Periyodik Kontrolleri Yapmaya Yetkili Kişi Kimdir?

Yetki karmaşasını netleştirecek olursak; periyodik kontrolleri yapmaya yetkili kişi, Bakanlık tarafından verilen teorik ve uygulamalı eğitimi tamamlamış, geçerli bir "EKİPNET Kayıt Numarası" bulunan teknik personeldir. İtiraf etmek gerekirse, pek çok işletme hâlâ "Bizim bakımcı usta anlar" veya "Tanıdık bir mühendis arkadaş baksın" mantığıyla ilerliyor; oysa 2026 yılındaki güncel İsgKatip sisteminde, EKİPNET numarası olmayan birinin düzenlediği rapor dijital olarak "yok" hükmündedir.

Kimin hangi ekipmana bakabileceğini ve 2026 standartlarındaki yetki sınırlarını aşağıda samimi bir dille özetledim.

1. Mesleki Disipline Göre Yetki Dağılımı​

İşin aslına bakarsanız, her mühendis her makineye bakamaz. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında en çok karşılaşılan usulsüzlük, uzmanlık alanı dışındaki ekipmana rapor düzenlenmesidir. İstatistikler gösteriyor ki, Bakanlık bu konuda branş ayrımını çok keskin yapmıştır, bizzat uyarayım istedim:
  • Makine Mühendisleri ve Teknikerleri: Basınçlı kaplar (kazan, kompresör), kaldırma araçları (vinç, forklift) ve asansörlerin kontrollerinde tam yetkilidir.
  • Elektrik Mühendisleri ve Teknikerleri: Elektrik iç tesisatı, topraklama, paratoner ve akümülatör gibi elektriksel sistemlerin kontrolünü yapar.
  • İnşaat Mühendisleri ve Mimarlar: İskelelerin ve bazı yapısal elemanların periyodik kontrollerinde yetkilendirilmişlerdir haliyle.

2. EKİPNET Kayıt Numarası Şartı​

İtiraf etmek gerekirse, diploma artık tek başına yeterli değil. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "2026 standartlarında bir kontrolörün sisteme girebilmesi için EKİPNET üzerinden aldığı 10 haneli benzersiz bir kayıt numarasına sahip olması şart" der; bu çok yerinde bir tespittir, bizzat tecrübe ettim ordan biliyorum.

Yetkili Kişinin Sahip Olması Gereken 3 Temel Unsur:
  1. Eğitim Sertifikası: Bakanlık onaylı eğitim kurumlarından "Periyodik Kontrol Temel Eğitimi" almış olmalı.
  2. Dijital İmza: Hazırladığı raporu isgkatip üzerinden onaylayabilmesi için aktif bir e-imzası bulunmalı.
  3. Güncel Kayıt: EKİPNET kaydı "Aktif" statüsünde olmalı (Eğitimi yenilemeyenlerin yetkisi sistem tarafından dondurulur).

Ekipman TürüYetkili Meslek GrubuSistem Kaydı
Vinç, Forklift, KazanMakine Mühendisi / TeknikeriEKİPNET Şart
Topraklama, Elektrik PanosuElektrik Mühendisi / TeknikeriEKİPNET Şart
Yapı İskelesiİnşaat Mühendisi / TeknikeriEKİPNET Şart

3. "Dışarıdan Uzman" mı "Kendi Personelimiz" mi?​

2026 standartlarında modern bir panel olan isgkatip, kendi personelinize de kontrol yaptırmanıza izin verir ancak şu şartla:
  • Tarafsızlık: Kontrolü yapacak personeliniz, o makinenin bakımından veya üretiminden sorumlu olmamalıdır. Ayrıca yine EKİPNET kaydının bulunması ve sizin iş yerinize sistem üzerinden "Kontrolör" olarak atanması gerekir.

Özetle: Yetkili kişi sadece "bilen" kişi değil, Bakanlık sisteminde "onaylanmış" olan EKİPNET kayıtlı teknik personellerdir. Bu numara olmadan düzenlenen hiçbir rapor müfettişler tarafından kabul edilmez.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.