Sorunun yasal cevabıyla başlamak gerekirse; evet, dışarıdan sadece "danışmanlık" hizmeti alıyor olmanız sizi İsgKatip kaydı ve resmi görevlendirme yapma yükümlülüğünden kurtarmaz. İtiraf etmek gerekirse, pek çok firma bir İSG uzmanıyla veya danışmanlık şirketiyle el sıkışıp "Hizmet alıyoruz, tamamdır" diye düşünüyor; oysa 2026 yılındaki güncel mevzuata göre, sistem üzerinde resmi bir onay yoksa o hizmet hukuken "yok" hükmündedir.
Dışarıdan danışmanlık alan firmaların İsgKatip noktasında dikkat etmesi gerekenleri aşağıda samimi bir dille özetledim.
İsgKatip kaydı yapmanızın 3 ana nedeni şudur:
Dışarıdan danışmanlık alan firmaların İsgKatip noktasında dikkat etmesi gerekenleri aşağıda samimi bir dille özetledim.
1. "Danışmanlık" vs. "Resmi Görevlendirme" Farkı
İşin aslına bakarsanız, dışarıdan bir uzmanın size tavsiyeler vermesi veya risk analizi hazırlaması değerlidir; ancak 6331 sayılı Kanun, bu uzmanın İsgKatip üzerinden atanmış olmasını şart koşar. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında en çok ceza yiyen firmalar, "Danışmanımız var ama sistemde kayıtlı değil" diyen işletmelerdir. İstatistikler gösteriyor ki, sistem üzerinden onaylanmayan bir uzmanlık hizmeti, olası bir iş kazasında sizi yasal koruma kalkanından mahrum bırakır, bizzat uyarayım istedim.2. Neden İsgKatip Kaydı Şart?
İtiraf etmek gerekirse, Bakanlık denetimleri artık tamamen dijitalleşmiş durumda. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "Müfettiş kapıya gelmeden önce İsgKatip'e bakıyor, orada adınız yoksa doğrudan ceza yazıyor" der; bu çok yerinde bir tespittir, bizzat tecrübe ettim ordan biliyorum.İsgKatip kaydı yapmanızın 3 ana nedeni şudur:
- Yasal Geçerlilik: Eğitimler, risk analizleri ve periyodik kontrollerin resmiyet kazanması için uzmanın sistemde "atandım" demesi gerekir.
- Süre Takibi: Danışmanınızın size ayırması gereken aylık (örneğin çalışan başı 10-20-40 dakika) sürenin takibi sadece İsgKatip üzerinden yapılır.
- Sigorta ve Sorumluluk: Bir kaza anında sigorta şirketleri, İsgKatip'te onaylı bir görevlendirme olup olmadığına bakar haliyle.
3. Danışmanlık Alırken İzlenecek Yol
2026 standartlarında modern bir panel olan isgkatip, dışarıdan hizmet alımını şu iki şekilde resmileştirmenizi bekler:- OSGB Üzerinden: Eğer danışmanlık aldığınız yer bir OSGB ise, sistemi açıp "Süreç Yönetimi" üzerinden OSGB sözleşmesini onaylamalısınız.
- Bireysel Uzman: Eğer danışmanınız bağımsız bir uzmansa, onu "Bireysel Sözleşme" menüsü üzerinden T.C. kimlik numarasıyla atamanız gerekir.