Doğrudan bu iki kavramın birbiriyle karıştırılmasına odaklanacak olursak; periyodik bakım bir cihazın ömrünü uzatmak ve bozulmasını önlemek için yapılan "iyileştirme" işlemidir, periyodik kontrol ise o cihazın çalışmasının güvenli olup olmadığını test eden bir "denetim" mekanizmasıdır. İtiraf etmek gerekirse, pek çok işletme "Bakımını yaptırdık ya, kontrolle ne uğraşacağız?" diye düşünerek büyük bir yanılgıya düşüyor.
2026 yılındaki güncel İSG standartlarına göre bu iki işlem arasındaki keskin farkları aşağıda samimi bir dille özetledim.
2026 Dijital Standartları:
Özetle: Bakım makineyi yaşatır, periyodik kontrol ise çalışanı korur. Bakım faturası bir "servis" belgesidir; periyodik kontrol raporu ise yasal bir "vize"dir.
2026 yılındaki güncel İSG standartlarına göre bu iki işlem arasındaki keskin farkları aşağıda samimi bir dille özetledim.
1. Temel Amaç ve İşleyiş Farkı
İşin aslına bakarsanız, bakım cihazın verimliliğiyle, kontrol ise insanın güvenliğiyle ilgilidir. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında meydana gelen iş kazalarının bir kısmında ekipmanın bakımlı olduğu ancak güvenlik sistemlerinin (frenler, limit şalterleri vb.) kontrol edilmediği görülmüştür. İstatistikler gösteriyor ki, bakımlı bir makine de teknik bir hata nedeniyle can yakabilir, bizzat uyarayım istedim.| Özellik | Periyodik Bakım (Servis) | Periyodik Kontrol (Denetim) |
| Amacı | Arızayı önlemek, parçayı yağlamak/değiştirmek. | Güvenli çalışıp çalışmadığını test etmek. |
| Yapan Kişi | Yetkili servis, teknisyen veya tamirci. | EKİPNET kayıtlı bağımsız muayene personeli. |
| Yasal Statü | Operasyonel süreklilik için gereklidir. | Kanunen zorunludur, yapılmaması cezaya tabidir. |
| Sıklığı | Üreticinin belirlediği saat/km aralıklarında. | Yönetmelikte belirtilen (genelde yıllık) aralıklarda. |
2. İsgkatip ve EKİPNET Entegrasyonu Hangisini Takip Eder?
İtiraf etmek gerekirse, devlet sizin makinenize yağ koyup koymadığınızla ilgilenmez; ama o makinenin emniyet kilitlerinin çalışıp çalışmadığıyla çok ilgilenir. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "Bakım faturası bir tamir belgesidir, ancak sadece EKİPNET üzerinden düzenlenen periyodik kontrol raporu sizi müfettiş karşısında korur" der; bu çok yerinde bir tespittir, bizzat tecrübe ettim ordan biliyorum.2026 Dijital Standartları:
- Bakım Kayıtları: İşletmenin kendi arşivinde veya makine günlüğünde tutulur.
- Kontrol Raporları: isgkatip ve EKİPNET sistemine işlenir, QR kodlu ve dijital imzalı olmak zorundadır haliyle.
3. "Bakım Yapıldıysa Kontrol Gerekmez mi?" Yanılgısı
2026 standartlarında modern bir denetim anlayışı olan Bakanlık müfettişleri için "Bakım yapıldı" beyanı, periyodik kontrolün yerini asla tutmaz.- Bağımsızlık: Bakımı yapan kişi kendi işini kontrol edemez. Periyodik kontrol, tarafsız bir gözün "Evet, bu bakım doğru yapılmış ve cihaz hala güvenli" onayıdır.
- Test Yöntemleri: Bakımda parçalar temizlenir; kontrolde ise tahribatsız muayene yöntemleri, yük testleri ve basınç testleri gibi ağır teknik denetimler uygulanır.
Özetle: Bakım makineyi yaşatır, periyodik kontrol ise çalışanı korur. Bakım faturası bir "servis" belgesidir; periyodik kontrol raporu ise yasal bir "vize"dir.