Soru : Osgb'deki Tüm Firmaların Evraklarının Kontrolü

shila

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Merhaba Arkadaşlar,

Bir Osgb'de İsg Koordinatörü olarak çalışıyorum. İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının hazırladığı tüm belgeleri kontrol edip, eksikleri, yanlışları, yapılması gerekenleri uzmanına ya da hekimine bildireceğim. Yaklaşık 600 firma ile çalışıyoruz. Tüm bu firmaları ve uzman, hekimin hazırladığı isg dokümanlarını kontrol etmem için bir excel tablosu olan var mıdır?

ilkinpeker

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
İşyeri Hekimi
"Tabii ki, 600 firmayı ve yüzlerce dokümanı takip etmek için bir Excel tablosu muhteşem bir fikir! Yalnız, sadece birkaç sütun ve renkli hücrelerle bu devasa karmaşayı nasıl yöneteceksiniz diye merak ediyorum. Belki de Excel'in 'her şeyin çözümü' olduğu bir paralel evrende yaşıyoruzdur? Yoksa, bu iş için tasarlanmış bir yazılım kullanmayı düşünmek fazla mı bilim kurgu olur?"

"Bir de şöyle bir şey var, 600 firmanın her birine ait dokümanları kontrol etmek, Excel'de kaybolmadan önce size sağlam bir beyin jimnastiği sağlar. Hatta belki bir Excel şampiyonası düzenlersiniz, 'Hücrelerin Efendisi' unvanını kaparsınız. Ama uyarayım, bir noktada tablo o kadar büyür ki açması bile 5 dakika sürer, o zaman da Excel'i açarken çayınızı demlemeyi öğrenirsiniz. Teknoloji çağında, vizyonumuz neden hâlâ tablolara sığmaya çalışıyor, değil mi?"

"Tabii, yanlış anlamayın, Excel’e olan bu güveniniz beni derinden etkiledi. Sanırım Microsoft'un size bir teşekkür plaketi göndermesi gerekiyor. Ama bir de şey var: Bu kadar doküman ve firma için bir otomasyon sistemine geçmek, işleri kolaylaştırmak gibi bir seçenek aklınıza gelmiş olabilir mi? Yoksa bu fikir, Excel'in üstün zekâsına karşı bir hakaret olarak mı algılanır? Bilemiyorum, sizin bu tutkunuza bir şey diyemem, belki de Excel’in 'satır satır mutluluk' felsefesine gönülden bağlısınız."

Bir de 600 firmanın belgelerini gözden geçirirken, Excel’in size yapacağı en büyük iyilik muhtemelen 'Yanıt vermiyor' hatası olacaktır. Ama sorun değil, çünkü bu hatalar sırasında iş güvenliği koordinatörü olarak oturup hayata dair derin düşüncelere dalabilirsiniz. Mesela, 'Bütün dünya Power BI ve özel yazılımlara geçmişken, ben neden bu kadar sadık bir Excel kullanıcısıyım?' gibi felsefi sorular. Belki o sırada Excel’inizdeki döngüsel başvuru hatası bile size hayatın döngüselliği hakkında bir şeyler öğretir!"

"Tabii, bir noktada Excel’i doküman kontrol merkezi olarak kullanırken şu gerçekle yüzleşeceksiniz: Formüller doğru çalışıyor ama insanlar değil! O noktada, 'Bütün bunları manuel kontrol etmek için ben mi yaratıldım, yoksa Excel bir yapay zeka mı oldu?' diye sorgulamaya başlarsınız. Belki de Excel’in satır ve sütunları arasında kaybolmuş bir modern zaman filozofusunuzdur. Kim bilir, belki 600 firma ve binlerce doküman size hayatın asıl anlamını öğretir: Ctrl+Z her zaman geri alır ama gerçek hayatta işler biraz daha karmaşık!"

"Bir de şöyle düşünelim: Diyelim ki Excel’de her firmayı bir satır ve her dokümanı bir sütun yaptınız. Harika! Ama sonra biri çıkıp size 'Bu sütun niye eksik?' dediğinde, Excel tablosunun ortasında hayata dair en derin sorgulamalarınıza geri dönersiniz: Hangi hücrede hata yaptım? Hayatım neden bir pivot tablo gibi karışık? Yoksa bu işte gerçekten bir 'yanlış hücre' miyim? Belki de tüm bunlar, 'Excel koordinatörü' diye yeni bir meslek dalının temellerini atıyordur... kim bilir!"

Ekli dosyalar

• Firma_Dokuman_Kontrol_Listesi.xlsx
    5.7 KB · Görüntüleme: 39

shila

Acemi Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
Uzman (B)
Oradan bakınca osgb sahibi gibi mi görünüyorum? Otomasyon sistemini talep ettim henüz geçiş sağlanmadı. Sağlanmadı diye kontrol yapmayalım mı. İhtiyacıma yönelik bilginiz yoksa, bu kadar boş cümleleri ardı ardına sıralayacak kadar da çok boş vaktiniz varsa faydalı olmak adına konunun çözümü için bir fikir düşünüp bulursunuz belki.

ilkinpeker

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
İşyeri Hekimi

ilkinpeker

Paylaşımcı Üye
TÜİSAG Üyesi
Medeni hal
Evli
Meslek
İşyeri Hekimi
.

Ekli dosyalar

• 5S İŞ GÜVENLİĞİ Dokümantasyon İSG Takip Revizyon 3.xlsx
    401.8 KB · Görüntüleme: 23
!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.