Olmaz olur mu? Siz kursta İSG eğitimini yüzeysel olarak aldınız, bu kursa gitmeden bu bilgilerin eminim pek çoğundan habersizdiniz. Hepimiz öyleydik. Ben 2001'den beri ülkemizin pek çok büyük fabrikasıyla iş yapmak zorunda kaldım. Buralarda İSG'yi gördük yaşadık ama sadece yönlendirilerek ama işin kökenine bu kurslarda indik ve püf noktaları bura
Nasıl işe yaramayacak sahada, olur mu hiç öyle şey? Kurslarda gösterilen bilgiler ve yönetmelikte belirtilenler sizin bu iş için eliniz ayağınız olacak... Sahada size yol gösterecek...
Gelelim teknik bilgi konusuna; "hangi teknik bilgiyi" diyorsunuz. Kusura bakmayın ama en başta kursa kaydınızı yaptırırken teknik eğitim aldığınızı belgeliyorsunuz. Hangi konuda teknik eğitim aldığını, hangisinde almadığınız sizin sorununuz. Ben teknik eğitimliyim bu işi yapabilirim diyerek zaten bu yola çıkıyorsunuz. Kursta gösterilenler ile kendi teknik bilginizi harmanlayıp sahaya çıkacaksınız. Olay bundan ibaret. Yoksa bu saatten sonra bu işe teknik eğitim almakla başlayacaksa kişi hiç bu yola çıkmasın yol yakınken geri dönsün ne kendini ne de başkasını üzmesin.
Evet belki bu sınavda sorular basitti ama bu her zaman böyle olmadı ki bakın mayıs ve ağustos sorularına o sorular bu sınava oranla hem zor hem de gerçekten bilen kişinin yapacağı türdendi. Siz sorular basitti o bakımdan pek çok kişi kazanır ama sahada çuvallar diyorsanız o da onun sorunu madem çuvallar o zaman bu işe hiç kalkışmayacak. Bu işi kendine güvenen, bilgisiyle çözüm üreten, yol gösterebilecek, yönlendirebilecek bilgiye sahip olanlar yapabilir. Uzun lafın kısası işte yine geldik TECRÜBENİN ÖNEMİNE... Uzun süre primi yatmış çalıştığı sektörde tecrübe kazanmış kişi zaten neyin ne zaman ne şekilde yapılacağını bilir. Başarı dileklerimle...
Şimdi size sınavdan örnek sorular göstermek istemiyorum bu konuyla ilgili. Siz eğer bu sınav böyle yapılmalı doğru diyorsanız birşey diyemem. Yönetmeliklerde bilmemiz gereken yerler tabikide var, İSG ile ilgili genel bilgiler önemli noktalar var ama bunları ezberletmek yanlış. Bu yönetmelikler değişiyor, yeni yönetmelikler çıkıyor bunların ezberlenmesi bu yüzden doğru değil. Adam herhangi bir yönetmelikten alıyor en ucra bir köşeden bir cümleyi yazıyor soruya, nokta nokta boşluk yerler bırakıyor. Nokta nokta olan boşluklara ne gelecek diye saçma bir soru soruyor!!! Ya arkadaş sen şaka mısın böyle soru mu sorulur. Biz o cümleyi ezberlemek zorunda mıyız? diye de sorarım ben kimse de karışamaz... Bu nedir biliyor musunuz? ben soru hazırlamaya üşendim, bana dediler yönetmeliklerden soru hazırla, yönetmeliği okumak ta zor geldi, ordan bir cümle seçtim böyle bir soru yaptım.!!! Zaten uzman olduğumuzda, bu yönetmelikleri hergün takip edeceğiz sonuçta..
Teknik bilgi konusu da şöyle; benim bahsettiğim teknik bilgi İSG açısındandır. Tehlike oluşturabilecek durumları gözden kaçırmama, gerekli önlemleri hemen alabilme, her türlü donanıma sahip olmaktan bahsediyorum. Teknik bilgi konusunu biraz daha açacak olursak, sizin dediğiniz gibi teknik eğitim aldım ben ve size geldim muhabbeti olsaydı, bu işte herkes kendi branşına göre iş yapması gerekirdi. Ama öyle birşey söz konusu olmadığına göre olaya bu şekilde bakamazsınız, her konuda teknik bilginiz olması gerekir bunu da kursun bize vermesi gerekir. Ayrıca şunu da belirtmek isterim bu işi fizik, kimya, biyoloji mezunu arkadaşlar da yapacak. Bu bölümlerden mezun arkadaşların teknik bilgisi ne olabilir? Bu bölümlerdeki arkadaşlar kuramsal bilgiye sahiptir. Hatta mühendis arkadaşlar bile yeterince teknik bilgiye sahip olmadan mezun oluyorlar kendi alanlarında olsa bile. Bu yüzden sınavın, İSG bakımından çok önemli olan bazı teknik detayları öğretici ve insanları sahada daha aktif hale getirebilecek bir şekilde olması gerekir.
Ben soruların basitliğinden bahsetmiyorum ki, sistemin yanlış olduğundan bahsediyorum. Sorular zor veya kolay orası ayrı konu. Tecrübe tabiki önemlidir ama kendi işinde, kendi alanında ona lafım yok. Ama bu prim ödemesi ile direkt A olabilmek çok doğru değil. Adam daha önce hiç İSG ile ilgilenmemiş ve sen ona A sınıfı olabilmesi için şans veriyorsun. Bu akla ve mantığa sığmaz. Bu işe büyük bir özveriyle kendisini adamış, yıllarını vermiş bir A sınıfı uzman ile bu şekilde A sınıfı olacak bir uzman aynı kefeye konulmaz. Kağıt üstünde bile olsa bu kabul edilemez. Başta zaten A sınıfı uzmanlar bunu kabul etmez. Çok tehlikeli yerlere bakmasa bile hemen, bir süre sonra daha fazla para kazanmak için bakacaklardır emin olun. Bu durumda iş kazaları, meslek hastalıkları artarsa hapse düşen A sınıfı uzmanlar olursa hiç şaşırmayalım....