Forklift Ve Sepet İle Vinç Yapımı

zamzam23

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
6 Ara 2018
Mesajlar
82
Tepki puanı
45
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Güzel soru.
Şimdi sorduğunuz soruları hem İş Sağlığı ve Güvenliği, hem de Hukuki bağlamda illiyet bağı kurmaya çalışarak cevaplamaya çalışayım. Ancak şunu mutlaka ifade edeyim ki, ben -her ne kadar halen daha hukuk dersleri okuyor isem de- bir hukukçu değilim! Tamamen sahip olduğum kısıtlı hukuk ve iş güvenliği hukuk bilgisi kapsamında sınırlı olarak kişisel değerlendirme yapabilirim. Bunun doğruluğu, hukukçular tarafından teyide muhtaçtır.
1. Bir iş kazası durumda, mutlaka bir sebep-sonuç ilişkisi meydana gelecektir. Bu sonuca bağlı olarak da, mutlaka bir asli sorumlu, ve suçun oluşumuna göre kusur oranına bağlı olarak müteselsil tali sorumlular belirlenecektir. Bunda kaçış yok.
2. Bizler İSG uzmanı olarak en temel işimiz "olası tehlikeleri" tespit edip, olası tehlikelerin yaratacağı "riskleri" belirleyip, iş kazalarını önlemek için olabildiğince "önleyici tedbirleri" almaktır. Bu tedbirleri alırken de, "alınan tedbirlerin" olası yeni tehlikeleri ve riskleri ortaya çıkartıp çıkartmayacağını, sonsuz döngüsel biçimde sürekli kontrol etmektir. (Meşhur 6 sigma olayı)
3. Türkiye'nin sahip olduğu mevcut İSG yasa ve Yönetmeliklerinde bulunmayan, bulunanların da çok detaylı bir şekilde açıklanmadığı bir konu için Normlar hiyerarşisi içinde Uluslararası kabul edilmiş yasal dokümantasyona başvurulacağı da bilinmektedir.
4. Şimdi mevcut standardı illiyet bağı kurarak incelemeye çalışalım :
4.1 Standardın Introduction yani "tanıtım, giriş" bölümünde bu standardın nelere dayanılarak (Hukuki Dayanakları hazırlandığın açıklandığını görebiliyoruz.
Bunlar :
4.1.1 The Machinery Directive (2006/42/EC) requires under Annex I, 1.1.2 c) - Türkiye AB Makine Direktifi (2006/42/AB) tabidir, kabul etmiştir.

4.1.2 Standardın 2nci Paragrafına baktığımızda şu ifadeyi görmekteyiz :
"Endüstriyel araçlar (taşıyıcılar, yükleyiciler), yükleri taşımak ve kaldırmak için tasarlanmıştır. Yine de istisnai olarak koşullar, bir çalışma platformu takıldığında, bazı kullanım yerlerindeki ulusal düzenlemeler insanları yüksekte ara sıra işlerini yapmak için kaldırmak için istihdam edilmelerine izin verir (oysa diğer kullanımlarda ulusal düzenlemeler bu tür istisnai kullanımı yasaklar veya kısıtlar)."
Türkiye'nin kabul ettiği kendi yönetmeliği olan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği EK-II, Madde-3. Yük kaldırmada kullanılan iş ekipmanı ile ilgili hükümler - 3.1. Genel hususlar :
"3.1.2.1. Olağanüstü veya acil olan istisnai durumlarda insanları kaldırmak amacıyla yapılmamış iş ekipmanı, gerekli önlemleri almak ve gözetim altında olmak şartıyla insanların kaldırılmasında kullanılabilir." hükmü vardır.

4.1.3 Standardın 3 ncü Paragrafında "İstisnai Durum"un açıklamasının hukuki olarak dayandırıldığı AB Hukuk Normları verilmiştir. Buradaki açıklamaya baktığımızda :
"Bu kullanım; geçici ve/veya ara sıra yapılacak onarım, bakım, kontrol, inceleme gibi işlerde; Yükseltilebilen Seyyar İş Platformu (MEWP) kullanımının : işin kapsamı, maliyet veya yer nedeniyle veya diğer yerel koşullar (çalışma alanı, çalışmanın yapılacağı yerde MEWP tedarikindeki zorluklar vb.) nedeniyle uygun olmadığı durumlarda istisnaidir. Bunun için bakınız 5 Aralık 1995 tarih ve 95/63 / EC sayılı Konsey Direktifinin Ek II'sinin (madde) 3.1.2. Direktif 89/655 / EEC. ( Clause 3.1.2 of Annex II of the Council Directive 95/63/EC of 5 December 1995 amending Directive 89/655/EEC (Concerning the minimum safety and health requirements for the use of work equipment by workers at work))" ifadesini görmekteyiz.
Özetle -bizim yönetmeliğimizde İSTİSNAİ DURUM nedir? neleri kapsar? vb. açıklamaları olmamasına rağmen- bu standardta İstisnai Durumun hangi hukuk normunda belirtildiği açıklanmış olduğunu görmekteyiz.

4.1.4 Bahse konu Direktifin (4.1.3) EK-II madde 3.1.2 incelendiğinde ise :
"3.1.2. (Yüksekte Çalışacak) Kişiler yalnızca bu amaç için sağlanmış iş ekipmanı ve aksesuarları ile kaldırılabilir. 89/391 / EEC sayılı Direktifin 5. Maddesine aksi davranmaksızın; bu madde uyarınca güvenliği sağlamak için uygun önlem alınmış olması koşuluyla, uygun denetimi öngören ulusal mevzuat ve / veya uygulama çerçevesinde istisnai olarak, İnsanları kaldırmak amacıyla özel olarak tasarlanmamış iş ekipmanı bunun için kullanılabilir. İşçiler, yükleri kaldırmak için tasarlanmış iş ekipmanı üzerindeyken, kontrol konumunda her zaman bir sorumlu kişi olmalıdır. Kaldırılan kişilerin, güvenilir (yüksekte çalışma) ekipmanlarına sahip olması gerekir. iletişim. Tehlike durumunda, güvenilir tahliye yolları bulunmalıdır." açıklamasını görmekteyiz. (İlginç! allaaa allaaa ben bu ifadeleri bizim bir yönetmelikten de hatırlıyorum gibi ;) )

4.1.5 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İkinci Bölüm, İşverenin Genel Yükümlülüğü Md. 4 ve Md.5 kapsamında İşveren yüklülükleri ve risklerden korunma ilkeleri açıklanmıştır. Özellikle Md.5, b fıkrası "Kaçınılması mümkün olmayan riskleri analiz etmek." hükmüne amirdir.

5. Sonuç olarak
5.1
Bu standarda uygun şekilde çalışma platformu yapılmasının uluslararası ve ulusal hukuki dayanakları vardır.
5.2 Bu standarda uygun şekilde yapılmış çalışma platformunun kullanımına yönelik hem uluslararası, hem ulusal hukuki dayanakları vardır.
5.3 Bu standarda uygun şekilde yapılmış çalışma platformunda yapılacak çalışmanın hangi tehlikeleri içerdiği, hangi riskleri ortaya çıkardığı, hangi önlemlerin alınması gerektiği, ne tür eğitimlerin verilmesi ve uygulamanın yapılmasına dair hem uluslararası, hem de ulusal hukuki dayanakları vardır.
Ancak, herhangi bir kaza vuku bulduğunda, doğal olarak mahkeme bilir kişi tayin edeceğinden, sayın bilirkişilerimizin dava dosyası münderecatını incelemelerindeki usul ve yöntemleri ile olayı nasıl değerlendirecekleri konusu ucu açıktır.

Ayrıca, şirketinizin avukatı ya da hukuk bürosu mevcuttur. Bu konuyu eldeki mevcut ulusal yasa, yönetmelik ve uluslararası standart ve hukuk normlarını da bir araya getirerek, bir de kendilerinden resmi hukuki mülhaza almanızda büyük fayda olacağına inanmaktayım.
İyi çalışmalar dilerim.

Detaylı cevabınız için teşekkürler.
Verdiğiniz referansları inceledim de;

"Bu kullanım; geçici ve/veya ara sıra yapılacak onarım, bakım, kontrol, inceleme gibi işlerde; Yükseltilebilen Seyyar İş Platformu (MEWP) kullanımının : işin kapsamı, maliyet veya yer nedeniyle veya diğer yerel koşullar (çalışma alanı, çalışmanın yapılacağı yerde MEWP tedarikindeki zorluklar vb.) nedeniyle uygun olmadığı durumlarda istisnaidir."

Bu sizin yorumunuz mu yoksa herhangi bir yerde geçiyor mu tam bulamadım. Bakım-onarım esnasında kullanılabileceğini nereden anlamış olduk?
 

Tolga_34

Deneyimli Üye
Vip Üye
Katılım
4 May 2012
Mesajlar
493
Tepki puanı
1,841
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Detaylı cevabınız için teşekkürler.
Verdiğiniz referansları inceledim de;

"Bu kullanım; geçici ve/veya ara sıra yapılacak onarım, bakım, kontrol, inceleme gibi işlerde; Yükseltilebilen Seyyar İş Platformu (MEWP) kullanımının : işin kapsamı, maliyet veya yer nedeniyle veya diğer yerel koşullar (çalışma alanı, çalışmanın yapılacağı yerde MEWP tedarikindeki zorluklar vb.) nedeniyle uygun olmadığı durumlarda istisnaidir."

Bu sizin yorumunuz mu yoksa herhangi bir yerde geçiyor mu tam bulamadım. Bakım-onarım esnasında kullanılabileceğini nereden anlamış olduk?
4.1.2 maddesinde belirtilen referansın ingilizcesini bir okuyun lütfen.
4.1.2 Standardın 2nci Paragrafına baktığımızda o Türkçeleştirilmiş ifadenin İngilizcesini göreceksiniz. Ben diğer okuyucu arkadaşlara kolaylık olsun diye tercüme ettim sadece.
 

Tolga_34

Deneyimli Üye
Vip Üye
Katılım
4 May 2012
Mesajlar
493
Tepki puanı
1,841
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
İngilizce orjinal metni de ekleyeyim buraya :

"This use is exceptional (temporary and occasional) for tasks such as repairs, maintenance work or inspections for which the use of a mobile elevating work platform (MEWP) is not practical due to cost or space reasons or on account of other local circumstances, see below clause 3.1.2 of Annex II of the Council Directive 95/63/EC of 5 December 1995 amending Directive 89/655/EEC."

reparis = Tamirler
maintenance work = Bakım işi
inspection = kontrol
 

zamzam23

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
6 Ara 2018
Mesajlar
82
Tepki puanı
45
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Si neyin çevirisini yaptınız bilmiyorum ama bahsi geçen standart annex II, 3.1.2'de bakım diye bir madde geçmiyor.

Orijinal standart maddesi şu:
"3.1.2. Persons may be lifted only by means of work equipment and accessories provided for this purpose.

Without prejudice to Article 5 of Directive 89/391/EEC, exceptionally, work equipment which is not specifically designed for the purpose of lifting persons may be used to this effect, provided appropriate action has been taken to ensure safety in accordance with national legislation and/or practice laying down appropriate supervision.

While workers are on work equipment designed for lifting loads the control position must be manned at all times. Persons being lifted must have reliable means of communication. In the event of danger, there must be reliable means of evacuating them."
 

Tolga_34

Deneyimli Üye
Vip Üye
Katılım
4 May 2012
Mesajlar
493
Tepki puanı
1,841
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Yüklemiş olduğum
FEM 4.006 standardı Introduction bölümü
 

Ekli dosyalar

  • 1.JPG
    1.JPG
    64 KB · Görüntüleme: 5
  • 2.JPG
    2.JPG
    241.2 KB · Görüntüleme: 5
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.