- Medeni hal
- Evli
- Meslek
- Uzman (B)
Bir akaryakıt istasyonunda denetime girecek bir İSG uzmanının masasında olması gereken tam ve bütünleşik liste:
1. Yasal ve İdari Yönetim Dosyası
Bu bölüm işin resmiyet ve takip kısmıdır.- Onaylı Defter: İş müfettişlerinin ilk baktığı, uzmanın önerilerini yazdığı resmi defter.
- İSG Kurul Dosyası: 50 çalışan sınırı aşılıyorsa toplantı tutanakları ve kararlar.
- Yıllık Çalışma ve Eğitim Planları: Yıl boyu yapılacak faaliyetlerin takvimi.
- İSG Katip Atamaları: Uzman, hekim ve diğer sağlık personelinin sistem üzerinden onaylı sözleşmeleri.
- İş Kazası ve Ramak Kala Kayıtları: Yaşanan olayların analizleri ve istatistikleri.
2. Teknik Analiz ve Mühendislik Dokümanları (Kritik Bölüm)
Akaryakıt sektörünü "çok tehlikeli" yapan risklerin yönetildiği dokümanlardır.- Risk Değerlendirme Raporu: (İlk cevabımdaki gibi; pompa, tank, market ve ofis dahil kapsamlı analiz).
- Patlamadan Korunma Dokümanı (PKD): Zone (Kuşak) haritalarını ve hesaplamalarını içeren en temel teknik belge.
- BEKRA Bildirimi ve Büyük Kaza Önleme Politika Belgesi (BKÖP): Kuruluşun kapasitesine göre hazırlanan üst seviye güvenlik belgesi.
- Vaziyet Planı ve Tahliye Planı: İstasyonun kuşbakışı yerleşimi, acil çıkışlar ve toplanma yerleri.
3. Periyodik Kontrol ve Teknik Muayene Dosyası
Sahanın güvenli olduğunu kanıtlayan teknik raporlardır.- Elektrik Tesisatı ve Topraklama Ölçüm Raporları.
- Paratoner (Yıldırımdan Korunma) Test Raporu.
- Kompresör ve Hava Tankı Periyodik Muayene Belgesi.
- LPG/Akaryakıt Tankları ve Tesisat Sızdırmazlık Raporları.
- Katodik Koruma Ölçümleri.
4. Operasyonel Prosedürler ve Talimatlar
Çalışanın sahada hata yapmasını engelleyen "Yazılı Kurallar"dır.- Tanker Kabul ve Boşaltım Talimatı: (En riskli anlardan biri).
- Müşteri Araçlarına Yakıt Dolum Talimatı.
- LPG Otogaz Satış ve Emniyet Talimatı.
- Statik Elektrikle Mücadele Talimatı.
- Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) Zimmet Formları ve Kullanım Talimatları.
- Güvenlik Bilgi Formları (SDS/MSDS): Satılan her yakıt türü için.
5. Acil Durum ve Müdahale Dosyası
Kaza anında ne yapılacağını gösteren dökümlerdir.- Acil Durum Planı: Yangın, deprem, sabotaj ve özellikle akaryakıt sızıntısı/patlama senaryoları.
- Tatbikat Raporları: Yılda en az bir kez yapılan yangın ve tahliye tatbikatlarının fotoğraflı kayıtları.
- Ekipler Listesi: Yangınla mücadele, arama-kurtarma ve ilkyardım ekiplerinin güncel isimleri ve eğitim sertifikaları.
- Spill Kit (Dökülme Kiti) Kullanım Talimatı.
6. İş İzin Sistemleri (Formlar)
Rutin olmayan tehlikeli işlerde kullanılan onay formlarıdır.- Sıcak Çalışma İzin Formu (Kaynak vb.).
- Kapalı Alan Giriş İzin Formu (Tank temizliği vb.).
- Yüksekte Çalışma İzin Formu (Tabela/Kanopi işleri).