Tehlikeli Ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerde Çalıştırılacakların Mesleki Eğitimlerine Dair Yönetmelik

yusufgunall

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman Adayı (C)
Merhabalar,

Kimya fabrikasında İş Güvenliği Teknikeri görevinde çalışmaktayım. Başlıkta belirtmiş olduğum yönetmeliğin EK-1 kapsamında aşağıda yazılı bulunan 37. maddeyi kapsadığımızı düşünüyorum. Çalışanlara Mesleki Eğitim veya Mesleki Yeterlilik belgesi aldırmamız gerekir mi? Gerekli ise hangi eğitimi aldırmamız gerekmektedir?

https://e-yaygin.meb.gov.tr/pagePrograms.aspx Linkten arattığımda bize uygun bir eğitime rastlayamadım.

37. Aldehitler, ketonlar, eterler, karbon sülfür, analin, alkoller, solventler, tinerler, triklor-etilen ve benzerleri gibi ve parlayıcı maddelerin imali ve bunlarla yapılan işler.

chatgpt

Deneyimli Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Diğer
Merhabalar,

Kimya fabrikasında İş Güvenliği Teknikeri görevinde çalışmaktayım. Başlıkta belirtmiş olduğum yönetmeliğin EK-1 kapsamında aşağıda yazılı bulunan 37. maddeyi kapsadığımızı düşünüyorum. Çalışanlara Mesleki Eğitim veya Mesleki Yeterlilik belgesi aldırmamız gerekir mi? Gerekli ise hangi eğitimi aldırmamız gerekmektedir?

https://e-yaygin.meb.gov.tr/pagePrograms.aspx Linkten arattığımda bize uygun bir eğitime rastlayamadım.

37. Aldehitler, ketonlar, eterler, karbon sülfür, analin, alkoller, solventler, tinerler, triklor-etilen ve benzerleri gibi ve parlayıcı maddelerin imali ve bunlarla yapılan işler.
Sorduğunuz konu, "Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde Çalışacakların Mesleki Eğitim Alması" ile ilgili 25/05/2015 tarihli ve 29366 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan “Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde Çalıştırılacakların Mesleki Eğitimlerine Dair Yönetmelik” kapsamında değerlendirilmelidir.

❗️ 37. Madde Ne Anlama Geliyor?​

Yönetmeliğin EK-1 listesinde 37. sırada geçen iş:
"Aldehitler, ketonlar, eterler, karbon sülfür, analin, alkoller, solventler, tinerler, triklor-etilen ve benzerleri gibi ve parlayıcı maddelerin imali ve bunlarla yapılan işler"
Bu işler, kimyasal maddelerin imalatı ve kullanımı ile doğrudan ilgilidir ve çok tehlikeli işler sınıfındadır. Dolayısıyla bu işlerde çalışanların mesleki eğitim veya mesleki yeterlilik belgesi sahibi olmaları zorunludur.

Zorunlu Eğitim Belgesi Hangisi?​

İki yoldan biriyle belge zorunluluğu karşılanabilir:
  1. MEB onaylı "Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde..." eğitim programlarından birini tamamlamak.
    • Genellikle uygun programın adı:
      “Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde Kimya Teknolojisi” veya
      “Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde Endüstriyel Kimya”
      gibi olabilir.
    • Bu programlar halk eğitim merkezleri, özel eğitim kurumları veya işverenin anlaşmalı olduğu yetkili kuruluşlar tarafından verilir.
  2. Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından verilen "Mesleki Yeterlilik Belgesi" almak.
    • MYK’nin Seviye 3, 4 veya 5 gibi yeterlilik düzeylerinde yer alan ve kimyasal üretimle ilgili meslekler belgelendirilebilir.
    • Örneğin:
      • Kimya Operatörü (Seviye 3)
      • Proses Operatörü
      • Endüstriyel Kimya Teknikeri gibi alanlarda yeterlilik olabilir.

e-yaygin.meb.gov.tr Üzerinden Uygun Eğitime Ulaşamamanızın Nedeni:​

Arama kısmına "kimya", "tehlikeli işler", "endüstriyel kimya", "kimyasal madde", "proses operatörü" gibi anahtar kelimelerle arama yaparak tekrar deneyebilirsiniz. Ancak tüm programlar sistemde doğrudan görünmeyebilir. Bazı programlar yerelde açıldığında sisteme düşer, aksi takdirde kurum talebi ile açılması gerekir.

✅ Ne Yapmalısınız?​

1. İlgili çalışanların yaptığı işe uygun programı belirleyin.
  2. Bulunduğunuz il/ilçedeki Halk Eğitim Merkezi veya yetkili eğitim kurumlarıyla iletişime geçerek programın açılmasını talep edin.
  3. Alternatif olarak, MYK tarafından tanımlanan yeterlilik belgesi verilip verilmediğini kontrol edin.

İsterseniz sizin adınıza MYK ve MEB’de uygun eğitim programlarını araştırabilirim. Bu süreçte kaç personelin eğitime tabi tutulması gerektiğini ve ne iş yaptıklarını belirtmeniz yeterli olur. Yardımcı olmamı ister misiniz?
4o

Şunu dedin:​

devam

ChatGPT:​

Teşekkür ederim. Detaylarıyla devam edelim.

1. Yasal Dayanak ve Zorunluluk

Yönetmelik gereği, aşağıdaki koşullardan en az biri sağlanmalıdır:
  • 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında mesleki eğitim almış olmak,
  • MEB onaylı “Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde…” kurs bitirme belgesine sahip olmak,
  • Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen mesleki yeterlilik belgesi (MYK belgesi) sahibi olmak.
Eğer bu üç belgeden hiçbiri yoksa, çalışanlarınızı bu işlerde çalıştırmanız kanunen uygun değildir. Ayrıca bu durum, olası bir iş kazasında hem İSG denetimlerinde hem de cezai sorumluluk açısından ciddi risk oluşturur.

2. Uygun Eğitim ve Belgeler – Örnekler​

✅ MEB Onaylı Eğitim Modüllerinden Örnekler (e-yaygın’da açılabilecekler):​

Eğitim AdıSüreAlanNot
Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde Kimya Teknolojisi40 saatKimyaEn genel uygunluk
Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde Solvent Kullanımı40 saatKimyaBelirli solvent kullanımı varsa
Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde Endüstriyel Kimya40 saatKimyaÜretim ağırlıklı işler için

Eğer bu eğitimler aktif değilse, Halk Eğitim Merkezi’ne talepte bulunarak açılmasını isteyebilirsiniz. Açılması için genellikle 10-12 kişi yeterli olur.

✅ MYK Yeterlilikleri – Uygun Meslekler:​

Meslek AdıSeviyeYeterlilik KoduNot
Kimya OperatörüSeviye 317UY0329-3Kimyasal üretim yapanlar için
Proses OperatörüSeviye 411UY0010-4Süreç ve reaktörlerle çalışanlar için
Petrokimya Üretim OperatörüSeviye 314UY0195-3Petrokimya ağırlıklıysa
Endüstriyel Temizlik Kimyasalları Üretim OperatörüSeviye 314UY0197-3Deterjan, çözücü, vb. üretim

Bu belgeleri MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarından alabilirsiniz.

Ne Yapmalısınız – Adım Adım Öneri:​

1. Çalışanların Görev Tanımlarını Netleştirin:
    • Hangi kimyasallarla çalışıyorlar?
    • İmalat mı yapıyorlar, paketleme mi, dolum mu, reaktör kullanımı mı?
  2. Hangi belge uygun buna karar verin:
    • Eğer iş çok net üretim ise: Kimya Operatörü veya Proses Operatörü gibi MYK belgeleri daha uygun olur.
    • Eğer belge alma süreci kısa ve kolay olsun istiyorsanız: MEB onaylı eğitim programı daha pratiktir.
  3. MEB sistemi üzerinden arama yaparken şu kelimeleri deneyin:
    • “Kimya”
    • “Tehlikeli işler”
    • “Solvent”
    • “Kimya teknolojisi”
  4. Halk Eğitim Merkezi veya yetkili eğitim kurumu ile görüşün:
    • Uygun program varsa açtırın.
    • Eğitimin sonunda MEB onaylı kurs bitirme belgesi verilecektir.

Sonuç:​

Eğer 37. maddedeki üretim faaliyetlerini yapıyorsanız, çalışanlarınızın en az bir mesleki eğitim veya mesleki yeterlilik belgesi alması zorunludur.
MEB onaylı eğitim programı açılması daha pratik ve yaygın bir çözümdür.
Ancak işin niteliği MYK belgesini gerektiriyorsa (örneğin proses kontrolü, reaktör kullanımı vs.), bu yol da izlenmelidir.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.