Konu başlığında yapılan bir tespiti görüp, yazılan iletileri okumak adına konuya girmiştim...
Öncelikle, konuyu açan üyenin bazı tespit ve düşüncelerini vurgulamak isterim. Bu sayede ve asıl tartışılması gereken noktaların gözden kaçırılmaması sağlanabilir. Yazarın ifadelerine mümkün olduğunca sadık kalmaya çalışarak maddeler halinde bu tespitleri sıralayalım:
1- 23 mayısta diğer
sağlık personeli sınavında sorulan sorularla aldığımız eğitimle yüzde 70 terstir.
2- ÇSGB, diğer sağlık personeli için düzenlenen sınav soruları içeriğin ile bu kişileri iş güvenliği uzmanı gibi görmektedir.
3- Sınav, diğer sağlık personeli uzmanlık alanına yönelik çok sayıda soru içermemekteydi.
4- ÖSYM kasten sınav sorularını zor hazırladı.
Mesaj gönderildikten sonra bu tespitlere varsa karşı argümanlarınızla yanıt verirsiniz. Katılıyorsanız destek verici yönde beyanda bulunursunuz. Tartışırsınız, çözüm öneriniz varsa söylerisiniz. Bu bağlamda, konuya yazılanlara bir anlam veremediğimi üzülerek bildiririm.
Sınav sorularının çok azını forumlardan gördüğüm kadarıyla değerlendirmekle beraber, alınan eğitimin içeriğini bilmeme imkan yoktur. Ancak, iki defa iş güvenliği uzmanlığı sınavına girerek geçmiş fazlasıyla sorgulayan bir birey olarak eğitim kurumlarında verilen eğitimlerin sınav içeriği ile örtüşmediğini rahatlıkla söyleyebilirim. Benzer sorunu sizin de yaşamış olabileceğinizi düşünürüm.
Yukarıda yazdığım üzere sınav sorularını kısmen bilmekle beraber, farklı konularda yorumlardan gördüğüm ve okuduğum kadarıyla sınav içeriğinin diğer sağlık personeli uzmanlık alanlarına yönelik olmadığına ben de inanıyorum. ÖSYM'nin kasten zor sınav hazırladığını düşünmüyorum. Oluşturulan sınav komisyonun kendilerine bildirilen içerikten soru hazırladığını ve aynı şekilde soru oluşturmaya devam edeceklerini tahmin ediyorum.
Farklı kişilerden bazı örnek mesaj alıntıları:
"5 aydır çalışıyorum soruları görünce şok oldum..meslek hastalıkları konusunda hiç duymadığım isimler çıktı karşıma"
"Risk kontrol adimlarinda Dokümantasyon yoktur cevabına İGU ve İH ları ilgilendiren bir soru cevap..... DSP ye neden soruluyor"
"Diğer
sağlık personeli sınavında sağlıkla ilgili soru bulmak cok zordu.aldığımız eğitimlerde zaten yanlış yönlendirmişler bizi üzerinde durduğumuz konularla alakalı bir soru çıkmadı.zamanımızı boşa harcadığımıza yanalım,eğitimdi sınavdı yaptığımız masrafamı yanalım,psikolojimizin bozulduğunamı."
"Geçmişte yapılmış olan İGU sorularından yaklaşık olarak 2000 soru çözdüm sınava girmeden önce.ÖSYM nin sorduğu sorularla hiç karşılaşmadım.İG Uzmanlarına sorulan sorular daha basitti.Sonuçta adımızı DİĞER
sağlık personeli diye telaffuz etmişler."