Arkadaşlar belge olmadan resmi olarak uzmanlık yapamazsınız;
1. Uzmanlık belgeleri İSGGM Yetkilendirme Daire Başkanlığı tarafından düzenlenir. ÇASGEM tüm özel eğitim kurumları gibi bir eğitim kurumudur. Belge düzenlenmesi ile alakaları yoktur. Diğerlerinden tek farkları kamu kurumu olmalarıdır. Şu ana kadar ÇASGEM'den çok sayıda eğitim aldığım için net olarak biliyorum.
2. Belge numarası adından da anlaşılacağı gibi uzmanlık belge numarasıdır. Dolayısı ile belge hazırlanıp onaylanmadan numara verilmiş olmaz.
3. Resmi olarak uzmanlık yapabilmek için belgenizin onaylanmış ve TC kimlik ile sertifika numaranızın İSGKATİP sistemine tanımlanmış olması gerekir. Bu tanımlama yapılmadan sisteme giremeyeceğiniz için ne OSGB'ler ile ne de firmalar ile sözleşme yapamazsınız. Bu tanımlama ise belge hazırlandıktan sonra İSGGM tarafından yapılır.
4. Belge başvuruları eğitimi aldığınız eğitim kurumu aracılığı ile yapılır. Dolayısı ile süreci hızlandırabilecek olanlar onlardır. Tabii sizin çok sağlam bir bağlantınız yoksa
5. Belgelerin hazırlanma süreci önceki sınavlarda 2-3 ay sürmüştü. Bu sınava giren kişi sayısının çok fazla olduğuna dikkat etmek lazım. Bakanlık ek bir önlem almadıysa daha uzun sürebilir.
6. Belge düzenlendikten sonra belgenin elinize ulaşması aşağı yukarı 1 hafta sürer. Bu süreçte belge numaranızı öğrenebilirseniz çalışmaya birkaç gün önce başlayabilirsiniz. Bunun haricinde numarayı öğrenerek erken başlamak gibi bir durum söz konusu değildir.
Bu arada ben de 18 Mayıs'ta A Sınıfı Uzmanlık için sınava girdim ve bir aksilik olmazsa sınavı geçeceğim. Bu nedenle süreci merakla ve sabırla takip ediyorum.
Murat Çalışır
B Sınıfı İSG Uzmanı
0532 208 17 17