danışmanlık bana mantıklı geliyor.tabi yeni yasada iptal olmazsa.olursa da fabrikalara kkd satarım..
evet sayın sçağrı banada öyle gözüküyor. ancak parantez içinde söyleyim danışman olmak için; değil belgeye bilgiye bile ihtiyaç yok teoride.C sınıfı uzman 3 yıl sözleşmeli olarak uzmanlık yapmadıkça B sınıfı olamıyor. B sınıfı da 4 yıl uzmanlık yapmadan A sınıfı olamıyor. danışmanlık A sınıfı uzman olduktan sonra daha mantıklı sanki.
Danışmanlık hizmeti verenler direkt işverenle sözleşme yapıyor kazancını kimseyle paylaşmıyor.. osgb hizmeti ise aracı kurumdur. uzmanın sırtından para kazanan bir sistem. siz osgb nin personel ioluyorsunuz. osgb sizin adınıza işyerleri ile sözleşme imzalıyor. yerine getirilen yükümlülük bakımından bakanlık için hiç bir şey değişmiyor...Bazıları osgb hizmeti degil sadece danışmanlık hizmeti veriyoruz demekle ne kastediliyor. Bu durum hakkında bir açıklama yapabilirmsiniz?
Danışmanlık şirketinde işe başlayan acemi uzmanlar isg katip üzerinden sözleşme hazırlama zorunda mıdır.Risk denetimi yapıp altına imza atmaları OSGB'de çalışanlar kadar sorumluluk yükler mi.İsg katip üzerinden sözleşmeli olarak 3 yıl çalışanlar mı B sınıfına geçmeye hak kazanırlar.
benım esasında merak ettıgım soru danışmanlık fırması kurdugumuzda iş yerı hekımı kısmı surelı calıstırabılır mıyız tabı bıreysel calısacak ama fırmaya fatura kestıgımız de iş yerı hekım hızmetı dıye de faturalandırabılır mıyız
örnekle durumu açıklayayım;
misal
benim ankara da fabrikam var ve her hafta bir iş kazası oluyor ve her ayda bir yangın başlangıcı, bıktım artık, öğrendim ki tüm iş kazaları önlenebilirmiş. bende tanıdığım bir iş güvenliği uzmanını firmaya çağırdım ...TL karşılığı bana "FİKİR VERMESİ" için anlaştık. Buna göre ayda ... gün gelecek ve bana tavsiyelerde bulunacak.
faturayıda hizmet alım faturası olarak uzmanın danışmanlık firmasına kestim. (burada ki fatura normal bir fatura ürün almak gibi)
özetle; burada ki uzman bilgisini satarak iş yapıyor.
DAHA SONRA DA
bir osgb ile anlaştım, buna göre; bakanlığa bir sözleşme örneği göndermemiz gerekiyormuş, ve uzmanın iş yerine gelme saati anlaşmamıza değil çalışan sayımıza ve tehlike sınıfımıza bağlıymış. buna göre uzman ayda 42 saat gelecekmiş, gerekli raporları tutup noter onaylı defteri yazıp, kurul toplantısı yapacakmış. ayrıca yapmadığım düzenlemelerde bana daha çok baskı kuruyor, çünkü kendisinin de sorumluluğu varmış.
kısaca anlatmak istediğim danışmanlık ayrı osgb ayrı olaylar, danışman olan sadece bilgisini satar, sorumluluğu yok, kaza durumunda hesap sorulmaz, faturası sadece hizmet alımıdır. yasal şartı yok.
ancak uzman olarak çalışıldığı zaman, elini taşın altına sokar, sorumluluk var, sözleşmesi farklı. yasal olarak bulunması şart
danışman (genelde) fikrini söyleyip giderken, uzman çözümleri söylediği gibi işi de kendi yapmak zorundadır (genelde), örneğin danışman "bu iş yapılırken çelik eldiven giyilmeli" diyip giderken, osgb çalışanı (danışman değilde uzman olarak) eldiveni tedarik eder, dağıtır, giyilmesini kontrol eder.
not1: bu yazdıklarım ne uzmanı ne danışmanı yermek ya da övmek için değildir. çünkü bir kişi bir yerde danışmanlık yaparken diğer yerde uzman olabilir. sadece farklı kavramlar olduğunu belirttim. danışmanlık-uzmanlık iyidir-kötüdür ayrı tartışılır.
not2: bu iki kavramı genel hatları ile çizdim, uygulamaya, sözleşmeye göre şartlar elbet değişir, sadece genel çerçeve bu şekildedir. değişmeyen tek şey ise; uzman sorumlu, danışman sorumlu değil.
Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !
Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.