Sayın meslektaşım şayet meslekte yeniyseniz bile lütfen kendinizi bu şekilde alıştırmayın,öncelikle özgüveninizi bi toplayın ve risk analizi yapılma sürecinin sadece küçük bir parçası olduğunuzu hatırlayıp burada üstünüze düşen görevi nasıl yerine getireceğinizi sorgulayın ya da tecrübeli meslektaşlarınıza danışın,öyle hazır risk analizi istenmez ,zaten ne yapacaksınız hazır bir risk analizini, bi işinize yaramaz ki.
Birincisi Risk analizi masa başında yapılmaz,işyerinde yapılır, ikincisi risk analizini siz yapmayacaksınız,işverenin kuracağı bir ekip yapacak ki o ekibi kurarken rehberliğiniz de burada devreye girecek,o ekibe risk analizi eğitimi vereceksiniz öncelikle ve risk analizi yapacak bir beyin gücü oluşturacaksınız ve hep birlikte riskleri belirleyip bu risklere karşı işyerinin mevcut durumunu bi ortaya koyacaksınız,sonra ilave alınması gereken tedbirler varsa onları da ekipçe belirleyip işverenin önüne bir rapor olarak koyacaksınız.Adı üstünde ANALİZ yapılacak,analiz kelimesinin anlamını bilmeyen varsa da lütfen sözlükten araştırsın.Analiz bir anda yapılan birşey değildir,bir süreç gerektirir,farklı yaklaşım ve yöntemlerle ve farklı bakış açılarıyla örülmüş bir süzgeçten geçen bilgilerin yine farklı bakışlarla yorumlanması neticesinde bir analizin ilk adımları da atılmış olur.
Bu süreçte işverene rehberlik edecek kişi evet İG Uzmanıdır,ama ülkemizde 4 yıl üniversitede okuyan herhangi biri okuduğu bölümden mezun olunca o mesleğin uzmanı olarak görülmezken 15-20 günlük bir eğitimle insanlara uzman ünvanı veriliyor.
Bir otelin risk analizini burada oturup kopya ederken ,Kartalkayadaki otelin risk analizini yapmış olmazsınız,eleştirim tabi ki de size değil siz de ben de sadece yanlış kurgulanmış bir sistemin oyuncularıyız.Benim çalıştığım fabrikanın ayrı ayrı iş kollarında ve herbiri tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan en az 7-8 tane taşeron şirketi var,ben yıllardır bu şirketlerin sözleşmeli oldukları İG uzmanlarının İşyeri Hekimlerinin yüzünü görmüş ,elini sıkmış değilim,fabrikada bir tane bile eğitim verdiklerini görmedim,ama eğitim evraklarını gördüm,risk analizlerinin yapıldığını görmedim ama analiz raporlarını gördüm ''komik komik raporlar''. Kopyala- Yapıştır -Geç .
Ülkemizde malesef İş Güvenliği geçiştirilecek bir konu olarak görülüyor, her saat sokaklarda,okullarda ,parklarda ,trafikte,tatilde, gece yatakta veya bir kafede sandalyede ,bir işte mesai sırasında,bir lünaparkta ya da düğünde yani kısacası heryerde ölüm kol geziyor.