- Doğrulama: Müfettiş kodu okuttuğunda, raporun isgkatip sistemiyle eşleşip eşleşmediğini ve kontrolü yapan kişinin o tarihte yetkili olup olmadığını anında görür.
- E-İmza: Raporun dijital imzalı olması, kaşe-imza devrinin kapandığının en büyük kanıtıdır haliyle.
2. Ekipman Envanter Listesi ve "İşyeri Kartı"
İtiraf etmek gerekirse, fabrikada 50 makine varken sadece 10 tanesinin raporunu sunarsanız, müfettiş "Geri kalanlar nerede?" diyecektir. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "Önce İsgkatip üzerindeki ekipman listenizle sahadaki makinelerin seri numaralarını eşleştirin" der; bu çok yerinde bir tespittir.- Kapsam: Basınçlı kaplar, kaldırma araçları, elektrik tesisatı, topraklama ve yangın tesisatı raporlarının tamamı bir set halinde sunulmalıdır.
- Bakım Formları: Periyodik kontrol raporunun yanında, makinenin rutin servis bakımlarının yapıldığını gösteren servis formları da "tamamlayıcı belge" olarak istenir, bizzat uyarayım istedim.
3. Kontrolü Yapan Kişinin Yetkinlik Belgeleri
2026 standartlarında modern bir denetim anlayışı olan müfettişler, raporu yazan "kişiye" de odaklanır.- EKİPNET Numarası: Raporda yazan teknik personelin EKİPNET numarasının aktif olup olmadığı sistemden sorgulanır.
- Eğitim Sertifikası: Özellikle tahribatsız muayene (NDT) gibi özel testler yapılmışsa, personelin bu testleri yapmaya yetkili olduğuna dair sertifikalar istenir.
- Cihaz Kalibrasyon Belgeleri: Kontrol sırasında kullanılan ölçüm cihazlarının (Örn: Manometre, kalınlık ölçer) kalibrasyon sertifikalarının güncel olması şarttır.
4. Risk Değerlendirmesi ve Aksiyon Planı
İtiraf etmek gerekirse, raporun sadece "Uygun" olması yetmez; eğer raporda "Şu eksiklik giderilmelidir" ibaresi varsa, müfettiş o eksikliğin giderildiğine dair kanıt ister.- Düzeltici Faaliyetler: Raporlardaki "küçük kusurların" giderildiğini gösteren iç yazışmalar veya servis formları.
- Operatör Belgeleri: Kontrol edilen makineyi (Örn: Forklift, vinç) kullanan personelin ehliyet veya yetki belgeleri de bu setin ayrılmaz parçasıdır haliyle.
Özetle: Müfettiş sizden sadece kağıt değil, İsgkatip ile doğrulanmış, QR kodlu, yetkili kişilerce hazırlanmış ve tüm ekipman envanterinizi kapsayan bir "dijital güvenlik karnesi" bekler.