Elektrik Tesisatı Periyodik Kontrol Raporu Neleri Kapsar?

En uçtaki prize kadar olan tüm elektriksel altyapının yangın ve çarpılma risklerine karşı güvenli olduğunu belgeleyen teknik bir dosyadır. İtiraf etmek gerekirse, pek çok işletmede "Sadece panoların kapağını açıp baktılar, bir de topraklama ölçtüler" denilerek bu süreç hafife alınıyor; oysa 2026 yılındaki güncel isgkatip ve EKİPNET denetimlerinde, eksik veya usulüne uygun düzenlenmemiş bir elektrik raporu doğrudan tesisin mühürlenmesine kadar gidebilecek ağır yaptırımlar doğurur.

Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği ve İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği kapsamında hazırlanan standart bir raporun kapsaması gereken 5 ana başlığı aşağıda samimi bir dille özetledim.

1. Görsel Kontrol ve Tesisatın Durumu​

İşin aslına bakarsanız, raporun ilk kısmı uzman mühendisin çıplak gözle yaptığı tespitlerden oluşur. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında yaşanan elektrik kaynaklı yangınların çoğu gevşek bağlantılar ve standart dışı eklerden kaynaklanmıştır.
  • Kablo Kanalları ve Ekler: Kabloların açıkta olup olmadığı, ek muatlarının kapaklı olup olmadığı ve kablo kesitlerinin çekilen akıma uygunluğu.
  • IP Koruma Sınıfları: Islak hacimlerdeki veya tozlu ortamlardaki priz ve anahtarların sızdırmazlık (IP) derecelerinin uygunluğu haliyle.

2. Elektrik Panolarının Muayenesi​

İtiraf etmek gerekirse, panolar fabrikanın kalbidir. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "Panoda termal kamera incelemesi ve kaçak akım testi yoksa o rapor eksiktir" der; bu çok yerinde bir tespittir.
  • Termal Kamera İncelemesi: Yük altındaki şalterlerde, klemenslerde veya kablolarda aşırı ısınma (ark başlangıcı) olup olmadığının tespiti.
  • Kaçak Akım Rölesi (RCD) Testleri: 30 mA (hayat koruma) ve 300 mA (yangın koruma) rölelerinin milisaniye ($ms$) cinsinden açma zamanı ve açma akımı ($mA$) değerlerinin ölçülerek rapora işlenmesi.
  • Pano İçi Düzen: Etiketleme, şemaların varlığı, kilitli kapaklar ve doğrudan temasa karşı koruma perdelerinin varlığı, bizzat uyarayım istedim.

3. Topraklama ve Süreklilik Ölçümleri​

2026 standartlarında modern bir denetim olan EKİPNET vizelerinde, topraklama kısmı raporun en teknik bölümüdür.
  • Çevrim Empedansı ve Direnç Ölçümleri: Tesisin topraklama yayılma direncinin (Ohm cinsinden) sınır değerler içinde olup olmadığı.
  • Hata Akımı Sürekliliği: Makine gövdelerinin, metal yapıların ve panoların ana topraklama barasına kesintisiz bağlı olduğunun testi haliyle.

4. Aydınlatma ve Acil Durum Sistemleri​

İtiraf etmek gerekirse, olası bir yangın veya deprem anında elektriğin kesilmesi en büyük panik sebebidir.
  • Acil Kaçış Aydınlatmaları: Enerji kesildiğinde yönlendirme levhalarının ve koridor aydınlatmalarının yanıp yanmadığı, batarya sürelerinin yeterliliği.
  • Yedek Güç Sistemleri: Jeneratörlerin devreye girme süreleri ve UPS (Kesintisiz Güç Kaynağı) ünitelerinin durumu, bizzat uyarayım istedim.

5. Paratoner (Yıldırımdan Korunma) ve Parafudr Kontrolü​

2026 standartlarında gökyüzünden gelebilecek tehlikeler de bu raporun ayrılmaz bir parçasıdır.
  • Paratoner İniş İletkeni: Çatıdaki yakalama ucundan toprağa kadar inen iletkenin sürekliliği ve korozyon durumu.
  • Aşırı Gerilim Koruyucular (Parafudr): Panolarda yıldırım düşmesine veya şebeke darbe gerilimlerine karşı koruma elemanlarının varlığı ve aktifliği haliyle.

Raporun Eklerinde Neler Olmalıdır? (İsgkatip İçin Şartlar)​

İtiraf etmek gerekirse, müfettişler sadece rapor metnine bakmaz, ekleri de titizlikle inceler:
  1. Ölçüm Cihazı Kalibrasyon Belgesi: Ölçümde kullanılan "Meger" veya "Çok Fonksiyonlu Test Cihazı"nın güncel kalibrasyon sertifikası.
  2. Ölçüm Yapan Kişinin Yetki Belgesi: Elektrik Mühendisleri Odası'ndan (EMO) alınan "Elektrik İç Tesisatlarının Denetimi ve Raporlanması Yetkilendirme Belgesi" veya EKİPNET kayıt numarası.
  3. Ölçüm Noktaları Krokisi: Hangi panonun veya makinenin nerede ölçüldüğünü gösteren basit bir yerleşim planı, bizzat uyarayım istedim.

Özetle: Elektrik tesisatı periyodik kontrol raporu; görsel kontroller, pano içi testler, topraklama ölçümleri ve acil durum sistemlerinin denetimini kapsayan çok bileşenli resmi bir belgedir.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.