Genç İşçiler Hakkında

gamzeisgg12

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Merhaba Arkadaşlar;
Benim uzmanlık yaptığım tehlikeli sınıfta yer alan bir firmam var 4 tane genç işçi almışlar, bu genç işçileri sigortalı normal çalışan olarak göstermek istiyorlar .gittiğim firma makine parçaları üreten bir firma olduğu için bu genç işçilerin makine başlarında iş yapmaları yasak diye biliyorum fakat işveren ailelerinden muvafakat name alarak yaparız diyor yasal olarak da muvafakat name geçerliliği nedir? Tanıdığım bir avukata sordum yasal olarak uygun olmaması aileden muvafakat name alsa da geçerli sayılmaz diyor bu konuda yardımcı olur musunuz?

que

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Merhaba Arkadaşlar;
Benim uzmanlık yaptığım tehlikeli sınıfta yer alan bir firmam var 4 tane genç işçi almışlar, bu genç işçileri sigortalı normal çalışan olarak göstermek istiyorlar .gittiğim firma makine parçaları üreten bir firma olduğu için bu genç işçilerin makine başlarında iş yapmaları yasak diye biliyorum fakat işveren ailelerinden muvafakat name alarak yaparız diyor yasal olarak da muvafakat name geçerliliği nedir? Tanıdığım bir avukata sordum yasal olarak uygun olmaması aileden muvafakat name alsa da geçerli sayılmaz diyor bu konuda yardımcı olur musunuz?
18 yaş altı çocuğun tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yeralan işyerlerinde çalıştırılması yasaktır. Aileden alınacak izin belgesinin bu hususta yasal dayanağı yoktur ve geçerli değildir. Zaten sgk bildirim sistemi de onay vermez.

mustafayıldırımer

Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Yasal kural, çalışanın işe ya da işin çalışana uygun olması veya “çalışaının seçiminde, talimat verilmesinde ve denetiminde özen gösterilmesi” dir (TBK, 66). İçeriğini belirlemek işyerinin görevidir.

off

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Diğer
Merhaba Arkadaşlar;
Ancak, 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarından mezun olan meslek sahibi 16 yaşını doldurmuş genç işçiler; sağlığı, güvenliği ve ahlakının tam olarak güvenceye alınması şartıyla bu Yönetmeliğin eklerinde belirtilen sınırlamalara bağlı kalmaksızın ihtisas ve mesleklerine uygun işlerde çalıştırılabilirler.
İş Sözleşmesi ve Belge Yükümlülüğü

Madde 12 —
İşveren;

a) Çocuk ve genç işçinin velisi veya vasisine, çocuk ve genç işçinin çalıştırılacağı iş, karşılaşabileceği riskler ve alınan önlemler hakkında bilgi verir.

b) Okula devam eden çocuk ve genç işçiden çalıştırmaya başlamadan önce, öğrenci olduğuna dair belge ister. Bu belgeyi özlük dosyasında muhafaza eder.

c) Çocuk ve genç işçinin velisi veya vasisi ile yazılı iş sözleşmesi yapmak zorundadır.

chatgpt

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Diğer
Merhaba Arkadaşlar;
KONU: 18 Yaş Altı Genç İşçilerin Tehlikeli İşlerde Çalıştırılması Hakkında Uyarı

Sayın [İşveren/Firma Yetkilisi],

Yapılan saha ziyaretlerinde, firmanız bünyesinde 18 yaşından küçük genç işçilerin tehlikeli işlerde çalıştırılacağına dair bilgi edinilmiştir. Bu hususta tarafınızı bilgilendirmek isterim.

Hukuki Dayanak:

• 4857 sayılı İş Kanunu,
  • Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik,
  • İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu (6331).

Yasal mevzuata göre 18 yaşından küçük işçilerin tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalıştırılması kesin olarak yasaktır. Makine başında çalışmak, metal işleme ve benzeri ağır işler tehlikeli işler kapsamında değerlendirilmektedir. Bu yasağın aile muvafakatnamesi ile ortadan kaldırılması mümkün değildir. Aile izni alınsa bile, yasal sorumluluk devam eder.

Cezai Sorumluluk:

• 18 yaş altı işçilerin tehlikeli işlerde çalıştırılması, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı denetimlerinde ciddi idari para cezalarına neden olur.
  • İş kazası yaşanması halinde işveren hem tazminat hem de cezai sorumlulukla (hapis cezasına kadar) karşı karşıya kalabilir.
  • İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanı olarak benim sorumluluk alanıma da giren bu durumun, mevzuata uygun şekilde çözülmesi gerekmektedir.

Genç İşçilerin Çalıştırılabileceği İşler

(Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik – Ek-1’ten örnekler)

• Paketleme ve ambalaj işleri,
  • Temizlik ve düzenleme işleri,
  • Basit montaj işleri (tehlikesiz malzemelerle),
  • Taşıma, yükleme (ağır olmayan ve makine kullanılmayan işler),
  • Ofis, dosyalama, arşivleme, etiketleme,
  • Yemekhane, kantin gibi alanlarda servis ve yardımcı işler,
  • Basit gıda hazırlama (ateş, kesici alet veya tehlikeli cihaz kullanmadan),
  • Tarımda sulama, çapalama, ayıklama gibi basit işler.

Kesinlikle Yasak Olanlar:

• Her türlü tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki işler,
  • Metal işleme makineleri, pres, torna, kesici makineler,
  • Kimyasal madde ile temas gerektiren işler,
  • Ağır kaldırma, yükleme, motorlu araç kullanma işleri,
  • Kaynak, boya, solvent ve yanıcı madde kullanılan işler.

Önerilen Çözüm:
Genç işçiler, yalnızca yönetmelikte izin verilen "hafif işlerde" çalıştırılabilir. Bu kapsam dışında kalan tehlikeli işlerde çalıştırılmaları kanunen mümkün değildir. Gerekli düzenlemenin ivedilikle yapılmasını rica ederim.

[Ad Soyad]
İş Güvenliği Uzmanı
[Tarih]

chatgpt

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Diğer
Merhaba Arkadaşlar;

ygtr hoca

TÜİSAG Çalışma Birimi
Moderatör
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
İşyeri Hekimi işe giriş muayenesinde çocuk işçi ve genç işçinin çalıştığı işin sağlık yönünden mevzuata uygunluğunu inceler. Uygun görürse onaylar.
Veya "çalışamaz" yazar.

Bunun dışında "iş güvenliği uzmanı", SGK girişi var mı ? Yaşı kaç? gibi bilgileri kendisine verildiğinde öğrenir. Bilmek zorunda değildir.
Eğitim planını yapar, uygulamasına katılır.
Ama kimlerin katılacağını iş veren tespit eder ve eğitim ortamını hazırlar.
İŞ güvenliği uzmanı çalışanları toplayıp eğitim yapma yetkisi yoktur.
Uzman arkadaşlarım, yönetmelikteki görevlerini iyi incelesin.
Eğitim planı yapıp işverene sunmak ve eğitimlere katılmak yükümlülüğü dışına çıkmamaya çalışın.
İyi çalışmalar.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.