keremyyildiz

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
19 Şub 2021
Mesajlar
4
Tepki puanı
12
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
ViveLab risk analizi, Çalışanlar için doğru çalışma ortamının ve prosesin tasarlanması, sürdürülebilir ve devamlı bir iş güvenliği için en önemli sorundur.

Eğer çalışma faaliyetleri ve yöntemi iyi planlanırsa ve olması gereken sınırlamalar dahilinde tutulabilirse, bu faaliyetler çalışanların meslek hastalıklarına neden olacak davranışlarda bulunmasını engeller ve verimli çalışma süresini arttırır.

Ergonomi analizi için kullanılan çeşitli yöntemler vardır. ViveLab ile birlikte gelen RULA, OWAS, NASA, ISO 11226 ve EN1005-4 yöntemleri dikkate alınarak ergonomi analizleri yapılabilmektedir.

RULA ve OWAS yöntemine daha önceki yazılarımızda uzunca değinmiştik. Bu ikisi dışındakiler hakkında kısaca bilgi verecek olursak;

  • NASA Yöntemi
NASA-OBI (NASA Occupational Biomechanics Index) NASA STD-3000 standartına dayalı bir ergonomi değerlendirme metodudur. Metot, eklem noktalarındaki kuvveti tork (Nm) değeri cinsinden ifade eder. Mevcut vücut postürüne göre 4 risk seviyesi tanımlanmıştır.

  1. Kabuledilebilir
  2. Yakın zamanda aksiyon alınması önerilir
  3. Aksiyon alınması gereklidir
  4. Bir an önce önlem alınmalıdır.
2.png
  • ISO 11226 Standartı
ISO 11226 standardı, statik çalışma duruşlarının kabul edilebilirliğini belirlemek için bir yöntemin belirlenmesini sağlar. Standart, vücut bölümlerinin pozisyonunu ve duruşların devamlılık süresini göz önünde bulundurarak, animasyon hazırlanmasını yardımcı olur.

Bu yöntem, belirli bir zaman aralığında çalışanın hareketlerinin değerlendirilmesini sağlar. ISO 11226 değerlendirmesinin sonucu ya “Kabul Edilebilir” ya da “Kabul Edilemez”dir. Değerlendirme sonucu ‘Kabul Edilemez’ ise, ihlal edilen koşullar panel listelenir ve manuel olarak düzeltilerek uygun çalışma pozisyonu belirlenebilir.

  • EN 1005-4 Standard
EN 1005-4 standardı, vücut bölümlerinin pozisyonunu ve belirli duruşların oluşma sıklığını göz önünde bulundurarak uygunluk değerlendirilmesinin yapılmasını sağlar. EN1005-4 panelindeki ayarlar ISO 11226 standardına benzer.

  • Hareket Ölçümü (Spaghetti Diagram)
Hareket Ölçümü (Spagetti Diyagramı), sensörler aracılığıyla bir çalışanın animasyon sırasında kat ettiği mesafeyi ölçmek veya ilgili hareketlerini görselleştirmek için kullanılabilir.
image-4.png
  • Ulaşılabilirlik Testi
Ulaşılabilirlik Testi, çalışanların ellerinin erişilebilir alan taramasını görselleştirmek için kullanılabilir. Böylelikle; ilk olarak çalışma alanında uygun mesafede çalışma yapılıp yapılmadığı tespit edilir, sonrasında çalışma ortamı tasarımı veya uygun çalışma yöntemi belirlenebilir.
image-5.png

XSENS HAREKET YAKALAMA SENSÖRLERİ

Xsens, ViveLab Ergo uygulaması ile birlikte çalışan, hareket algılanması ve yakalanmasına yardımcı özel bir sensör çeşididir.

Yakalama, insanların hareketlerini dijital olarak kaydetme işlemidir. Tüm vücut, yüz ve parmakları içerdiğinde veya ince motor hareketleri yakaladığında, performans yakalama olarak da adlandırılır. Daha sonra yakalanan bu veriler ViveLab Ergo içerisinde kullanılabilir.
image-6.png

ViveLab risk analizi
Analiz Raporları
Program aracılığıyla çizilen veya sensörler ile yakalanan görüntülerin uygulamaya aktarılması sonrasında PDF şeklinde çıktı alınabilir. Ölçüm sonuçları; ortam tasarımında, çalışma yöntemi belirlenmesinde, simulasyona bağlı sanal çalışma ortamında risk analizi ve değerlendirme sürecinde vb. amaçlar için kullanılabilir.

Detaylı bilgi;

Vivelab Ergoanaliz İzle
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.