Danışmanlık Ile Osgb Hizmeti Arasındaki Fark Nedir ?

Umut özkan

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
4 Ağu 2013
Mesajlar
17
Tepki puanı
3
Meslek
Uzman Adayı (C)
Maalesef, bireysel firma iseniz iş yeri hekimi hizmeti yazmanız doğru değil. Onun yerine faturaya sağlık danışmanlık hizmeti demeniz ileride başınızı ağrıtmaz. İş Yeri hekimlik için İSG katip üzerinden sözleşme imzalanmalı
Bu konuyu ben de merak ediyorum.Örneğin bir işyeri için İSG uzmanı ve hekim için aracılık ettik bu durumda bizim sorumluluğumuz ne olacak.
 

bruuu

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
11 Şub 2014
Mesajlar
4
Tepki puanı
1
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (C)
meraba..ben hiç bir firmaya yada osgbye bağlı olarak calısmıyorum. bir firma benden risk analizi istedi. sözleşme yapmam gerekir mi isg katip üzerinden? fatura kesmem gerekır mı? faturayı serbest meslek erbabı olark kesersem çok masraflı oluyo yaptığım iş onu karşılamaz. danısmanlık firmalarıyla komısyon karşılığı anlaşılabılır mı? bunu danısmanlık fırması kendı adına mı kesiyor? bunu nasıl danısmanlık fırmasıyla anlaşılabılır? teşekkürler..
 

gökhan Timur

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
12 Nis 2012
Mesajlar
110
Tepki puanı
60
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Arkadaşlar danışmanlık olayı eskiden di şimdi böyle birşey yok

Ancak uzmanı olan bir işletmeye danışmanlık yaparsınız,o da firma ister ve derse ki gel bizim uzmanı yetiştir o durumda geçerlidir.
Kaldı ki böyle bir firma bildiğim sadece 1 tane var o da dışarıdan danışman olarak hizmet veren kişi de bakanlığa bildirimli.Zannedersem onu da yakında çıkarırlar
 

BaranS

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
13 Ocak 2014
Mesajlar
70
Tepki puanı
61
Meslek
İşyeri Hekimi
Bu konuyu ben de merak ediyorum.Örneğin bir işyeri için İSG uzmanı ve hekim için aracılık ettik bu durumda bizim sorumluluğumuz ne olacak.
Aracılık etmeyi tam olarak anlayamadım. Açar mısınız?
 

Emre YA

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
8 Eyl 2013
Mesajlar
47
Tepki puanı
10
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (C)
inadına bireysel !!!
 

serkanuzak

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
19 Tem 2013
Mesajlar
2
Tepki puanı
0
Meslek
Uzman Adayı (C)
örnekle durumu açıklayayım;

misal

benim ankara da fabrikam var ve her hafta bir iş kazası oluyor ve her ayda bir yangın başlangıcı, bıktım artık, öğrendim ki tüm iş kazaları önlenebilirmiş. bende tanıdığım bir iş güvenliği uzmanını firmaya çağırdım ...TL karşılığı bana "FİKİR VERMESİ" için anlaştık. Buna göre ayda ... gün gelecek ve bana tavsiyelerde bulunacak.

faturayıda hizmet alım faturası olarak uzmanın danışmanlık firmasına kestim. (burada ki fatura normal bir fatura ürün almak gibi)
özetle; burada ki uzman bilgisini satarak iş yapıyor.


DAHA SONRA DA

bir osgb ile anlaştım, buna göre; bakanlığa bir sözleşme örneği göndermemiz gerekiyormuş, ve uzmanın iş yerine gelme saati anlaşmamıza değil çalışan sayımıza ve tehlike sınıfımıza bağlıymış. buna göre uzman ayda 42 saat gelecekmiş, gerekli raporları tutup noter onaylı defteri yazıp, kurul toplantısı yapacakmış. ayrıca yapmadığım düzenlemelerde bana daha çok baskı kuruyor, çünkü kendisinin de sorumluluğu varmış.

kısaca anlatmak istediğim danışmanlık ayrı osgb ayrı olaylar, danışman olan sadece bilgisini satar, sorumluluğu yok, kaza durumunda hesap sorulmaz, faturası sadece hizmet alımıdır. yasal şartı yok.

ancak uzman olarak çalışıldığı zaman, elini taşın altına sokar, sorumluluk var, sözleşmesi farklı. yasal olarak bulunması şart

danışman (genelde) fikrini söyleyip giderken, uzman çözümleri söylediği gibi işi de kendi yapmak zorundadır (genelde), örneğin danışman "bu iş yapılırken çelik eldiven giyilmeli" diyip giderken, osgb çalışanı (danışman değilde uzman olarak) eldiveni tedarik eder, dağıtır, giyilmesini kontrol eder.

not1: bu yazdıklarım ne uzmanı ne danışmanı yermek ya da övmek için değildir. çünkü bir kişi bir yerde danışmanlık yaparken diğer yerde uzman olabilir. sadece farklı kavramlar olduğunu belirttim. danışmanlık-uzmanlık iyidir-kötüdür ayrı tartışılır.
not2: bu iki kavramı genel hatları ile çizdim, uygulamaya, sözleşmeye göre şartlar elbet değişir, sadece genel çerçeve bu şekildedir. değişmeyen tek şey ise; uzman sorumlu, danışman sorumlu değil.


Konuyu pörtletmek gibi olacak ama bu yazıyı yazan arkadaş iş güvenliği uzmanlığı olayını çok yanlış biliyor. "osgb çalışanı (danışman değilde uzman olarak) eldiveni tedarik eder, dağıtır, giyilmesini kontrol eder." bu söylem çok yanlıştır. OSGB çalışanı atanmış olduğu işyerine ne eldiven alabilir ne de herhangi bir malzeme. Bunu yapması gereken işverendir.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.