Bilirkişi Raporu Oto Tamiri İş Kazası Bilirkişi Raporu

serkan malçok

Üye
TÜİSAG Üyesi
Katılım
3 Haz 2016
Mesajlar
24
Tepki puanı
35
Medeni hal
Bekar
Meslek
Uzman (C)
(BİLİRKİŞİ RAPORU)


.......... CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA



SORUŞTURMA NO :

MAĞDUR : A

ŞÜPHELİ : B-C

OLAY TARİHİ : 02.10.2016

KONU : İŞ KAZASI



Cumhuriyet Başsavcılığının yukarıda belirtilen soruşturma numarası ile yapılan soruşturmasında, kusur raporu düzenlemek üzere resen bilirkişi seçilmem nedeniyle tarafıma teslim edilen dosya tüm kapsamı ile incelenmiş olup varılan sonuç aşağıya çıkarılmıştır.



OLAY


Mağdur A, B’ın işlettiği ... Otomotiv oto tamircisinde 02.10.2016 tarihinde ...... Turizme ait .....plakalı otobüsün sağ arka traversini değiştirdiği esnada otobüsün krikolardan kurtulması sonucu ağır yaralanarak bir iş kazasına maruz kalmış ve hastaneye götürülürken hayatını kaybetmiştir.



TESPİT EDİLEN HUSUSLAR



Dosyanın titizlikle incelenmesi neticesinde aşağıda maddeler halinde verilen hususlar tespit edilmiştir.


1- A, 01.06.1960 ........ doğumlu olup olay tarihinde 56 yaşındadır.


2- A nı oğlu şüpheli işçi C, 07.10.2016 tarihli ifadesinde, babasının ... Otomotiv isimli iş yerinde oto tamirci olarak çalıştığını beyan etmiştir. 02.10.2016 günü saat 10:00 da babasının arkadaşı olan ..... şoförlüğünü yaptığı ,,,,,,, plakalı arızalanan otobüsün sağ arka traversini değiştirmeye başladıklarını belirtmiştir. kazazedenin iş yerinde bulunan 40 ton kaldırma kapasiteli havalı kriko ile otobüsü kaldırdığını ve 2 adet yeşil renkli krikoyu otobüsün altına koyduğunu ve otobüsün altını takozlarla destekleyip 4 saat boyunca çalıştığını beyan etmiştir. Saat 14:00 sularında tamiratın sonunda son cıvatayı sıkmak için otobüsün altına girdiğini ve o esnada krikolar yan devrilince otobüs kazazedenin üzerine düştüğünü ve kendisinin de olay yerinde bulunan diğer kişileri yardımıyla diğer krikolar kullanılarak kazazedeyi otobüsün altından çıkartıp hastaneye götürdüklerini beyan etmiştir.


3- .....plakalı otobüsün şöförü ... de C ile benzer ifadeler vermiş olup ayrıca C'nin ve kendisinin, kazazede işçiyi otobüsün altına girmemesi konusunda uyardığını beyan etmiştir.


4- ... Otomotiv Şiketinin sahibi şüpheli B, 07.10.2016 tarihli ifadesinde kendisinin A'nın kiracısı olduğunu, kazazedeyle aynı dükkanı paylaştıklarını fakat birbirlerinden bağımsız çalıştıklarını , kazazedenin oto yıkama işi ile uğraştığını ve aynı zamanda tanıdığı kişilerin araç tamirini yaptığını belirtmiş olup olay esnasında Karakoçan merkezinde olduğunu ve olayla alakasının olmadığını beyan etmiştir.


5- İşveren ifadesinde ölen işçinin kendi çalışanı olmadığını belirtse de olay yeri tutanaklarından ve C’ın ifadesinde de anlaşıldığı üzere B ile A arasında işveren-işçi ilişkisi olduğu açıktır.


6- Olay yeri görüntü ve tutanaklarında otobüsün bulunduğu zeminin eğimli olduğu anlaşılmaktadır. Bir yokuşta veya diğer düzensiz yüzey üzerinde bir aracı kaldırmak son derece güvensiz bir durumdur. Çalışma alanının zeminin düz ve aracın altında kalan alanın doğru döşenmiş olduğundan emin olunmalıdır. Bu durumda kazazede işçi eğimli zeminde çalışma yapması ve işverenin işyerinde gerekli iş sağlığı ve güvenlik şartlarını sağlamadığı anlaşılmaktadır. Ayrıca kazazede işçi, otobüs şoförünün ve diğer çalışanların uyarılarına rağmen hatalı davranarak aracın altına girip can emniyetini tehlikeye atmıştır.






OLAYIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE SONUÇ



Olay, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanuna göre iş kazasıdır. Kaza, mağdurun otobüsün sağ arka traversini değiştirdiği esnada otobüsün krikolardan kurtulması sonucu araç altında sıkışması sonucunda meydana gelmiştir. İfadelerden anlaşılacağı gibi, kaza işin tamamen güvensiz bir şekilde ve şartlarda yapılmaya çalışıldığı sırada meydana gelmiştir. Kazazede işçi, aracı tekerleklerini takozlarla desteklemesine rağmen dikkatsizce davranarak eğimli zeminde araç kaldırma işine başlamış ve diğer çalışanların ve otobüs şoförünün uyarılarına rağmen araç altına girerek çalışma yapmıştır. Bu sebeple olayın meydana gelmesinde şahsi can emniyeti için gerekli özen ve dikkati göstermeyen ve aşağıda belirtilen kanun ve yönetmeliğe aykırı davranan kazazede işçi A ASLİ kusurludur.


(Çalışanlar, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili aldıkları eğitim ve işverenin bu konudaki talimatları doğrultusunda, kendilerinin ve hareketlerinden veya yaptıkları işten etkilenen diğer çalışanların sağlık ve güvenliklerini tehlikeye düşürmemekle yükümlüdür. 6331 Sayılı İş Kanunu Madde 19)



İşveren B, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli şartları sağlamadığından ve ayrıca iş ekipmanını kullanmakla görevli çalışanlara yeterli eğitimi vermeyip aşağıda maddeler halinde belirtilen kanun ve yönetmeliklere aykırı davrandığından dolayı TALİ kusurludur.



(İşveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olup bu çerçevede;


a) Mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar.

b) İşyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izler, denetler ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlar. „

c) Risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır.

ç) Çalışana görev verirken, çalışanın sağlık ve güvenlik yönünden işe uygunluğunu göz önüne alır. „

d) Yeterli bilgi ve talimat verilenler dışındaki çalışanların hayati ve özel tehlike bulunan yerlere girmemesi için gerekli tedbirleri alır. ( 6331 Sayılı İş Kanunu Madde 4)


Şüpheki işçi C, kaza öncesinde kazazedeyi aracın altına girmemesi yönünde uyardığı anlaşılmakta olup bu olayda hiçbir kusuru yoktur.


Kanaatimi belirtir raporumu Sayın Cumhuriyet Başsavcılığı takdirlerine saygı ile sunarım. 23.01.2017







Bilirkişi

Serkan MALÇOK

C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı
 
Üst
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.