Hidrofor Tankı Periyodik Kontrolü Neden Önemlidir?

Doğrudan bu "sessiz risk" kaynağına odaklanacak olursak; hidrofor tankı periyodik kontrolü, binanızdaki veya işletmenizdeki su basıncını dengeleyen bu cihazın bir "bomba" gibi patlamasını önlemek için hayati önem taşır. İtiraf etmek gerekirse, pek çok site yönetimi veya fabrika müdürü "Alt tarafı su basıyor, ne olabilir ki?" diyerek bu tankları ihmal ediyor; oysa 2026 yılındaki güncel isgkatip ve EKİPNET denetimlerinde, hidroforlar en az buhar kazanları kadar riskli "basınçlı kap" kategorisinde değerlendiriliyor.

Hidrofor tankı kontrolünün neden bu kadar kritik olduğunu aşağıda samimi bir dille özetledim.

1. Patlama Riskini Önleme (Yüksek Basınç Güvenliği)​

İşin aslına bakarsanız, hidrofor tankları içinde hem su hem de sıkıştırılmış hava barındırır. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında yaşanan hidrofor kazalarının ana nedeni, tankın metal yorgunluğu nedeniyle kaynak yerlerinden ayrılmasıdır.
  • Bomba Etkisi: İçindeki hava sıkıştırılabilir olduğu için tank yarılırsa müthiş bir enerji açığa çıkar ve bulunduğu odayı, hatta üstündeki daireyi bile yerle bir edebilir, bizzat uyarayım istedim.

2. Emniyet Ekipmanlarının Test Edilmesi​

İtiraf etmek gerekirse, tank sağlam olsa bile onu durduracak sistem bozulmuş olabilir. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "Hidroforun basınç şalteri takılı kalırsa pompa durmaz, tankı patlayana kadar şişirir" der; bu çok yerinde bir tespittir.
  • Basınç Şalteri: Pompanın doğru zamanda durup durmadığı.
  • Emniyet Ventili: Basınç aşırı yükselirse suyun güvenle tahliye edilip edilmediği test edilir haliyle.
  • Manometre: Göstergenin doğru basıncı gösterip göstermediği kontrol edilir.

3. Korozyon ve Metal Yorgunluğu Takibi​

2026 standartlarında modern bir denetim olan EKİPNET vizelerinde, tankın içindeki paslanmaya bakılır.
  • Ultrasonik Ölçüm: Su ile sürekli temas halinde olan tankın sac kalınlığı zamanla incelir. Müfettişler, sacın emniyet sınırının altına düşüp düşmediğini ultrasonik cihazlarla ölçerek "Kullanılamaz" raporu verebilir.
  • Membran Kontrolü: Tankın içindeki kauçuk torbanın (membran) patlak olması, pompanın sürekli devreye girip çıkmasına ve motorun yanmasına neden olur, bizzat uyarayım istedim.

4. Yasal Zorunluluk ve İsgkatip Kaydı​

2026 standartlarında bir iş kazası veya bina hasarı durumunda sigorta şirketleri ilk bu rapora bakar.
  • Yılda 1 Kez: Hidrofor tankları standart olarak yılda en az bir kez periyodik kontrole tabi tutulmalıdır.
  • QR Kodlu Rapor: Kontrolü yapan makine mühendisi, raporu sisteme işlediğinde aldığınız QR kod, o tankın "yasal vizesi"dir haliyle.

Özetle: Hidrofor kontrolü hem can güvenliğinizi korur hem de pompanızın ömrünü uzatarak büyük tamir masraflarından sizi kurtarır.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.