Bilgi : Sgk, Hasta Kabul Yönteminde Değişiklik Yaptı

drsidar

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
26 Haz 2012
Mesajlar
30
Tepki puanı
83
Meslek
İşyeri Hekimi
GK tarafından 22 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık UygulamaTebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile hastaların sağlık hizmet sunucularına müracaatında “Avuç İçi Damar Okuma” olarak bilinen biyometrik kimlik doğrulama işlemisistemine geçiliyor.
Kimlik doğrulamada kullanılacak olan biyometrik sistem veuygulamaya geçilecek sağlık hizmeti sunucuları, uygulamatarihi ile uygulamaya ilişkin usul ve esaslar Sosyal GüvenlikKurumu tarafından belirlenecek.
Biyometrik kimlik doğrulama yapmayanlara yaptırım
Yapılan düzenleme ile biyometrik kayıt işlemi veya biyometrik kimlik doğrulama işlemini usulüne uygun yapmayan ve bu nedenle bir başka kişiye sağlık hizmeti sunulması nedeniyle Kurumun zarara uğramasına sebebiyet veren sağlık hizmeti sunucularından ödenen tutar geri alınır hükmü getirildi.
Biyometrik İlk tanımlama kim tarafından yapılacak
Hastaların hastanelere müracaatı sırasında ilk biyometrik verinin Kurum veri tabanına kayıt işlemi, hastaneler tarafından yapılacak. Hastaneler, ilk biyometrik verinin Kurum veri tabanına kayıt işlemindehastalardan beyan ve taahhüt belgesi almak zorunda olacak.
 

Nurdan DAHİ

Banned
Katılım
29 Mar 2012
Mesajlar
618
Tepki puanı
508
Meslek
Uzman (C)
uygulama ne zaman yürürlüğe girecek acaba doktor bey, bu konuda bilgi var mı?
 
I

izmir

Guest
SGK'da avuç içi dönemi başlıyor
Sağlıkta temmuz ayından itibaren e-reçete ve avuç içi damar izi yöntemiyle sorgulama dönemi başlıyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, düzenlediği basın toplantısında, e-reçete ve avuç içi damar izi uygulamalarıyla gelecek yenilikleri anlattı.
E-reçeteyle hekimin elektronik ortamda kaydettiği reçeteyi SGK'nın Medula Sistemi üzerinden eczanelere göndereceğini, böylece kağıt reçeteye gerek kalmadan hastaların ilaçlarını alabileceğini belirten Acar, uygulamayla 1 milyon 300 bin reçete ve ekindeki belgeler için kullanılan kağıttan tasarruf sağlanacağını bildirdi.
Acar, sistem sayesinde ayrıca kırtasiye işlemleri, arşiv ihtiyacı, hata ve karışıklıkların ortadan kalkacağını, hastaların eczanede bekleme süresinin kısalacağını, eczacı ve hekimlerin iş yükünün azalacağını, suistimal ve usulsüzlüklerin ortadan kalkacağını, hasta ve tedavisiyle ilgili bilgiler ekrana getirileceği için mükerrer işlem olmayacağını, kimlik bilgileriyle ilgili işlemlerin kolaylaşacağını ifade ederek, yeni uygulamayla hekimin kağıt reçeteye yazdığı 10 bilgiden 5'inin, eczacıların kaydetmek zorunda olduğu 26 bilgiden 19'unun ekrana otomatik olarak geleceğini bildirdi.
Elektronik reçeteyle ayrıca, hastanın kullandığı ilaçların sistematik olarak kayıt altına alınacağını, bir hekim adına bilgisi ve kontrolü dışında reçete yazılamayacağını, yanlış ilaç verme olaylarının görülmeyeceğini, eczanelerin artık sahte reçete nedeniyle sıkıntı yaşamayacaklarını belirten Acar, kurum açısından ise denetimlerde etkinliğin artacağını, arşivlemeye ve reçete ekinde bir takım belgelerin teslim edilmesine gerek kalmayacağını ifade etti.
E-reçete yazamayacaklar
SGK Başkanı Fatih Acar, iş yeri ve kurum hekimleri ile Medula Sistemini kullanmayan sağlık kurumlarının e-reçete yazamayacağını, eczanelerde hazırlanan ve yurt dışından getirilen ilaçlar ile yurt dışı sigortalılarının reçetelerinin e-reçete ile verilemeyeceğini söyledi.
Acar, Medula Sisteminden provizyon alınamadığı takdirde, kağıda yazılacak reçetelerin de karşılanacağını dile getirdi.
e-reçeteyle ilgili yapılan çalışmalarla ilgili de bilgi veren Acar, pilot uygulama kapsamında 24 Nisan ile 26 Haziran tarihleri arasında sağlık hizmeti sunucuları tarafından sisteme 1 milyon 107 bin 13 reçete girildiğini bildirdi.
Acar'ın verdiği bilgiye göre, giriş yapanların yüzde 79,54'nü aile hekimleri, yüzde 5,27'sini devlet hastaneleri, yüzde 14,54'ünü özel hastaneler, yüzde 0.63'nü de üniversite hastanelerinin oluşturduğu kaydedildi.
''Tüm Türkiye'de geçilecek''
Hekimleri ve sağlık kurumlarını e-reçete ile ilgili gerekli önlemleri alması konusunda uyaran Acar, ''1 Temmuz 2012 itibarıyla tüm Türkiye'de e-reçete uygulamasına geçilecektir. Tüm hastanelerimizde reçetelerin bu tarihten itibaren elektronik ortamda düzenlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle tüm ilgililerin bu hususa özen göstermesi, hekimlerin şifre alım işlemlerini tamamlamaları önem taşımaktadır'' diye konuştu.
Acar, bugüne kadar 120 bin hekimden 60 bininin şifre aldığını, 1 Temmuza kadar bu işlemlerin tamamlanması gerektiğini, şifre almayan hekimleri takip ederek uyaracaklarını bildirdi.
Devlet hastaneleri konusunda, ilgili iki bakanın bir araya gelerek değerlendirmelerde bulunduğunu belirten Acar, sistem altyapısı hazır Sağlık Bakanlığı hastanelerinin hemen, olmayanların ise altyapıları tamamlandıkça e-reçeteye geçeceklerini söyledi.
Acar, ''1 Ocak 2013 tarihinden itibaren sistemin tüm Türkiye'de yürümeye başlamasını öngörüyoruz. 1 Temmuz sonrası uygulamayla ilgili münferit sıkıntılar olabilir, bunların abartılmaması, sağduyulu olunması lazım '' dedi.
Avuç içi damar izi uygulaması
SGK Başkanı Acar, hastanelere yapılan başvuruda kimlik doğrulamada avuç içi damar izi yöntemine geçilmesiyle ilgili de açıklamalarda bulundu.
Sistemin, hastaların kimlik numarasının avuç içi damar iziyle eşleştirilerek doğrulanması üzerine kurulu olduğunu anlatan Acar, bununla suistimallerin önlenmesinin hedeflendiğini bildirdi.
SGK Başkanı Fatih Acar, şu bilgileri aktardı:
''SGK olarak avuç içi damar izi yöntemiyle kimlik doğrulama sistemi uygulamasına 1 Temmuz itibarıyla ilk etapta Konya'da başlayacağız. Bu yılın eylül ayı sonuna kadar suistimallerin en fazla olduğu iller dikkate alınarak en az 20 ilde, yıl sonuna kadar ise kurumla sözleşmeli bütün özel hastaneler ile üniversite hastanelerinde uygulamaya geçmeyi planlıyoruz.''
Sistemin dünyada örnek bir uygulama olacağını vurgulayan Acar, 6 yaşına kadar çocuklar, elleri olmayanlar, avuç içi damar bütünlüğü bozulanlar, acil hastalar, serabral palsi, üst ekstremite felci gibi nedenlerle el hareketlerini kontrol edemeyenlerin bu uygulamaya dahil edilmeyeceğini bildirdi.
''Güvenlik sorunu yok''
SGK Başkanı Fatih Acar, daha sonra soruları yanıtladı.
Uygulamaya geçilmesinin ardından geri ödemelerin avuç içi damar izi sorgulamasıyla yapılacağını belirten Acar, bununla ilgili mevzuatta da düzenleme yapıldığını anımsattı.
Soru üzerine, bu tür önlemleri almalarını gerektirecek kadar kayıp-kaçak olduğunu belirten Acar, e-reçete, avuç içi damar izi ve risk odaklı denetim uygulamalarıyla sağlık alanındaki suistimallerin önlenmesine yönelik önlemler aldıklarını anlattı.
Hekimlere e-reçete için şifrelerin SGK tarafından verileceğini, bunların belirli periyotlarda değiştirilmesinin öngörüldüğünü ifade eden Acar, doktorların şifrelerini başkalarına kullandırmamalarına özen göstermelerini istedi.
Sağlık Bakanlığı'na bağlı devlet hastanelerden bir kısmının e-reçete sistemine geçmesi için süre istendiğini açıklayan Acar, adaptasyon sürecinde devlet hastanelerinin eski sistemde reçete vermeyi sürdürmesinin öngörüldüğünü, aile hekimliğinde ise e-reçete için sorun olmadığını söyledi.
Avuç içi damar izi için SGK'nın alt yapı geliştirdiğini, bunun hastanelere büyük bir yük getirmeyeceğini kaydeden Acar, güvenlik ile ilgili sorunlar hatırlatılıp ''Aynı uygulamanın Başbakan ve Cumhurbaşkanı için de geçerli olup olmayacağı'' sorusu üzerine, ''Bu uygulama güvenlik için risk oluşturmayacak, önemli olan sistemin güvenliği. Zaten bu konuda da sorun yok. Sayın Başbakan ve Cumhurbaşkanı da Genel Sağlık Sigortası kapsamı dışında oldukları için böyle bir uygulamaya tabi olmayacaklar'' diye konuştu.
Acar, e-reçete ile reçetelere sadece etken madde yazılması uygulamasının başlamayacağını, eskiden olduğu gibi ilaç isimleri yazılacağını, ancak bu yönde ayrı bir çalışma yürüttüklerini söyledi.
Acar, 1 Ocak 2013'e kadar hem e-reçete hem de avuç içi damar izi uygulamasını tam anlamıyla uygulamak istediklerini söyledi.

www.haber10.com
 

Nurdan DAHİ

Banned
Katılım
29 Mar 2012
Mesajlar
618
Tepki puanı
508
Meslek
Uzman (C)
sadece son cümleyi okuyabildim ama sorumun cevabını aldım teşekkürler kanki ;)
 

drsidar

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
26 Haz 2012
Mesajlar
30
Tepki puanı
83
Meslek
İşyeri Hekimi
bolu konya gibi pilot illerde 1 temmuz itibariyle diğer illerde 2013 itibariyle hayata geçecek yazıdada anlatıyor tabi :D
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.