- Katılım
- 25 Haz 2013
- Mesajlar
- 924
- Tepki puanı
- 6,441
- Medeni hal
- Belirtilmedi
- Meslek
- Uzman (A)
656) Osmanlı İmparatorluğu döneminde hazırlanan ve 100 maddeden oluşan, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili ilk yasal belge aşağıdakilerden hangisidir?
A) Askeri Fabrikalar Nizamnamesi
B)Dilaver Paşa Nizamnamesi
C)Maadin Nizamnamesi
D)Ereğli Maden-i Hümayun İdaresinin Nizamnamesi
CEVAP D
""Osmanlı döneminde Zonguldak Kömür Havzasında ki madenlerde çalışanlarla ilgili düzenlemeler getiren, 1867 de çıkartılıp 1921 ‘ e kadar yürürlükte kalmış yönetmelik. Adı Ereğli Madeni Hümayunu İdaresinin Nizamnamesi olup, hazırlayanın adıyla Dilaver Paşa Nizamnamesi veya kısaca “Teamülname” olarak bilinir.""
Erdoğan Bey yukarıdaki açıklamaya göre 656. sorunun cevabı hem B hem D olmuyor mu? Benim kafam karıştı. Bu soruya bakabilir misiniz lütfen.
KÖMÜR HAVZASI İLE ÖZDEŞLEŞEN İSİM:EREĞLİ MAADİN NAZIRI DİLAVER PAŞA
Zonguldak kömür havzasında kömür üretiminin başladığı tarih olarak kabul edilen 1848 yılından 1865 yılına değin, işçi ve işveren ilişkileri örf ve adetlerle idare edilmiştir. Asıl amacı üretimin artırılması olsa da, ilk olarak Havza'da işçi ve işveren ilişkisini düzenleme ihtiyacını Dilaver Paşa duymuştur.
Bahriye Nezareti’nce oluşturulan komisyon tarafından 8 Mayıs 1867 tarihinde Maden katibi İsmail Hakkı, Kolağası (Yüzbaşı) Hasan Tahsin, Miralay memuru mahsusu (Alaya bağlı memur) Mehmet Sait, Maden Komisyonu Başkanı Hüseyin ve Maden Müdürü ve Kaymakam Dilaver imzasıyla 100 maddelik “Ereğli Maden-i Hümayun İdaresinin Nizamnamesi” hazırlanır. Bu nizamname ile Dilaver Paşa, kömür havzası ile ilgili olarak hukuki, idari ve teknik konular yanında işçi ve işveren ilişkilerinin düzenlenme yoluna gitmiştir. Dilaver Paşa Nizamnamesi işçiyi korumaktan çok üretimi artırma amacına yönelik olup zorunlu çalışma esasını benimsemiştir. Dilaver Paşa Nizamnamesi gerçekte gerekli onaydan geçmediği için nizamname yani tüzük niteliğini almamıştır. Ancak Ereğli Kömür Madenlerinin yönetim sorumluluğunu yüklenmiş olan Dilaver Paşa tarafından hazırlanmış bir tüzük tasarısı olarak bölgede fiilen uygulanmıştır.
evet haklısınız bu durumda B de doğru olmuş oluyor.esasen asıl adı Ereğli Maden-i Hümayun İdaresinin Nizamnamesi olsada zamanla dilaver paşa nizamnamesi olarak anılmış.