Kimse kusura bakmasın, bu durumun 2 suçlusu var. 1 devlet ise 2.si İSG yaygınlaşmadan önce ki "ilk" A sınıflarıdır.
20.000 tl + araç + yangın ekibi + acil kurtarma ekibi + 2 düz işçi teklifini kabul etmemiş A sınıfı gördüm.
17.000 tl + araç + 1 C sınıfı mühendis + 3 sahacı supervisor teklifini reddeden A sınıfı gördüm.
ve reddetme sebepleri PARA. Diğer artı olarak yazdıklarım değil.
Sadece PARA !
Evet hepimiz kazanmak istiyoruz, rahat bir yaşam istiyoruz. Fakat bizim tek çalışma parametremiz yüksek maaş mı ?
Bu teklifler yapıldığında ne yükseltme sınavları yapılmıştı, ne bu kadar osgb vardı. Sadece şu an çalıştığım şirkette 2 denetim gördüm, iş müfettişleri ve toplamda 5-6 eski iş müfettişliğinden emekli A sınıfı ile tanıştım.
Yönetmeliklerin ve kanunların hızlandığı 1-2 yıl içinde, elde ki A sınıflarının reddettiği teklifler akıl alacak gibi değil.
Neden?
Aç gözlülük.
Hepimiz yaptığımız işin ne kadar ciddi ve sorumluluk gerektiren, yapacağımız bir ihmalde mahkeme ile burun buruna kalacağımızı bilen insanlarız. Maddi olarak da az çok "ne kadar olmalı ?" sorusuna yakın cevaplar veriyoruz. Evet, bizim işimiz kadar sorumluluk isteyen tehlikeli meslek kolu çok az. Ama allah aşkın kim türkiyede şu yukarda yazdığım şartlara çalışıyor ?
Velhasıl, bi açıdan olay şöyle gelişti.
Devlet kanun çıkardı, yönetmelik sürüp durdu. Tv ye reklam verdi. Az ya da çok millete duyurdu.
İyi niyetli iş verenler, yukarda ki teklifleri yaptı.
A sınıfları ne yaptı ?
Şu an yaşanan durumun %50 sebebi, "zamanında ki" aç gözlülüktür. Rakamlar ve şartlar yukarıda yazıyor.
Türkiye bu konu da tehlikeli bir ülkedir.
Çakalımız çok, devletimiz olgun değil.
Bu yüzden düzgün olan bir piyasa kolunu, bu tarz amatörlüklerle alt üst olması 1 ay'a bakar, - ki oldu da.
Not :
Yanlış anlaşılmalara engel olmak için, risk analizini 500+kdv den aşağı asla yazmıyorum.
C sınıfı olarak HSE kültürü son derece iyi olan bir firmada, istediğim her eleman tarafıma verilmiş şekilde, her istediğim iş'i süresiz olarak durdurma yetkisi ile, piyasa standardının üzerinde bir gelirle çalışıyorum. Bireysel şekilde olsa da, gelen iş tekliflerinde asla piyasayı düşürmemeye çalışıyorum.