Yazılım firmaları o kadar değişik fiyatlandırma yapmış ki şaşırmamak elde değil. Bakın karşılaştıklarımdan bazıları:
- Personel sayısına göre teklif veren var, kullanıcı sayısına göre teklif veren var.
- Fiyatlarda 10.000 tl ile 240 tl arasında değişiyor. (yaklaşık 40 kat)
- Deneme sürümünü ücretsiz kuruyorsunuz ama sürekli hata veriyor, bildiriyorsunuz düzelttik diyorlar başka hatalar çıkıyor.
- Şirket alırsa şu fiyat şahıs alırsa bu fiyat!
- Sadece eğitim modülünü satan var.
- e-imza konusu askıda.
- 1 Temmuz başlangıç ama veri gönderemiyoruz.
Ülkemiz satış-pazarlamayı yeni mi öğreniyor, nedir bu Allah aşkına?
Sayın misg,
Şaşırılacak birşey yok. Şöyle ki;
Personel sayısına göre teklif veren var, kullanıcı sayısına göre teklif veren var.
Personel sayısına göre teklif veren yazılımlar "Business Enterprise Solution" dur yani "Kurumsal İş Çözümü" dür, yani komple ürünlerdir veya komple ürün olma yolunda ilerliyordur.
Kullanıcı sayısına göre teklif veren firmalar tüm personelinde İSG süreçleri içinde kullanıcı olmaları gerektiğinin farkında değiller. Eski klasik bilgisayar programı lisanslama mantığı ile düşünüp bireysel uzman ve hekime satış mantığı ile yola çıkan firmalardır. Bu yazılım firmaları yakın bir gelecekte kepenk kapatırlarsa hiç şaşırmayın. Zira Bu firmalara bir sormak lazım SİZDE UZAKTAN EĞİTİM MODÜLÜ VAR mı? var ise onlara uzaktan eğitim verebilmek için kullanıcı oluşturmayacak mıyız? Kıssadan hisse.
Fiyatlarda 10.000 tl ile 240 tl arasında değişiyor. (yaklaşık 40 kat)
Business Enterprise Solution, Kurumsal İş Çözümlerinin fiyatları kullanım modellerine göre alt yapısına göre müşteri hizmetlerine göre içeriğine göre kalitesine göre vb. bir çok faktöre göre değişkenlik gösterir. Bir SAP programını kaça satın alıyor firmalar sormak lazım?
İSG yazılımlarını da SAP 'den aşağı bir basit sistem gibi görenlere de ne diyebiliriz ki?
Deneme sürümünü ücretsiz kuruyorsunuz ama sürekli hata veriyor, bildiriyorsunuz düzelttik diyorlar başka hatalar çıkıyor.
DEMO deneme sürümü değildir. Bunu her yerde yazıyorum ağız alışkanlığı herkesin diline yapışmış. DEMO adı üstünde DEMONSTRATION yani SUNUM demektir. (Bunu siz dediniz diye yazmıyorum. Genel bilgi amaçlı yazıyorum)
Sunum çeşitli yöntemler ile yapılabilir. Canlı, uzak bağlantı ile veya offline yöntemler ile...
Ancak genellikle DEMO ile kastedilen ÜCRETSİZ KULLANICI DENEME HESABI'dır.
Deneme hesaplarının gerçek hesaptan bir farklı yoktur normalde. İçeriği beslemez iseniz işlem yapamazsınız.
Deneme sürümlerinde hatalar almanız gayet normaldir. Canlı gerçek sürümlerde de hata alınır. Bu hatalar geri bildirim sistemleri ile raporlanır sizler tarafından ve yazılım firmasında tester denilen yani her ekranı ve özelliği test eden kontrol eden çalışan profesyoneller vardır. Siz bildirmez iseniz onlar mutlaka bu hataları görür ve teknik ekibe raporlarlar.
İlgili firmaların bildirdiğiniz hataları düzeltmemelerinin bir çok nedeni olabilir. aklıma gelenleri sıralayayım.
1- Geri bildirim sistemleri çalışmıyordur.
Siz bildirdiğinizi sanıyorsunuzdur ama bildirim teknik yetkililere ulaşmamıştır. Bildirim ulaşmayınca onların da hatadan haberi olmuyor doğal olarak
2- Bildirim ulaşsa da nasıl çözeceklerini bilmiyorlardır veya çözemiyorlardır.
3- Bildirim ulaşsa da bildiriminizi dikkate almıyor olabilirler.
4- Bildiriminizi dikkate alıyorlardır ama iş yoğunlundan dolayı bir türlü çözme fırsatı bulamıyorlardır.
5- Buna benzer başka nedenler.
Şirket alırsa şu fiyat şahıs alırsa bu fiyat!
Profesyonel yazılımlar genelde şirket bazılı sözleşme yaparlar. Şahıs bazlı değil.
Bireysel olarak bir fabrikaya bakıyorsunuz. Bireysel yazılımınız var. Uzman ayrı yazılım kullanıyor. Hekim ayrı yazılım kullanıyor.
İşveren olarak bu iki yazılımdan bilgi gelmiyor bi habersiniz. Uzman veya hekim ayrıldığında tüm bilgiler de onlarla beraber gidiyor. Geçmiş olsun işverene.
Sadece eğitim modülünü satan var.
Çünkü bünyesinde eğitimden başka birşey yok. 10 m2 bir bakkalda bile İSG mevzuatına göre bir yıl içinde 400 küsür aksiyon yapıyor ve onlarca rapor düzenleniyor. Diğer aksiyonları bünyelerinde geliştirmek uzun yıllar alacaktır. (Eğer geliştirebilirlerse)
Yazılım geliştirmek ve bunu kullanılabilir profesyonel ürün haline getirmek, getirmekle kalmayıp sürdürülebilir ve geliştirilebilir olmak kolay değildir.
E-imza konusu askıda değil? Neye göre kime göre böyle bir ifade kullandınız. Resmi bildirim yapabilmek için e-imza gerekliliği var. Biz entegratör yazılım firması olarak web servislerde e-imza sertifikasyonunu da kullanıyoruz veri gönderirken.
1 Temmuz başlangıç ama veri gönderemiyoruz.
Web servisler aktifleştiğinde gönderim başlayacak.