Torba Kanun Kapsamında İsg İle İlgili Değişiklik Getiren Maddeler

muzaffer.ceyhan

Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (B)

Sosyal Sigortalar ve GSS Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi​

Tarih: 25 Kasım 2024 / 18:26Kategori: Manşet, Tasarılar

MADDE 22– 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) ve (ş) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve fıkraya aşağıdaki bentler eklenmiştir.

“d) Eğitim kurumu: Bu Kanun ile bu Kanuna dayanılarak düzenlenen alt mevzuat hükümleri uyarınca eğitim vermek üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşları,”

“ş) Diğer sağlık personeli: İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevlendirilmek üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş, diğer sağlık personeli belgesine sahip ebe, hemşire, sağlık memuru, acil tıp teknikeri, acil tıp teknisyeni, çevre sağlığı teknikeri veya çevre sağlığı teknisyeni diplomasına sahip olan kişileri,”

“t) Çalışan sağlığı merkezi (ÇASMER): Sağlık Bakanlığına bağlı, işyerlerine iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri sunmak üzere bu Kanun kapsamında Bakanlıkça yetkilendirilen, gerekli donanım ve personele sahip birimi,

u) Ekipman muayene kuruluşu: İşin yapılmasında kullanılan her türlü makine, alet, ekipman, tesis, teçhizat, cihaz ve koruyucu sistemlerin iş sağlığı ve güvenliği yönünden; mevzuat, ilgili standart ve kontrol kriterlerine uygun kullanımının sağlanması ve sürdürülmesi adına bakım veya muayene, test ve kontrol yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilen kuruluşları,”

MADDE 23– 6331 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin ikinci cümlesinde yer alan “birimlerinden” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya ÇASMER’lerden” ibaresi, bende aşağıdaki cümle ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Ancak, 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, işyerinin bağlı bulunduğu kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşundan hizmet alarak da yürütebilirler.”

“(5) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.”

MADDE 24- 6331 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin ikinci fıkrasının üçüncü cümlesinde yer alan “veya iş güvenliği uzmanınca,” ibaresi “, iş güvenliği uzmanı veya ortak sağlık ve güvenlik birimi yönetimi tarafından” şeklinde değiştirilmiş ve dördüncü cümlesinde yer alan “süreyle” ibaresinden sonra gelmek üzere “; ortak sağlık ve güvenlik biriminin yetki belgesi altı ay, tekrarında ise bir yıl süreyle” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 25– 6331 sayılı Kanunun 15 inci maddesinin üçüncü fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden de” ibaresi “ÇASMER’lerden, aile hekimlerinden veya diğer kamu sağlık hizmeti sunucularından da” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 26- 6331 sayılı Kanunun 31 inci maddesinin madde başlığında yer alan “İhtar” ibaresinden sonra gelmek üzere “, askı” ibaresi eklenmiş ve birinci fıkrasında yer alan “İş sağlığı ve güvenliği hizmeti sunan, ölçüm ve analizleri yapan kişi, kurum, kuruluşlar ve eğitim kurumlan ile ilgili olarak” İbaresi “Bu Kanun kapsamında yetkilendirilen veya belgelendirilen kişi ve kuruluşlara yönelik” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 27– Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 28– Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

qb 1903

Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Belirtilmedi
Meslek
Uzman (B)
Bir üst sınıfa bakmayı etkileyecek mi

que

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Bir üst sınıfa bakmayı etkileyecek mi

Ben artık yürürlüğe gireceğini düşünüyorum.
Çasmer'in etkinliği arttırmak ve osgb'ler yerine çasmer ile çalışılması planlanıyor gibime geldi.
Zaten uzman sayısı gayet yeterli, sınav da senede bire indirilecek. Esnaflardan baskı gelmezse yasa yürürlüğe girer. Ertelenmesi için mantıklı bir sebep kalmadı ekonomi bahanesi dışında.

volkancoskun

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Artık üst sınıfa bakma işi bitirilmeli konu çok uzadı ve mesleğe ciddi zarar vermeye başladı.Her sınıftan yeterli sayıda uzman var artık.A sınıfları yıllardır mağdur edilmekteler.

semih444

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
Hakkımızda hayırlısı olsun çasmer olayı iyimiş. Kpss ilemi girilecek acaba :))

Feyzaa Yavuz

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
yeni tasarıyı gördünüz mü +3 yıl çalışan c sınıfı için b sertifikası yine +^yıl çalışan b sınıfı için a sertifikası düzenlenmesi gündemde

Feyzaa Yavuz

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (B)
Ben artık yürürlüğe gireceğini düşünüyorum.
Çasmer'in etkinliği arttırmak ve osgb'ler yerine çasmer ile çalışılması planlanıyor gibime geldi.
Zaten uzman sayısı gayet yeterli, sınav da senede bire indirilecek. Esnaflardan baskı gelmezse yasa yürürlüğe girer. Ertelenmesi için mantıklı bir sebep kalmadı ekonomi bahanesi dışında.
kesinlikle ben de öyle düşünüyorum çünkü ilk kez bu kadar detaylandırdılar. Ama yine de burası Türkiye hiç belli olmaz :)

isgprof

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
yeni tasarıyı gördünüz mü +3 yıl çalışan c sınıfı için b sertifikası yine +^yıl çalışan b sınıfı için a sertifikası düzenlenmesi gündemde

Direkt belge mi verilecek sınavsız? Saçmalık olur bence çok büyük yığılma olur A ve B sınıfında. Sınıfları komple kaldırsalar onun yerine daha mantıklı

que

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
nereden görebiliriz
Resmi bir şey değil sadece bir ekran görüntüsü, gerçek olmama ihtimali yüksek.
sınava giriş hakkı bile b yükseltme 4 yıl iken 3 yıl sınavsız olması mahkemeyle bozulur. Farklı bir çözüm olması lazım.

fbturk

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Taslak yönetmelik söylentisi doğruysa, Aklı başında hiçbir karar verici böyle saçma işler yapmaz. Sistem oturmuş durumda. 12 sene uzatıldı, tehlike sınıfına uygun yeterince uzman var. Sadece AB uyum için değil, gerçekten iş kazası ve meslek hastalıklarının azaltılması, güvenlik kültürünün oluşması için Bir meslek doğdu ve saygın-değerli olarak ilerlemesini sürdürmesi gerek.

Sınavsız belge vermek, uzman sayısı yetersiz diye tekrar süreyi uzatmak, tecrübe ve sınava dayalı sınıf farkı oluşturup tehlike sınıflarına göre bakabilme yetkisini altüst etmek mesleğin değerini itibarını yok eder. Bu işe emek veren tecrübeli pekçok çalışanın da şevkini-çalışma azmini-ciddiyetini-mesleğe bakış açısını olumsuz etkiler.

Ne C sınıfı, ne B sınıfı ne de A sınıfı uzmana yararı olmaz. Tüm uzman sınıflarının zararına olur. Ne kadar çok sayıda uzman olursa mesleğin değeri, bulunabilirlikle birlikte düşer ve uzmanların sırtından para kazanan Osgb sistemi 3 kuruşa uzman bulup firma kapma yarışına, sürümden kazanmaya, kopyala yapıştır yapmaya, sadece yasal prosedürleri sağla gerisini boşver demeye devam ader.

Oysa eğitim ve iş kalitesinin artması için daha çok çalışmak gerekirken dilerim İSGGM ve Bakanlık bu işlere hiç girmez. Kanunu olması gerektiği gibi hiçbir değişiklik olmadan yürürlüğe sokar. 3-6 ay ceza yazmayacağım (kalem-müfettiş-karar mercileri sizde), bu süre içerisinde gerekli değişiklikleri yapın der. 01/06/2025'den itibaren uygun uzman çalıştırmayana ceza yazılmaya başlanır. Bir toparlanma da o zaman olur. Yakın zamanda seçim yokken, kimse iş Güvenliğini birilerine yaranmak için siyasallaştırmasın ve bir seçim yatırımı olarak görmesin.

Volermont

Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
WhatsApp Image 2024-12-23 at 12.21.34.jpeg

şöyle bir görsel buldum ama ne kadar doğruluğu vardır bilemiyorum

fbturk

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Ekli dosyayı görüntüle 47926

şöyle bir görsel buldum ama ne kadar doğruluğu vardır bilemiyorum
İSGGM Bedava sınavsız belge dağıtacakmış. Bunun doğru olmadığını, şöyle bir çalışma yapıyoruz, doğrusu şudur, gerekçemiz de şudur demelerini bekliyoruz. Yada şu meslek odası baskı yaptı, bizde artık ertelemeye utandık, onların da isteğini kırmayıp bunu yaptık desinler. İSG ye böyle de bir katkımız oldu desinler.

• Like
Tepkiler: que

fbturk

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Taslaklar ilgili tarafların görüşleri alınmak üzere yayınlanır. Nasıl bir taslak ki taraflardan saklanıyor?

fbturk

Aktif Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Eğer sınavsız belge yükseltme kararı alınırsa, mesleğin itibarı adına hukuki süreci başlatmak bir zorunluluk haline gelir. Kanunun eşitlik ilkesine aykırı düzenlemeler barındırmaması gerektiği açıktır. Bizler mesleki adaleti savunmaya devam edeceğiz. Birde tüm A ve B uzmanlara sınav ücretleri iade edilsin. Kurs ücretleri ödensin, kim kaç kez sınava girdiyse.

İşGüvUzman

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
Tek kelime ile akıl tutulması bir teklif.

Sanırım, birisi rüyasında ne yapayımda sistemi daha da kötü hale getirebilirim diye yazmış olmalı..

S.O.45

Üye
TÜİSAG Üyesi
An itibariyle Balıkesir de büyük bir iş kazası yaşandı. Bu felaketler ortamında ağzını açıp tek kelime bu kanunu değiştirecek bir kimse çıkarsa net alçaktır. Dikkat edelim de bu sene de Bendevi mızmızlanmasın!

que

Çalışkan Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (A)
An itibariyle Balıkesir de büyük bir iş kazası yaşandı. Bu felaketler ortamında ağzını açıp tek kelime bu kanunu değiştirecek bir kimse çıkarsa net alçaktır. Dikkat edelim de bu sene de Bendevi mızmızlanmasın!
çok geçmiş olsun, umarım kaybımız olmaz.
Bendevi bu sene çok sessiz. şimdiye kadar kanal kanal gezip erteleme için ağlıyor olması lazımdı. ya erteleneceğini bildiği için suskun ya da ertelenmeyeceğini.
kanun değişikliğe uğramadan yürürlüğe girmelidir. çok zaman kaybettik ülke olarak.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.