50 'den Fazla Çalışanı Bulunan , Kısmi Süreli İş Yeri Hekimi İle Çalışan Tehlikeli Ve Çok Tehlikeli Sınıftaki İş Yerlerinde İşe Giriş Sağlık Raporu

osman.koyuncu

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
10 Nis 2013
Mesajlar
214
Tepki puanı
225
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Merhabalar,

Mesleğe yeni başlayan arkadaşların ve üye işverenlerin faydalanması için 50'den fazla çalışanı bulunan Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıftaki iş yerlerinde , işe giriş sağlık raporları kapsamında karşılaşabilecekleri sorunlar ve uygulanan metotları paylaşıma açmak istedim.

Bildiğiniz gibi 6331 Sayılı Kanun Madde-15 gereği İşveren , çalışanlarının ;
  • İşe girişlerinde ,
  • İş değişikliğinde ,
  • İş kazası, meslek hastalığı veya sağlık nedeniyle tekrarlanan işten uzaklaşmalarından sonra işe dönüşlerinde talep etmeleri halinde Sağlık Muayenelerinin yapılmasını sağlamak zorundadır.
Yine aynı madde içerisinde "Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde çalışacaklar, yapacakları işe uygun olduklarını belirten sağlık raporu olmadan işe başlatılamaz" ibaresi yer almakta ve "Bu Kanun kapsamında alınması gereken sağlık raporları işyeri hekiminden alınır" (50'den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta olanlar hariç) şeklinde de bağlayıcı hüküm bulunmaktadır.

Kısmi süreli iş yeri hekimi çalıştıran (haftanın belirli gün/günlerinde iş yerine gelen) , çalışan sirkülasyonu belirli dönem veya sürekli fazla olan iş yerlerinde , çalışanın işe başlayacağı tarih ile iş yeri hekimi ziyaret tarihi uyuşmazlığı olabilir , bu zaman aralığında çalışan iş kazası veya hastalık yaşayabilir ve hatta her hangi nedenle çalışan iş yeri hekiminin bir sonraki ziyaretinden önce işten ayrılabilir ! Sonuç itibariyle böyle bir durumda iş yeri hekimi çalışanı hiç görmediği için takip edebilecek yasal süreç/denetimde "sağlık gözetimi yapılmamış" şeklinde değerlendirilecektir.

Yukarıda belirtilen ve örneklenen durum İş yerleri dolayısıyla da iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin karşılaşabileceği sorunlar arasında yer alıyor. Bu sorun oluşmaması için nasıl tedbirler alınabilir ? Tecrübe ve uygulama metotlarınızı paylaşmanızı rica ediyorum.
 

heren61

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
16 Eyl 2015
Mesajlar
119
Tepki puanı
36
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Merhaba, sorumluluk işverende olduğundan işyeri hekiminin ziyaret tarihine göre aksiyon alması gerekmiyor mu ? Çalışanı ve İşyeri hekimini aynı saatlerde, günlerde buluşturacak, çok zor olmasa gerek ...
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.