Merhaba Arkadaşlar;
Benim uzmanlık yaptığım tehlikeli sınıfta yer alan bir firmam var 4 tane genç işçi almışlar, bu genç işçileri sigortalı normal çalışan olarak göstermek istiyorlar .gittiğim firma makine parçaları üreten bir firma olduğu için bu genç işçilerin makine başlarında iş yapmaları yasak diye biliyorum fakat işveren ailelerinden muvafakat name alarak yaparız diyor yasal olarak da muvafakat name geçerliliği nedir? Tanıdığım bir avukata sordum yasal olarak uygun olmaması aileden muvafakat name alsa da geçerli sayılmaz diyor bu konuda yardımcı olur musunuz?
KONU: 18 Yaş Altı Genç İşçilerin Tehlikeli İşlerde Çalıştırılması Hakkında Uyarı
Sayın [İşveren/Firma Yetkilisi],
Yapılan saha ziyaretlerinde, firmanız bünyesinde 18 yaşından küçük genç işçilerin tehlikeli işlerde çalıştırılacağına dair bilgi edinilmiştir. Bu hususta tarafınızı bilgilendirmek isterim.
Hukuki Dayanak:
- 4857 sayılı İş Kanunu,
- Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik,
- İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu (6331).
Yasal mevzuata göre
18 yaşından küçük işçilerin tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalıştırılması kesin olarak yasaktır. Makine başında çalışmak, metal işleme ve benzeri ağır işler
tehlikeli işler kapsamında değerlendirilmektedir. Bu yasağın
aile muvafakatnamesi ile ortadan kaldırılması mümkün değildir. Aile izni alınsa bile, yasal sorumluluk devam eder.
Cezai Sorumluluk:
- 18 yaş altı işçilerin tehlikeli işlerde çalıştırılması, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı denetimlerinde ciddi idari para cezalarına neden olur.
- İş kazası yaşanması halinde işveren hem tazminat hem de cezai sorumlulukla (hapis cezasına kadar) karşı karşıya kalabilir.
- İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanı olarak benim sorumluluk alanıma da giren bu durumun, mevzuata uygun şekilde çözülmesi gerekmektedir.
Genç İşçilerin Çalıştırılabileceği İşler
(Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik – Ek-1’ten örnekler)
- Paketleme ve ambalaj işleri,
- Temizlik ve düzenleme işleri,
- Basit montaj işleri (tehlikesiz malzemelerle),
- Taşıma, yükleme (ağır olmayan ve makine kullanılmayan işler),
- Ofis, dosyalama, arşivleme, etiketleme,
- Yemekhane, kantin gibi alanlarda servis ve yardımcı işler,
- Basit gıda hazırlama (ateş, kesici alet veya tehlikeli cihaz kullanmadan),
- Tarımda sulama, çapalama, ayıklama gibi basit işler.
Kesinlikle Yasak Olanlar:
- Her türlü tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki işler,
- Metal işleme makineleri, pres, torna, kesici makineler,
- Kimyasal madde ile temas gerektiren işler,
- Ağır kaldırma, yükleme, motorlu araç kullanma işleri,
- Kaynak, boya, solvent ve yanıcı madde kullanılan işler.
Önerilen Çözüm:
Genç işçiler, yalnızca yönetmelikte izin verilen "hafif işlerde" çalıştırılabilir. Bu kapsam dışında kalan tehlikeli işlerde çalıştırılmaları kanunen mümkün değildir. Gerekli düzenlemenin ivedilikle yapılmasını rica ederim.
[Ad Soyad]
İş Güvenliği Uzmanı
[Tarih]