Soru : Isg Kuruluna Taşeronlar Dahil Edilecek Mi?

uzmanist

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
22 Eki 2012
Mesajlar
74
Tepki puanı
11
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Merhaba arkadaşlar,

Firmamızda Yemekhane, Temizlik ve Güvenlik işlerini taşeron olarak hizmet alıyoruz. Oluşturmuş olduğumuz İsg kuruluna bu taşeron firmalardan temsilci dahil etmek zorunda mıyız?
 
B

Burak _Aras

Guest
Merhaba arkadaşlar,

Firmamızda Yemekhane, Temizlik ve Güvenlik işlerini taşeron olarak hizmet alıyoruz. Oluşturmuş olduğumuz İsg kuruluna bu taşeron firmalardan temsilci dahil etmek zorunda mıyız?
Eğer alt işverenin çalışan sayısı 50’den azsa kurul oluşturmaz koordinasyonu sağlamak için vekâleten bir temsilci atar.
 

Musa Akdeniz

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
15 Ocak 2014
Mesajlar
6
Tepki puanı
0
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Öncelikle taşeron olarak çalışan firmanın alt işveren olup olmadığını kesinleştirin. Her taşeron alt işveren olmayabilir. Sonra çalışan sayısına göre kimin kurul oluşturup kimin temsilci atayacığına karar verin.

İşverenin yükümlülüğü

MADDE 4 – (1) Elli ve daha fazla çalışanın bulunduğu ve altı aydan fazla süren sürekli işlerin yapıldığı işyerlerinde işveren, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarda bulunmak üzere kurul oluşturur.

(2) Altı aydan fazla süren asıl işveren-alt işveren ilişkisinin bulunduğu hallerde;

a) Asıl işveren alt işverenin çalışan sayıları ayrı ayrı elli ve daha fazla ise asıl işveren ve alt işveren ayrı ayrı kurul kurar. İş sağlığı ve güvenliği faaliyetlerinin yürütülmesi ve kurullarca alınan kararların uygulanması konusunda işbirliği ve koordinasyon asıl işverence sağlanır.

b) Bir işyerinde sadece asıl işverenin çalışan sayısı elli ve daha fazla ise bu durumda kurul asıl işverence kurulur. Kurul oluşturma yükümlülüğübulunmayan alt işveren, kurul tarafından alınan kararların uygulanması ile ilgili olarak koordinasyonu sağlamak üzere vekâleten yetkili bir temsilci atar.

c) Alt işverenin çalışan sayısı elli ve daha fazla, asıl işverenin çalışan sayısı ellinin altında ise işyerinde kurul alt işverence oluşturulur. Asıl işveren alt işverenin oluşturduğu kurula işbirliği ve koordinasyonu sağlamak üzere vekâleten yetkili bir temsilci atar.

ç) Asıl işveren ve alt işverenin çalışan sayıları ayrı ayrı ellinin altında ve toplam çalışan sayısı elliden fazla bulunduğu durumlarda ise koordinasyon asıl işverence yapılmak kaydıyla, asıl işveren ve alt işveren tarafından birlikte bir kurul oluşturulur. Kurulun oluşumunda üyeler 6 ncımaddeye göre her iki işverenin ortak kararı ile atanır.

Alt işverenlik hakkında:

http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.12459&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=

http://archive.ismmmo.org.tr/docs/malicozum/102malicozum/20 umut topcu.pdf
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.