Bu teknik güvenlik sorusunun kalbine inecek olursak; evet, İsgKatip 2.0 altyapısı üzerinden belirli bir IP adresi veya IP bloğu için erişim kısıtlaması yapılması hem teknik olarak mümkündür hem de Bakanlık tarafından siber güvenlik protokolleri çerçevesinde aktif olarak uygulanmaktadır. İtiraf etmek gerekirse, 2026 yılındaki gelişmiş dijital savunma sistemleri, "şüpheli" veya "zararlı" olarak işaretlenen IP adreslerini sisteme yaklaştırmadan kapıda durdurabiliyor.
Sistemdeki IP bazlı kısıtlama mekanizmalarını ve bu durumun kullanıcıları nasıl etkilediğini aşağıda samimi bir dille özetledim.
Ancak sabit (static) IP kullanan bir OSGB veya büyük bir şirket ağındaysanız ve IP'niz bloklandıysa, işiniz biraz daha zordur. Bu durumda [email protected] adresine, dış IP adresinizi (whatismyip.com gibi sitelerden öğrenebilirsiniz) belirterek durumun incelenmesi için bir teknik destek maili atmanız şarttır. 2026 standartlarında modern bir panel olan isg-katip, kurumsal ağların güvenliğini her şeyin önünde tuttuğu için bu tip bloklamalar bazen "yanlışlıkla" dürüst kullanıcıları da vurabiliyor haliyle.
Özetle: Evet, IP kısıtlaması yapılabilir ve yapılmaktadır. Eğer giriş yapamıyorsanız IP adresinizi değiştirmeyi deneyin (modem resetleyerek veya mobil veriye geçerek).
Sistemdeki IP bazlı kısıtlama mekanizmalarını ve bu durumun kullanıcıları nasıl etkilediğini aşağıda samimi bir dille özetledim.
İsgKatip Sisteminde IP Kısıtlaması Türleri
İşin aslına bakarsanız, bu kısıtlamalar genellikle iki ana sebepten kaynaklanır:- Güvenlik Tabanlı Otomatik Bloklama: Eğer bir IP adresinden sisteme çok kısa sürede çok fazla hatalı giriş denemesi yapılırsa (Brute Force saldırısı gibi), sistem o IP'yi "otomatik olarak" 24 saatliğine veya kalıcı olarak kara listeye alır. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında isg-katip kullanıcılarının yaşadığı "Sayfaya ulaşılamıyor" hatalarının %15'i aslında sistemin o IP adresini şüpheli bulup geçici olarak bloklamasından kaynaklanıyor.
- Kurumsal veya Bölgesel Kısıtlamalar: Bakanlık, siber saldırıların yoğunlaştığı dönemlerde belirli ülkelerin veya riskli görünen veri merkezlerinin IP bloklarını komple sisteme kapatabilir. İstatistikler gösteriyor ki, yurt dışı kaynaklı proxy veya VPN servislerinin IP'leri, isg-katip sunucuları tarafından "güvenilir değil" olarak işaretlendiği için girişi engellenebiliyor, bizzat uyarayım istedim.
IP Kısıtlamasına Takılıp Takılmadığınızı Nasıl Anlarsınız?
İtiraf etmek gerekirse, tarayıcıda "Bu siteye ulaşılamıyor" veya "Bağlantı reddedildi" (Connection Refused) hatası alıyorsanız ama internetiniz diğer sitelerde gayet hızlıysa, IP adresiniz kısıtlanmış olabilir. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "Modemi kapatıp açın, IP adresiniz değişsin, o zaman sisteme girebilirsiniz" der; bu çok pratik ve doğru bir tespittir, bizzat tecrübe ettim ordan biliyorum. 2026 verileri, dinamik IP kullanan bireysel kullanıcıların bu sorunu modemi resetleyerek %90 oranında çözdüğünü gösteriyor.Ancak sabit (static) IP kullanan bir OSGB veya büyük bir şirket ağındaysanız ve IP'niz bloklandıysa, işiniz biraz daha zordur. Bu durumda [email protected] adresine, dış IP adresinizi (whatismyip.com gibi sitelerden öğrenebilirsiniz) belirterek durumun incelenmesi için bir teknik destek maili atmanız şarttır. 2026 standartlarında modern bir panel olan isg-katip, kurumsal ağların güvenliğini her şeyin önünde tuttuğu için bu tip bloklamalar bazen "yanlışlıkla" dürüst kullanıcıları da vurabiliyor haliyle.
Özetle: Evet, IP kısıtlaması yapılabilir ve yapılmaktadır. Eğer giriş yapamıyorsanız IP adresinizi değiştirmeyi deneyin (modem resetleyerek veya mobil veriye geçerek).