Bilgi : İnşaata Başlarken

Kaan SAKA

TÜİSAG Kurucusu
Admin
Katılım
17 Ara 2010
Mesajlar
3,013
Tepki puanı
3,507
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
İnşaat'a Başlarken

İnşaat prosedürleri, teknik hizmetler ve yapım zinciri detayları
İnşaat, baştan sona yüzlerce prosedür gereken bir prosedür ve teknik hizmetler zinciridir.Doğru planlanmayan bir yatırım hedefine ulaşamayabilir. İnşaata başlama aşaması;" yasa ve yönetmelikler çerçevesinde" ham projeyi bellekte doğru üretme ve yaratacağı katma değerini getireceği artıları, eksileri; inşaata başlamadan ön görebilmektir.

Bellekte yaratılan projeyi teknik destek alarak hedefinizden sapmadan bitirebilmek ve hedeflenen katma değere ulaşabilmek için ön görülmeyen aksamaların olmaması gerekir...

Zemin etüdü (Jeolojik rapor) olmadan alınan bir arsa veya yapılan bir kat karşılığı inşaat sözleşmesi temel fiyatlarını ciddi bir biçimde değiştirebilir.

Bütçeye ve hedefinize uygun olmayan bir proje ve malzeme seçimi tüm hedeflerinizi saptırabilir. İnşaat bütçenizi ve ödeme planınızı önceden doğru olarak bilmeniz ve ek ödemelerin olup olmayacağını,olacaksa ne kadar olacağını bilmeniz gerekir.

Çok detaylı hazırlanmayan bir müteahhit sözleşmesi,müteahhit lehine; ek ödeme,fiyat farkı,müteahhit’in işi fesh etmesi gibi sonuçlar doğurabilir.

“İmar durumu belgesi” alınmadan müteahhitle yapacağınız; kat karşılığı sözleşmelerde;

a.İmar durum belgesinde daha fazla m2 çıkması durumunda; müteahhit lehine daha fazla m2 alınmasına yol açabilir.
b.İmar durum belgesinde daha az m2 çıkması durumunda; müteahhit’in,size daha az m2 vermesine yol açabilir.
c.İmar durumu belgeniz yoksa;müteahhit yapı ruhsatını hiç alamayabilir.

“Yapı ruhsatı alınmadan” müteahhit’le yapacağınız götürü usul yada birim fiyatlı sözleşme sonrası;

a. Yapı ruhsatında; daha fazla m2 çıkması durumunda;Müteahhit’in,sözleşme fiyatına ek olarak daha fazla bedel istemesine sepeb olabilir.
b. Yapı ruhsatında; daha az m2 çıkması durumunda; Müteahhit’in aynı fiyatla,daha az m2 inşaat yapmasına sepeb olabilir.

İşin projeye uygun yapılması ve olası değişiklikler halinde bunun işverenin kontrolluğu ve izniyle gerçekleşmesi gerekir.İş verenin izni; Müteahhit’in işin teknik gereklilik talebine yada işverenin estetik kaygılarına dayanabilir. Müteahhit,bu değişiklikleri işverenle; (bu extra isteğin bedelini de içeren) bir tutanak düzenleyerek yapabilir. Bu durumda esas dikkat edilmesi gereken nokta; yapı sağlığına ve görselliğine zarar vermeden ve iskan almayı da engellemeyecek değişikliklerin yapılmasına izin vermektir.

Tüm inşaat sözleşmelerinde,(İster kat karşılığı inşaat olsun,ister bedeli karşılığı olsun), tüm imalatlar, revizyonlar, sözleşme ekleri, işverenin yada işveren vekilinin kontrolluğunda gerçekleştirilmelidir. Bu kontrolluk teşkilatı; Müteahhit’in sözleşme gereklerine uymasını, yapının iyi bir mühendislik ve yapım hizmeti almasını, doğru malzemelerin doğru şekilde kullanılmasını, İnşaat yapım programlarına uyulmasını, Hak edişlerin düzenlenmesini sağlayarak; Müteahhit’le işveren arasında çıkabilecek ihtilaflarda, işveren temsilcisi olarak işveren lehine taraf olduğu için gereklidir.

İnşaatınızın bitiminde; Sosyal Güvenlik Kurumu, yapı sınıfına göre, Bayındırlık ve İskan bakanlığının yapı maliyetleri üzerinden belirlediği prim oranlarına göre; SGK primlerinin tamamını ödemenizi isteyecektir. Müteahhit’in işe başlarken;sizin dosyanız altında iş yeri numarası alarak dosya açtırması ve SGK primlerini yatırmış olması gerekmektedir.

Yapı ruhsatı 2 yıl içinde inşaata başlanmazsa veya 5 yıl içinde inşaat ruhsatına uygun olarak bitirilmezse; ruhsat hükümsüz olacaktır. Bu durumda ruhsat yenilenmediği takdirde inşaata izin verilmemekte, ayrıca kısmen yapılan kısımlar için ruhsatsız inşaat işlemi yapılmaktadır. Yapı ruhsatı yenileme yoluna gittiğinizde bu arada yeni deprem yönetmelikleri gibi yapı yönetmeliklerinde değişimler oluşmuşsa, projelerinizin ve yapınızın da; bu yeni yönetmeliklere göre revize edilmesi gerekecektir.

Projelere,teknik yönergeler,yönetmelikler ve kurallara harfiyen uyulmayan imalatlar,tamamlanmayan SGK primleri,vergi borçlarınız iskan almanızı engelleyebilir.

Kaynak : http://www.cobanli.com.tr
 

mehmet ozen

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Mar 2013
Mesajlar
1
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman (C)
yeni inşşaata başlayacaklar hangi sınıf iş güvenliği belgesine sahip uzman ile anlaşması gerekir. inşşata başlama sırasında iş güvenliği açısından neler yapılmalı bilgi verebilirmiyiz?
 

ÖZTÜRK AYŞE

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
5 Mar 2013
Mesajlar
20
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman Adayı (C)
MEHMET BEY YENİ İNŞAAT BAŞLAYACAKLAR C DE ALABİLİR A DA SORUN İŞİ BİLEN OLMASI YENİ YASA İLE İNŞAAT MÜH. C BELGESİNE SAHİP İSE BU A BELGESİ OLARAK SAYILACAK BENİM FİKRİM İNŞAAT MÜHENDİSİ İLE ÇALIŞIRSANIZ DAHA FAYDALI OLACAĞI KANAATİNDEYİM.
HEM İŞİNİZİN İLERLEMESİ TAKİBİ ANLAMINDA HEMDE İŞİ BİLEN ANLAMINDA
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.