- Medeni hal
- Evli
- Meslek
- Uzman (A)
Arkadaşlar Sorum çok basit,Eğitim vermek İSG Uzmanlarının görevimidir?
Evet İş Güvenliği Uzmanlarının görevidir. ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK . MADDE 13.Arkadaşlar Sorum çok basit,Eğitim vermek İSG Uzmanlarının görevimidir?
Kurumsal bir işletmede eğitimlerin planlanmasında görevli bir başka yapı olması, iş güvenliği uzmanının Yönetmelik'te belirtilen eğitimlerin planlanması ile ilgili görevinin varlığını ortadan kaldırmaz. Bu görevi tek başına yapmak zorunda değildir. İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği konularında verilecek eğitimin planlanmasında görev almalıdır.
İş güvenliği uzmanı eğitim planını, sorunuzda bahsi geçen Eğitim Müdürlüğü ile birlikte hazırlar ve imzalayarak bu görevini yerine getirdiğini belgelendirir. Sonrasında eğitimin nasıl uygulandığını kontrol eder.
Anlatmaya çalıştığım da bu zatenÜstteki iletide alıntılanmış yönetmelik maddesinde yazdığı üzere, iş güvenliği uzmanının "Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri" ile ilgili görevleri:
-Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerin ilgili mevzuata uygun olarak planlanması konusunda çalışma yaparak işverenin onayına sunmak,
-Hazırlanan eğitim planının uygulamalarını yapmak,
veya
-Hazırlanan eğitim planının başkası tarafından yapılan uygulamalarını kontrol etmektir.
Buradan anlaşıldığına göre iş güvenliği uzmanının "Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri"ni vermesi bir zorunluluk değildir.
Böyle bir zorunluluk olmaması ise zorunludur. Zira, çok tehlikeli sınıfta ayda bir saat görev yapacak bir iş güvenliği uzmanının 16 saat zorunlu eğitimi bu koşullarda vermesine olanak yoktur. İşe yeni başlayacak birine 16 saat eğitim vermesi ise imkansızdır.
İş güvenliği uzmanı mevzuata ve işyeri koşullarına uygun bir eğitim planı hazırlar, işveren onayına sunar. Eğitim, ilgili yönetmelikte yazılı kurumlardan alınacak hizmet ile sağlanır. İş güvenliği uzmanı verilen eğitimi kontrol eder.
Kurumsal bir işletmede eğitimlerin planlanmasında görevli bir başka yapı olması, iş güvenliği uzmanının Yönetmelik'te belirtilen eğitimlerin planlanması ile ilgili görevinin varlığını ortadan kaldırmaz. Bu görevi tek başına yapmak zorunda değildir. İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği konularında verilecek eğitimin planlanmasında görev almalıdır.
İş güvenliği uzmanı eğitim planını, sorunuzda bahsi geçen Eğitim Müdürlüğü ile birlikte hazırlar ve imzalayarak bu görevini yerine getirdiğini belgelendirir. Sonrasında eğitimin nasıl uygulandığını kontrol eder.
burada doğru bir yaklaşım içinde bulunmak lazım.Çünkü bilirkişi raporlarında sürekli eğitim vermenin uzmanın görevleri arasında olarak kabul ediliyor.ancak süreler baz alındığında diğer hizmetler için yeterli zaman kalmıyor.
Bence bu eğitim konusu ayrı bir kalem olarak değerlendirilmeli ve ona göre fiyatlandırma yapılmalı.Ama bu piyasa koşullarında ne kadar kabul görür bilemem tabii
katılıyorumTam zamanlı çalışan bir iş güvenliği uzmanı bile, çalışan sayısı artınca eğitim vermek için yeterli süre bulmakta zorlanacaktır.
500 çalışanı olan çok tehlikeli sınıfta bir işyerinde göreve yapacak uzman, ortalama 25 kişilik 20 gruba eğitim vermek istediğinde 320 saate ihtiyaç duyacaktır. Buna karşın zaten işveren, çok tehlikeli sınıfta 500 çalışanı olan işyeri için yasal zorunluluk ona aylık 100 saatten fazla görevlendirme yapmak istemeyebilir.
Yönetmelik'te uzmanlar tarafından yanlış yorumlandığını düşündüğüm bir husus* da eğitimlerin tekrarlanma periyotlarının sanki eğitimin yayılmasına izin verilne süre gibi kabul edilmesidir. Örneğin, verdiğim örnekte çok tehlikeli sınıfta 500 çalışanı bulunan işyerinde zorunlu kişi başı 16 saatlik eğitimi bir yıllık periyoda yaymaya hakkınız varmış gibi algılanıyor. İşe yeni giren birine nasıl 16 saatlik eğitimi hemen vermeden işe başlatamıyorsanız, mevcut çalışanların bu eğitimlerini de mümkün olan en kısa sürede tamamlamak zorundasınız.
*(4) Birinci fıkraya göre verilen eğitimler, değişen ve ortaya çıkan yeni riskler de dikkate alınarak aşağıda belirtilen düzenli aralıklarla tekrarlanır:
a) Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde yılda en az bir defa.
b) Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iki yılda en az bir defa.
c) Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde üç yılda en az bir defa.
a sınıfımısınız gerçektenArkadaşlar Sorum çok basit,Eğitim vermek İSG Uzmanlarının görevimidir?
iş güvenliği uzmanı neden oldunuz öyleyse eğitim vermeyeceksenizİşveren eğitimi verdirtmek zorunda.
İş güvenliği uzmanı eğitim vermek zorunda diyemeyiz, çünkü yönetmelik VEYA demiş.
Sayın uzman,a sınıfımısınız gerçekten
iş güvenliği uzmanı neden oldunuz öyleyse eğitim vermeyecekseniz
isg eğitimi igunun görevidir.mevzuatta yazıyor cevabıArkadaşlar Sorum çok basit,Eğitim vermek İSG Uzmanlarının görevimidir?
mevzuatın neresinde yazıyor cevabı?isg eğitimi igunun görevidir.mevzuatta yazıyor cevabı![]()
Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !
Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.