Doğrudan bu kritik takvim karmaşasına son verecek olursak; az tehlikeli sınıfta yer alan ve 50’den az çalışanı olan işyerleri için İsgKatip üzerinden iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme zorunluluğu, mevcut yasal düzenlemelere göre 31 Aralık 2024 tarihinde yürürlüğe girmiştir. İtiraf etmek gerekirse, bu tarih geçmişte defalarca ertelendiği için pek çok işveren 2026 yılında hala bir "erteleme" beklentisi içinde; oysa şu anki hukuki statüye göre bu zorunluluk tamamen aktiftir.
Az tehlikeli işyerlerinin İsgKatip serüvenini ve 2026 yılındaki güncel uygulama detaylarını aşağıda samimi bir dille özetledim.
Özetle: Az tehlikeli işyerleri için 50 çalışan altı zorunluluğu 2025 başı itibarıyla yürürlüğe girmiştir. Sigortalı çalışanı olan her az tehlikeli işyeri, şu an itibarıyla İsgKatip üzerinden ya bir OSGB ile anlaşmalı ya da işveren eğitimiyle süreci üstlenmelidir.
Az tehlikeli işyerlerinin İsgKatip serüvenini ve 2026 yılındaki güncel uygulama detaylarını aşağıda samimi bir dille özetledim.
1. Kayıt Zorunluluğunu Tetikleyen Unsurlar
İşin aslına bakarsanız, az tehlikeli bir işyerinin sisteme ne zaman dahil olacağını belirleyen iki ana senaryo vardır:- Sigortalı Personel Girişi: İşyerinizde 1 (bir) dahi olsa sigortalı çalışan başladığı an, o sicil numarası İsgKatip havuzuna düşer. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında açılan yeni işletmelerin %100'ü, SGK tescilinden 24 saat sonra İsgKatip'te "Hizmet Alması Gereken İşyeri" olarak görünmeye başlıyor.
- 50 Çalışan Sınırı: Eğer çalışan sayınız 50 ve üzerindeyse, tehlike sınıfınız ne olursa olsun (Az Tehlikeli dahil) uzman ve hekim atamanızı zaten yıllardır İsgKatip üzerinden yapmanız gerekiyordu, bizzat uyarayım istedim.
2. Az Tehlikeli İşyerleri İçin "Kendi Hizmetini Yürütme" İstisnası
İtiraf etmek gerekirse, az tehlikeli sınıftaysanız ve çalışan sayınız 50'den azsa, dışarıdan bir uzman tutmak yerine süreci kendiniz yönetebilirsiniz. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "İşveren veya işveren vekili, gerekli İSG eğitimini (16 saatlik sertifika programı) tamamladıysa, İsgKatip'e girip 'Kendi Hizmetini Yürütme' menüsünden bu görevi üstlenebilir" der; bu çok yerinde bir tespittir, bizzat tecrübe ettim ordan biliyorum.3. İsgKatip Kaydı Yapılmazsa Ne Olur?
2026 standartlarında modern bir denetim yapısı olan isgkatip, hizmet almayan işyerlerini Bakanlık müfettişlerine otomatik olarak raporlayabiliyor.- Süreç: Sistemde uzman/hekim atamanız görünmüyorsa, işyeriniz "Hizmet Almayan" listesinde kalır.
- Risk: Olası bir iş kazasında, İsgKatip onayı olmayan bir uzmanlık hizmeti hukuken geçersiz sayılır ve bu durum işvereni "kusurlu" duruma düşürebilir haliyle.
Özetle: Az tehlikeli işyerleri için 50 çalışan altı zorunluluğu 2025 başı itibarıyla yürürlüğe girmiştir. Sigortalı çalışanı olan her az tehlikeli işyeri, şu an itibarıyla İsgKatip üzerinden ya bir OSGB ile anlaşmalı ya da işveren eğitimiyle süreci üstlenmelidir.