Ücreti İle Risk Değerlendirmesi Yapmak

Calvin Önder

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
7 Eki 2020
Mesajlar
9
Tepki puanı
3
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (C)
Herkese merhaba, freelance olarak risk değerlendirmesi danışmanlığını yapmak istiyorum sizce nasıl olur? Risk değerlendirmesi yapımı ile ilgili danışmanlık gibi düşünülebilir? Tutulur mu?
Teşekkür ederim.
 

Hüseyin Çitçi

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
14 Ocak 2015
Mesajlar
302
Tepki puanı
592
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
İş Veren
Öncelikle başarılar, mevcutta ne gibi eksiklikler gördünüz ve eksikliği gidermenin dışında ilave ne sunabileceğinizi ifade etseniz sanırım daha fazla yorum alırsınız

Risk analizi İSG çalışmalarının omurgasını oluşturuyor, her şey bu çalışmanın kalitesine bağlı

Bizlerin en büyük eksikliği branşlaşabilmek uzmanlaşmak. Ne varki herşeyi kendi içimizde çözmek gibi bir eğilimi tercih ediyoruz. Uzmandan destek almak, nalburdan levha almaktan farklıdır. İhtiyacınızı çok iyi biliyorsunuzdur, satın alırsınız biter. Uzman ise levhayı ve türevlerini, paralel ihtiyaç ve levhalamanın getirdiği uzantılarla sizleri donatır.

En önemli atasözlerinden "aynası iştir kişinin" kişi kendisine yakışanı yapacaktır.

Önünüzde 3 büyük engel mevcut: ilki gördüğü şeyi "tamamıyla" algıladığını düşünen insanlardır. Kişi bilgi ve tecrübesi kadarıyla algılar. Hazırlanmış binlerce örnek çalışmaya ulaşmak çok basitken, kopyala yapıştır yapmakta hiçbir beis görmeyen "çoğunluk" kendi uygulamalarının eksiklik ve yanlışlıklarının ortaya çıkmaması adına bu düzeni desteklemekte. Kaynak, orijinal dosyadaki eksiklik ve hatalar silsile yoluyla çoğalmakta ve çalışma/konu körelmekte.
İkinci engelse denetim mekanizmalarında "var mı?yok mu?" Sorgusu dışında içerik ve nitelik sorgulanmamakta iken kopyala yapıştırla elde edilmiş çalışmanın (bedava) tercih edilmesi ilk engeli destekler niteliktedir. Denetimi sadece kamu veya kalite çalışmaları olarak algılamayın, çalışanlar, müşteriler vb gruplarda denetim mekanizmasıdır.

Satınalma gücünüz var, bir hizmet veya mal alacaksınız. A+ bir mağazaya gittiğinizde beklentiniz sadece ürünün A+'a yakışır olmasından ibaret değildir. A+ Mağazadan, vitrininden, kapısından, teşhirinden, etiketinden, personelinden aydınlatma dekorasyonuna kadar A+ bir bütünlük ararsınız. A+ mağaaının kapısında selobantla tutturulmuş fotokopi kağıdından "maskesiz girilmez" uyarısı görmeyi beklemezsiniz.

Böyle bir çalışma hizmeti sunacağınız kurumun çalışanları da bilgi birikimi tecrübe ve nitelik/içerik zenginidir. Fayda/Maliyet yaklaşımı içerisinde sunduğunuz hizmete bakacaklardır.

Üçüncü engel, satınalma bölümü, idari iler vb birim üzerinden dolaylı mal hizmet alımıdır. Siz isg olarak istediğiniz kadar baskı yapın, satınalmacı nalburda bu levha 5TL dedi mi film kopar.

Adamın önüne 2 "KKT" söndürücü tüp koydunuz, birisi 50TL diğeri 100TL dediniz. Çoğunluk ucuzu alayım der, pek azı arada ne fark var diye sorar.
Masaya 3 "Acil Çıkış" levhası koyarsınız, ilki fotolümen, ikincisi ışıklı, diğeri düz basit levha. Çözümlenmesi gereken konu aynı yerde karşınıza çıkar: çoğunluk fiyatı sorar, pek azı yönetmelik karşılığı nedir? bunların hangisi bize neden lazım, ne kadar lazım, nerelere nasıl asmak lazım… diye bir dizi devam eder.

Risk analizi metodu açık uçlu. Hazırlanan çalışmanın doğruluğu, hata veya eksikliğini ölçmek hazırlayan kişi kadar bilgi ve tecrübe gerektirir.
Risk analizinin ilk çıktısı, ADP başlıklarının işyeri geneli, işyeri bölümleri, makine/ekipman, faaliyet özellikleri bazında oluşturmak. Genel talep: "uğraşma 12 başlıkta topla, bilgiler bedava internette mevcut"
Risk analizinin ikinci gereği, bu riskin önlenmesi veya sınırlandırılması için gerekli talimatların yine işyeri geneli, bölümleri, ekipman ve faaliyet özelliğine göre düzenlenmesi.
Risk analizinin üçüncü gereği, riskin gerçekleşmesi halinde müdahale prosedürünün hayata geçirilmesi
Risk analizin dördüncü gereği bu risklerin belirtildiği ve tanımlaması altında mevcut ADP, Talimat ve Prosedürlerin gerekleri olan ekipman, araç vb envanterlerin bulundukları yerleri gösteren, işyerinin Tahliye planı
Risk analizinin beşinci gereği, risk-adp ilişkisinde oluşturulması gereken ekipler. Yönetmelik en az 4 ekip isterken bu ilişki gereği 8,10 belki 14 ekip kurmanız gerekebilir.

Hazırlanan çalışma niteliğiyle bu ihtiyaçlara cevap verebilecek özelliklere sahip olmalıdır.

Çalışmalarımın ağırlığı olan Tahliye Planı alttaki resimde göreceğiniz "Risk Haritası" temeli üzerine hazırlanıyor. İyi hazırlanmış bir risk analizi, doğru risk haritası oluşturur. Oda doğru ADP başlıkları oluşturur. Bu oluşum otomatik olarak "ham mamül deposu/kimyasal deposu/yanıcı sıvı deposu" vb depo talimatlarının ayrışmasını sağlar. Temelde depo talimatları birbirlerine çok benzer. Ancak önleyici tedbir ve müdahale satırları mutlaka farklıdır.

TP Hazirlik 074 Risk Haritasi.jpg
Risk analizi ve risk haritası olmadan tahliye planı hazırlanmaz. Çıkışı gösteren krokiyi herkes çizebiliyor. Yönetmelik gerekleri ve uluslararası standart gerekleriyle beraber:
Risk nerede? Hangi ADP başlıkları var? hangi KKD'ler gerekecek? hangi ilk yardım ve yangın evnaterleri nereye konuşlanacak? hangi ekip sorumlu olacak? Tek çıkışlı binada çözüm, çok çıkışlı binada çözüm? katlar arası entegrasyon?

Risk analiziyle başlayan çalışmanın izleyen tüm etapları birbirleriyle bağlantılıdır
Ben bilgim kadarıyla işin bir kısmını ifade edebildim, siz farklı yönleriyle daha iyisini dile getirin inşallah
 

İsa ATALAY

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
3 Tem 2018
Mesajlar
38
Tepki puanı
24
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Herkese merhaba, freelance olarak risk değerlendirmesi danışmanlığını yapmak istiyorum sizce nasıl olur? Risk değerlendirmesi yapımı ile ilgili danışmanlık gibi düşünülebilir? Tutulur mu?
Teşekkür ederim.
Benimde bu konuda Fine-Kinney Metodu ile Makine Ve Otomotiv Sektörü için Risk Değerlendirmesi yapma planım vardı. Beklemedeyim hala.
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.