ben foruma 1 sene önce üye olmuştum, hatta 1 senden biraz fazla olmuştur. O aralar, bir arkadaşım iş güvenliği uzmanlığında çok iyi iş olduğunu, geleceğin mesleği olduğunu vs. vs. bir sürü şey söyledi. kesin sende al dedi. Bende araştırmak için internette dolaşırken bu forumu bulmuştum. yaklaşık birkaç ay forumda takıldım, işin açığı bu işte gelecek görmediğim için vazgeçtim. hatta bunu forumda da paylaşmıştım, ama forum yenilenmiş eski yazdıklarımın hiçbirini bulamadım. şimdi ne kadar haklı olduğumu görüyorum.
biraz gerçekçi olun arkadaşlar, burası Türkiye. öyle bir sertifika alarak 10bin lira gibi paralar alacağınızı hayal ediyorsanız yanılıyorsunuz. bu sektör asla şu günki halinden iyi olmayacak, bunu bir kenara yazın. bazı insanlar burada boş umut dağıtıyor kanmayın. Diyorlar ki, piyasada çok uzman açığı var istediğimiz fiyatı biçmemiz lazım vs. vs. devlet zaten bu yasayı işverenler ucuza uzman bulamıyor diye çıkarttı, siz sanıyor musunuz ki şimdi piyasada bu kadar uzman varken size tomarla para verecekler. öyle bir dünya yok, üstelik daha da kötü olacak. çünkü piyasadaki uzman sayısı ivmelenerek artacak. şimdi dershaneleri kapatıyorlar, bu dershanelerde çalışan fen edebiyatçılar şimdi ne yapacak hiç düşündünüz mü? Siz şimdi C sınıfı uzmana 1500 A sınıfı uzmana 2500 veriyorlar diye hayıflanıyorsunuz. bu adamlar dershane denen kölehanelerde asgari ücrete haftada 50-60 saat çalışıyordu. bunu yapan adam o paralara göbek ata ata uzmanlık yapar emin olun. Sonra diyorlar bu iş çok önemli, insan sağlığı vs. devlet ceza yağdıracak vs. vs. bunları diyen adamların çoğunun 1-2 sene önce iş güvenliği denen kavramdan haberi bile yoktu. şimdi çıkmış ahkam kesiyor. kendimizi kandırmayalım, kimsenin insan sağlığını falan düşündüğü yok (belki %1lik bir kısım hariç), herkes kendi cebini nasıl daha rahat ve daha çok doldurmanın derdinde. Öteki türlü olsa, kimse burda milletin 10 senede aldığı A sınıfı sertifikayı 1 sınavla alıp, sonrada bana çok az maaş teklif ettiler demez. Adam der ki, ya tamam ben bu sertifikayı aldım ama tecrübem yok, insan hayatıyla oynuyoruz burda ben bu işi yapamam risksiz bir yerden başlayıp tecrübe alayım falan der. şu forumda yazılanlardan kimin ne istediği gün gibi ortada bence, merak eden biraz dolaşsın forumları meslektaşlarının ne düşündüklerini görsün derim. Hal böyle olunca, siz yüksek paraya çalışmanın ne kadar hakkınız olduğunu düşünüyorsanız, patronlarda size az maaş vermenin o kadar hakkı olduğunu düşünüyor. O yüzden de verilen alınan paraları liyakat değil, piyasa belirliyor. Piyasada uzman sayısı arttıkça bu verilen paralar daha da düşecek emin olun. ben devletin öyle ceza falan yağdıracağını da düşünmüyorum, dediğim gibi zaten yasanın çıkartılma amacı işverene ucuza uzman sağlamak. bu durumda işveren'in zarar göreceğini düşünüyor musunuz? bence cezalar belki siyasi olarak birilerini yıldırmak için kullanılabilir, ancak onun haricinde işverene bir zarar geleceğini düşünmüyorum. zaten işverene bu ülkede ne zaman birşey olmuş ki? kriz bile çıksa, işvereni vurmuyor ki. yine çalışanı vuruyor. adam 10 işçi çıkartıp aynı şekilde yaşamaya devam ediyor, olan işçiye oluyor. işverene birşey olmadığı müddetçe de bu sektörde düzelme beklemeyin. siz zannediyor musunuz ki, 3-5 uzman ceza alsa millet bu işten vazgeçecek, çok yüksek paralar isteyecek. piyasada her zaman bu işi 1000 liraya yapmaya hazır birileri olduğu müddetçe kimse dönüp bakmaz bile o cezalara. ve o 1000 liraya iş yapacak adam her zaman olacak bu piyasada, burası türkiye beyler, işsizlik oranlarının farkında mısınız? siz C uzmanı 3000den aşağı çalışmaması lazım derken, asgari ücrete bu işi yapabildiği için minnet duyacak binlerce insan var.
uzun lafın kısa özü, ben bu meslekte gelecek görmüyorum beyler. bizim gibi herşeyin göstermelik yapıldığı bir ülkede, bu işte göstermelik yapılacak. firmalar kendi mühendislerini uzman yapacak veya uzmanlık sertifikası olan mühendisi alıp mühendis olarak çalıştıracak ve ek iş olarak iş güvenliği uzmanlığı yaptıracak vs. o yüzden burdan parasal çok bir beklentiniz olmasın.