Hemşirelik yönetmeliği ek 3
Olağanüstü durumlarda acil bakım girişimleri* X X X
Resusitasyon (yeniden canlandırma) girişimleri* X X X
*Ekip belli vakalarda neyin izleneceğin dair “ortak bakım planları” hazırlamış ya da kararlaştırmış ise “hekim istemi” beklemeden hemşire bu parametreleri izler.
Ambulans ve acil bakım teknikerleri ile acil tıp teknisyenlerinin görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 4 – (1) Ambulans ve acil bakım teknikerleri (AABT)’nin acil tıbbi yardım ve bakım ile sınırlı olmak kaydıyla tıbbi görev, yetki ve sorumlukları şunlardır;
a) Ambulans ve acil bakım teknikerleri (AABT) Ek-1’deki temel eğitim programı, Ek-2’deki akış şemaları ve diğer zorunlu eğitim programlarına uygun olarak;
1) İntravenöz girişim yapmak,
2) Hastaneye ulaşıncaya kadar, kabul edilen acil ilaçları ve sıvıları kullanmak,
3) Oksijen uygulaması yapmak,
4) Endotrakeal entübasyon uygulaması yapmak,
5) Kardiyo-pulmoner resüsitasyon ve defibrilasyon yapmak,
6) Travma stabilizasyonu yaparak hastanın nakle hazır hale gelmesini sağlamak,
7) Uygun taşıma tekniklerini bilmek ve uygulamak,
8) Monitörizasyon ve defibrilasyon uygulamak,
9) Kırık, çıkık ve burkulmalarda stabilizasyonu sağlamak,
10) Yara kapatma ve basit kanama kontrolü yapmak,
11) Acil doğum durumunda doğum eylemine yardımcı olmak,
ile yetkilidirler.
Alın size yönetmelik genelge ne isterseniz...
Kendi görev ve yetkilerinizi bilmediğiniz apaçık ortada iken
''siz doktorun olmadığı bir ortamda sağlık kabininde 17-18 ilaçtan bahsediyorsunuz bana o yazıyı getirin ben bir daha bu piyasada olmayacağıma söz veriyorum ama yönetmelikle resmi yazılı lütfen arkadaşlar entübe, falan biraz abartmayın bize verilen görevleri yapmaya çalışın mesleğimizin ne olduğu igu, iyh ve dsp nin düzgün çalışması durumunda iş kazaları meslek hastalıkları iş ve işçi verimi bunlardan bahsedin kulaktan dolma içi boş kelimeler değil yıllarca çalışmalar yapılıp araştırılıp hazırlanmış kanun ve yönetmeliklerden örnekler verin''
yazınızın gereğini yapın, sözünüzü tutun ve bencede piyasada olmayın...