Bilgi : Tütün Ekim Ve İşleme Sektörü Genel Bilgi

Kaan SAKA

TÜİSAG Kurucusu
Admin
Katılım
17 Ara 2010
Mesajlar
3,013
Tepki puanı
3,507
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
TÜTÜN EKİM VE İŞLEME SEKTÖRÜ GENEL BİLGİ
Tütün (Nicotiana Tabacum), yapraklarında nikotin denen maddeyi taşıyan ticari bir bitkidir. Pamuk, ekildiği alan itibarıyla en çok yetiştirilen ürün olsa da, tütün yiyecek amaçlı kullanılmayan ve en çok hasat edilen tarımsal mahsuldür. Bütün kıtalarda ve yaklaşık 100’den fazla ülkede yetiştirilmektedir. Dünyada hasat edilen tütünün %80’i, sigara üretmek için kullanılmaktadır. Dünyanın yıllık sigara tüketimi, 5.6 trilyon adettir. Yani yılda her insana, yaklaşık olarak 100 sigara düşmektedir. Dünya nüfusunun önemli bir bölümü, sigara tüketmektedir. Çin, ABD, Brezilya ve Hindistan, dünyanın en çok tütün eken ülkeleridir. Türkiye, Yunanistan ve İtalya gibi ülkeler de herbiri tek başına ABD’nin yaklaşık yarısı kadar tütün hasat etmektedir.
Tütün, ilk olarak Amerika kıtasının keşfedilmesi ile Avrupa’ya taşınmıştır. Kızılderili yerlilerin, ayinlerinde tütsü olarak kullandıkları ve mısır koçanlarında dumanını tüttürerek içlerine çektikleri bu keyif verici bitki, kısa sürede Avrupa’lı işgalcilerde bağımlılık yaratmıştır. İspanyollar daha sonra tütün ekimi için Meksika bölgesini kullanmışlar ve Afrika’dan getirdikleri köleleri, tarımsal arazilerde çalıştırmışlardır. Tütün kelimesinin İngilizce karşılığı olan ‘Tobacco’ ise, tabaco kelimesinden gelmektedir. Tabaco, tütün içmek için kullanılan, çatala benzeyen kamışa Küba’lıların verdiği addır.
Tütün yaprakları; alkoloitler, nişasta, reçine ve tanen yönünden oldukça zengindir. Keyif verici olarak bilinen ve bağımlılık yaratan Nikotin de kokulu bir alkoloittir. Çeşitli kimyasal süreçlerden geçtikten sonra, parazitlere karşı kullanılabilir. Tütün yaprağı fermente edilerek toz haline getirilir ve kokulandırılarak buruna çekilen bağımlılık yapıcı bir madde olan enfiye elde edilir. Tütün tohumları yağ bakımından da oldukça zengindir ve boya sanayinde kullanılır.
Tütün, yapraklarının kalitesi ile doğrudan orantılı bir değere sahiptir. Her ne kadar kurutulma yöntemi ve uygulanan kimyasallar tütünün değerini belirleme konusunda önemli olsa da, kalitenin en önemli belirleyicisi iklimdir. Birçok farklı çeşit tütün, dünyada üretilmektedir.
Kaynak : http://www.isguvenligi.net
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.