" Fabrikada bize verilen işler bakım- onarım montaj-de montaj ve hazır demirden kaynak ile imalat yapma gibi işler." arkadaşımız yaptıkları işleri böyle sıralamış. Bunu neye göre değerlendireceğiz. Aynı işler (az veya çok) az tehlikeli sınıfta da, tehlikeli sınıfta da, çok tehlikeli sınıfta da yer alan işyerlerinde yapılıyor. Esas işyerinin sınıfına göre önlem ve prosedürleri takip etmek en doğru yol olacaktır. Bunu şu örnekle desteklemek istiyorum. Çok tehlikeli sınıfta yer alan bir işyerinin temizlik hizmetleri ihaleyle alt işverene veriliyor. Yaptıkları iş (hizmet sektörü) olsa olsa az tehlikeli olarak nitelenebilir. Bu alt işveren hangi sınıfta değerlendirilecek?? Ben de cevaplarınızı bekliyorum.
sayın msezgin, imalat sürecinin bir gereği olarak farklı tehlike sınıfına girebilecek işler o işyerinde yapılıyor olabilir ancak tehlike sınıfları belirlenirken işyerinde yapılan asıl işe bakılır, asıl iş hangi tehlike sınıfına giriyorsa o işyerinin tehlike sınıfı odur.Verilen örnekte asıl işverene ait işyerinde (İşyeri 1) asıl iş haddeleme olduğundan işyeri
çok tehlikeli sınıfta yer alırken, alt işverene ait işyerinde (işyeri 2) asıl iş kaynak ve/veya montaj işleri olduğundan işyeri
tehlikeli sınıfta yer alır.Ayrıca asıl işveren alt işveren ilişkisinin bir gereği olarak her iki işveren iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınması gerekli tedbirlerden ortak sorumludurlar(müteselsil sorumluk).
Verdiğiniz örnekte ise temizlik işleri ticaretten sayılan işler kapsamında yer alır, dolayısıyla alt işverenin o işyerinde temizlik işlerinde çalıştırdığı 50'den fazla işçisi olsa bile uzman istihdamı gerektirmediği için alt işverenin hangi tehlike sınıfında yer aldığını değerlendirmenin bir anlamı kalmıyor.Ancak çok tehlikeli işyerinde çalıştırılan her işçi için iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin ortak sorumluluk kapsamında hem asıl işveren hem de alt işveren tarafından alınması gerekir.
Son olarak şunu söylemek istiyorum işyerinin tehlike sınıfının ne olduğunu belirlemek sadece iş sağlığı ve güvenliği uzmanının sahip olması gereken sertifika türünün tespitinde ve çalışması gereken sürenin hesabında işe yarar.Onun haricinde alınması gereken önlemler tehlike sınıfı ayrımı olmaksızın tüm işverenleri ortak ilgilendirir.