Öncelikle ücret bilgisi vereyim 9450 net . Zaten arkadaşlar üstte güzelce özetlemiş ben yinede bir kaç şey söylemeden edemeyeceğim.
1- Kurumsal firmalarda çalışırsanız zaten ücretiniz yüksek olur. Örneğin Renault, Tofaş, Tüpraş, Ülker vb. Buralara girebilmek için yabancı dilinizin iyi olması az buçukta tecrübenizin olması yeterli. Zaten bu firmalara giriyorsan bu soruyuda soracağını düşünmüyorum çünkü donanımın vardır diye düşünüyorum. (genel olarak yazdım bu firmalara girmek için donanımlı ve iletişimi sağlam olmanız gerekli)
2- Kendini kurumsal sanan firmalarda çalışırsan ücretin ortalamanın biraz üzerinde olur. Bunlara örnek vermeyeceğim.
Ama genel olarak otomativ yan sanayi, belli başlı bilinir gıda vb sanayi. Buralara girmek için yabancı dil (bazen) şart olmayabiliyor. Firmanın müşteri yada ortaklığına bağlı. Bu tarz şirketler popülist yaklaşımdan dolayı iş güvenliğini ve çevreyi (çok) düşündüğünü göstermek için firmanın isg uzmanı yada çevre mühendisi biraz parlatabiliyor öylesine denk gelirseniz ücretiniz bir tık daha artabilir.
3-Kurumsal olmayan olmayada çalışmayan firmalarda çalışırsan işin zor. Doğru düzgün bir ücret politakası olmayacağı için düzgün bir ücretinde olmaz. İşveren yada yöneticin senin ne iş yaptığına bakar . Firmaya katma değer yaratıyor musun ? kısaca para kazandırıyor musun ? yada az harcatmak için birşeyler yapıyor musun? arada kaynar gidersin. Türkçeyi bile doğru düzgün konuşmasan kimse sana bişey demez.
4-OSGB yani açlık sınırı. Bu firmalarda ise hepsini tenzih ederim iyi olanlarda var. Yüzde doksan asgari ücret hatta o bile çok deyip ücretin birazını geri isteyen mi ararsın. İşkur üzerinden uzman çalıştırıp az ücret veren mi (bir ara arkadaş anlatıyordu onun yalancısıyım). OSGB de biraz vicdanlı ve işin hamurdan yetişmiş bir patron olursa ölmezsinde işte sürünürsün.
Genel olarak:
1- 6500 ve üstü
2-4500-7000
3-3500-5000
4-2825-3800
Tatmin edici ücret olması için gereken şartlar.
1-Kurumsal firma
2-Yabancı dil
3-Kendini iyi ifade edebilme yeteneği (çok önemli bu yoksa zaten uğraşma)
Aklıma gelmişken şunuda yazayım bırakın iş güvenliği uzmanı olarak inşaat şantiyesinde çalışmayı. ,Normal vatandaş olarak şantiyenin yanından bile geçmiyorum. Bence şantiyede çalışacaksanız 10 bin tlden aşağı çalışmayın. o kadar büyük bir risk ancak o kadar ücret ile göze alınır bu ülkede