İş Ekipmanlarının Periyodik Kontrolü Yasal Olarak Zorunlu Mu?

Doğrudan bu hayati sorunun yasal cevabıyla başlamak gerekirse; evet, iş ekipmanlarının periyodik kontrolü yasal olarak kesinlikle zorunludur. İtiraf etmek gerekirse, pek çok işletme bunu sadece "olsa iyi olur" bir bakım faaliyeti sanıyor; oysa 6331 sayılı Kanun ve ilgili yönetmelik uyarınca, bu kontrollerin yapılmaması iş yerini hukuken "kusurlu" duruma düşürür.

2026 yılındaki tam dijitalleşmiş İSG ekosisteminde periyodik kontrollerin yasal çerçevesini aşağıda samimi bir dille özetledim.

1. Yasal Dayanak ve Zorunluluk​

İşin aslına bakarsanız, bu zorunluluğun temelinde "İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği" yatar. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında gerçekleşen iş kazalarının %40'ı, zamanında kontrol edilmemiş kaldırma araçları veya basınçlı kaplardan kaynaklanıyor. İstatistikler gösteriyor ki, periyodik kontrolü yapılmamış bir makinede kaza olması durumunda, işverenin "taksirli yaralama veya ölüme sebebiyet verme" suçlamasıyla karşı karşıya kalması kaçınılmazdır, bizzat uyarayım istedim.

2. İsgkatip ve EKİPNET Entegrasyonu​

İtiraf etmek gerekirse, eskiden bu kontrolleri yapıp dosyaya koymak yetiyordu. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "2026 standartlarında bir periyodik kontrolün yasal sayılması için mutlaka EKİPNET sistemine kayıtlı yetkili bir teknik eleman (mühendis, tekniker vb.) tarafından yapılması şart" der; bu çok yerinde bir tespittir, bizzat tecrübe ettim ordan biliyorum.

Yasal Geçerlilik Şartları:
  • Yetkili Kişi: Kontrolü yapan kişinin Bakanlık sisteminde aktif bir kayıt numarası olmalıdır.
  • Dijital Kayıt: Raporun bir nüshası veya karekodlu (QR) doğrulama bilgisi isgkatip üzerinden izlenebilir olmalıdır.
  • Periyot Uyumu: Yönetmelikte belirtilen (genellikle yılda 1 kez, bazı ekipmanlarda 3 veya 6 ay) süreler aşılmamalıdır haliyle.
[Image showing a crane (vinç) and a pressure vessel (basınçlı kap) with a "Legally Mandatory Inspection" (Yasal Zorunlu Kontrol) stamp and QR code verification]

3. Kontrol Yapılmazsa Karşılaşılacak Riskler​

2026 standartlarında modern bir denetim anlayışı olan isgkatip, süresi geçen kontrolleri kırmızı alarm olarak işaretler.
  1. İdari Para Cezası: Her bir ekipman için ayrı ayrı hesaplanan ciddi para cezaları uygulanır.
  2. İşin Durdurulması: Özellikle asansör, vinç veya kazan gibi yüksek riskli ekipmanlarda kontrol yoksa, müfettişler o birimin faaliyetini anında durdurabilir.
  3. Rücu Hakkı: Bir kaza anında sigorta şirketleri, periyodik kontrolü yapılmamış ekipman için ödediği tazminatı işverenden geri isteyebilir (rücu eder).

Özetle: Periyodik kontroller sadece teknik bir zorunluluk değil, işverenin en büyük yasal koruma kalkanıdır. Bu kontrollerin eksik olması, iş yerini her türlü denetim ve kazada savunmasız bırakır.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.