yeni kanun ile 50 sayısı kaldırıldı. tüm iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı çalıştırma şartı getirildi. 20 kişinin çalıştığı marangoz atölyesi de, 10 kişinin çalışığı kaynak atölyesi de, 30kişinin çalıştığı otel de iş güvenliği uzmanı bulundurmak zorunda.
bu işyerleri uzman çalıştırması için nasıl ikna edilecek. iş kazası maliyetlieri, insanca yaşama hakkı, güvenli çalşma ortamı vs bunlar çiçek gençlik masalı patronlar için. yasal yaptırım olmadan bu kanun işlemez.
sormak istediğim konu; bu işyerleri denetlenecek mi. bütün işyerlerinin veri tabanına işlenerek, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulunmayanlarının otomatik ceza kesileceği bir sistem kurulmasından bahsediliyordu. bu sistem ne aşamada.
ikinci sorum da bununla alakalı; bugüne kadar kaç işyerine iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulunmadığı için ceza kesildi. ve bu cezanın toplam tutarı nedir.
az ceza kesilmesinin sebebi hükümetin "gelişmekte olan bir ülkeyiz, avrupada ekonomik kriz var. sanayiyi rahatsız etmeyelim" politikası mıdır. ya da her patronun bir siyasi tanıdığı olması sonucu, iş teftiş müfettişlerini ceza kesememesi için bu siyasiyi devreye sokabilmesi/ihtimali midir?
bu soru gerçekten cesur bir soru. ama unutmayın ki 6331 sayılı kanunun işlemesi de, işçilerin insanca ortamlarda çalışma anahtarı da, ekonomik kalkınma da bu sorunun cevabında gizli.
bugun türkiyede çokkkkk çokkkkk çokkkkkkkkk büyük firmaların bazılarında bile işgüvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulunmuyor. kendimizi kandırmayalım. başını kuma sokan devekuşu olmayalım