Her İş Kazasında İş Kazası Tutanağı Tutmak Zorunlu Mu Gereklilik Mi?

mustafade

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Bir OSGB'de gezici İGU olarak görev yapıyorum haliyle onlarca fabrika, işletme ile çalışıyorum haftada bir kaç kere iş kazası ile karşılaşabiliyoruz yaşanan tüm iş kazalarında iş kazası tutanağı tutmak zorunda mıyız ve bununla birlikte tespit öneri defterinde durumdan bahsetmeli miyiz

İşGüvUzman

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Bir OSGB'de gezici İGU olarak görev yapıyorum haliyle onlarca fabrika, işletme ile çalışıyorum haftada bir kaç kere iş kazası ile karşılaşabiliyoruz yaşanan tüm iş kazalarında iş kazası tutanağı tutmak zorunda mıyız ve bununla birlikte tespit öneri defterinde durumdan bahsetmeli miyiz
Tüm kazalar gibi iş kazaları da sebebi ne olursa olsun, kolluk kuvvetlerinde şüpheli vaka durumundadır. Bu sebeple, kaza geçiren kişi şikayetçi olsun yada olmasın, İGU dosyasını açmalı, kazaya sebep durumdaki iş organizasyonunu, amir-memur durumlarını da kaydetmelidir. Soruşturmasını yapmalı, uyarı ikazlarını, tespit öneri defterinde kazaya sebep olabilecek detayları kaydetmeli ve bunların birer kopyasını da kendi arşivinde saklamalıdır. Aradan yıllar geçiyor, ve toplum olarak balık hafızalı bir milletiz maalesef. Bu sebeple tüm olayları kaydederek arşivlemesi son derece önem arz etmektedir.
Saygılar..

osman.koyuncu

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
"İş güvenliği uzmanlarının görevleri
MADDE 9 – (1) ...
a) Rehberlik
3) İşyerinde meydana gelen iş kazası ve meslek hastalıklarının nedenlerinin araştırılması ve tekrarlanmaması için alınacak önlemler konusunda çalışmalar yaparak işverene önerilerde bulunmak."
(İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK)

Yukarıdaki yönetmelik tanımlamasına uygulamada "Kaza Analiz Raporları" diyoruz.

İşyerinde potansiyel risklerin tespit edilmesi ve önerilmesi ne kadar gerekli ise meydana gelen bir olayın-iş kazasının araştırılması, analizi, tekrarının önlenmesine yönelik alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi de aynı ölçüde gereklidir. İşin doğru yürütümü için gerekli olduğu gibi yasal olarak size verilmiş olan görevdir !

Kaza Analiz Raporunu yazdıktan sonra işveren/...vekiline tebliğ ettikten sonra ; Onaylı deftere yazmak-yazmamak çok önemli değil. Tebliğ de sorun yaşıyorsanız mutlaka onaylı deftere yazınız.

mustafade

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Vaktinizi ayırıp cevapladığınız için teşekkür ederim

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.