Doğrudan bu yasal boşluğun nasıl doldurulacağına odaklanacak olursak; İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği eklerinde (Ek-III) bazı ekipmanlar için spesifik bir süre (örneğin "Yılda 1") belirtilmemiş olabilir. İtiraf etmek gerekirse, pek çok işletme süresi yazmayan ekipmanı "kontrolsüz" bırakabileceğini sanıyor; oysa 2026 yılındaki güncel denetim mantığına göre, süre yazmıyorsa top tamamen İSG Uzmanı ve İşverenin sahasındadır.
Yönetmelikte süre belirtilmeyen durumlar için izlemeniz gereken 3 temel adımı aşağıda samimi bir dille özetledim.
Hiyerarşik Takvim Belirleme:
Özetle: Yönetmelikte süre yoksa; üretici talimatları, uluslararası standartlar ve risk değerlendirmesi sonuçlarına göre süreyi siz belirlersiniz. Ancak genel kabul görmüş kural gereği bu süre asla 1 yılı geçmemelidir.
Yönetmelikte süre belirtilmeyen durumlar için izlemeniz gereken 3 temel adımı aşağıda samimi bir dille özetledim.
1. Risk Değerlendirmesi Temelli Belirleme
İşin aslına bakarsanız, yönetmelik burada size bir "inisiyatif" alanı bırakır. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında süresi belirtilmeyen ekipmanlar için en güvenli yol, İSG Uzmanı ve İşyeri Hekimi ile birlikte yapılacak bir risk değerlendirmesidir. * Kriterler: Ekipmanın kullanım sıklığı, yaşı, çalışma ortamı (tozlu, nemli, açık alan vb.) ve üreticinin tavsiyeleri göz önüne alınır.- Üst Sınır: İstatistikler gösteriyor ki, her ne kadar süre yazmasa da bu aralık hiçbir şekilde 1 yılı (12 ayı) aşamaz, bizzat uyarayım istedim.
2. Üretici Talimatları ve Standartlar
İtiraf etmek gerekirse, yönetmelikte boşluk varsa bakılacak ilk yer makinenin "Kullanım Kılavuzu"dur. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "Yönetmelikte yoksa üreticinin '6 ayda bir teknik muayene yapılmalıdır' ibaresi yasal olarak bağlayıcı hale gelir" der; bu çok yerinde bir tespittir, bizzat tecrübe ettim ordan biliyorum.Hiyerarşik Takvim Belirleme:
- İlgili Standartlar: (TS, EN, ISO gibi) o makineye özgü standartlarda bir süre var mı?
- Üretici Verileri: İmalatçı firma bakım ve kontrol için ne kadar süre öngörmüş?
- İşletme Tecrübesi: Cihaz çok yoğun (3 vardiya) çalışıyorsa süreleri 6 veya 3 aya çekmek gerekebilir haliyle.
3. İsgkatip ve EKİPNET Kaydı
2026 standartlarında modern bir panel olan isgkatip, süresi belirtilmeyen bir ekipman için kontrol yapıldığında sizden bu kontrolün "geçerlilik tarihini" girmenizi ister.- Sistem Girişi: Kontrolü yapan EKİPNET kayıtlı uzman, raporu sisteme işlerken bir sonraki kontrol tarihini manuel olarak tanımlar.
- Resmiyet: Risk değerlendirmesinde belirlediğiniz süre (örneğin 6 ay), uzmanın sisteme girdiği tarihle resmiyet kazanır ve artık o ekipman için o süre yasal zorunluluk haline gelir.
Özetle: Yönetmelikte süre yoksa; üretici talimatları, uluslararası standartlar ve risk değerlendirmesi sonuçlarına göre süreyi siz belirlersiniz. Ancak genel kabul görmüş kural gereği bu süre asla 1 yılı geçmemelidir.