Nurcan Hanım aslında çok güzel bir soru sormuş.çünkü benzer durumda olan bir çok kurum olduğunu biliyorum.
ancak soruya herkes biraz olur yada olmaz modunda cevap vermiş.
şimdi müsadenizle konuya ben dahil olayım.
çünkü 1 hafta içinde ruhsat almak için Bakanlığa gidicem.
öncelikle aşağıda yazılan maddeyi lütfen iyi ve düzgün yorumlayalım.
Ortak sağlık ve güvenlik birimi
MADDE 12 – (1)
OSGB kurulabilmesi ve hizmet sunabilmesi için tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan en az bir;
a) İşyeri hekimi,
b) İş güvenliği uzmanı,
c) Diğer sağlık personeli,
istihdamı zorunludur.
(2)
OSGB’lerde tam süreli görevlendirilenler, başka bir
OSGB’de veya işyerinde aynı unvanla veya Bakanlıkça yetkilendirilen eğitim kurumlarında eğitici unvanıyla görev alamaz.
madde 12'nin 2.bendi ne diyor?tam zamanlı osgbde görev aldıysan başka bir işyerinde yani hastane olabilir,belediye olabilir veya başka bir kurumda İşyeri Hekimi olarak yani aynı ünvanla kastettiği budur,yani burada kastedilen ünvan dr ünvanı değil arkadaşlar.işyeri hekimi ünvanı ile başka bir kuruluşta kesinlikle görev alamaz demek istiyor.ama bu arkadaş pratisyen hekim ise gider başka bir kurumda acil servis veya yoğun bakım veya dializ hekimliği yapabilir ve buralarda da isterse 30 günlük sgk lı olarak gözükür.
bazı arkadaşların karıştırdığı şey şu.
aslında 2009 yılına kadar böyle bir karışıklık ta yoktu ya neyse.
2009 da çıkan bir genelge ile 5510 sayılı kanunun yanlış hatırlamıyorsam 28.maddesinde bir işçi,birden fazla işyerinde sözleşme akdi ile 30 gün üzerinden primi yatırılabilir cümlesi aslında herşey.ancak 2012 de yayınlanan başka bir genelde ilede birden çok işveren tarafından 30 günlük primi yatan işçinin kaç yerden primi yattığı önemli değil sadece 30 gün olarak hesaplanır gibilerinden başka bir genelge yayınlandı.
yani bir kişi doktorda olsa,iş güvenliği uzmanıda olsa eğer özel sektörde çalışıyorsa işçi sözleşmesi ile çalışıyor.yani 5510 sayılı kanunun bu maddesinde giriyor.yani özel hastanede tam zamanlı çalışabilir 30 günlük sgk primi yatabilir ayrıca osgb kuruluşunda da ruhsat aşamasında geçerli işyeri hekimliği sertifikası ilede kurucu hekim olarak da yer alabilir.
çalışma bakanlığına bir çok dr arkadaş veya osgb kurucusu kişi bu durumu sorduğunda bakanlığın verdiği cevap HAYIR KABUL ETMEYİZ OLUYOR.ancak ben bunları osgb kurucusu olarak bakanlıkta yetkili kişilerle nerdeyse kavga aşamasına gelip anlattığımda en son dedikleri şu oldu.
belgelerinizi getirin biz gerekli şekilde yardımcı oluruz
yani kabul etmek zorundalar.yani bana dayanak gösteremiyorlar.çünkü öyle bir kanun yok bunu kendileride gayet iyi biliyorlar.
yani işin aslında osgb kurucu olmak için başka bir işyeri hekimliği yapmamak yada o ünvanla çalışmamak gerekiyor.madde 12 de söylenmek istenen şey şu.
bakınız madde 12 de şunu diyormu mesela?
"herhangi bir kurum yada kuruluştan hiç bir şekilde sigorta priminin yatmıyor olması."
işte bu cümleyi koyarsa o zaman kendi istediği olur.ancak böyle bir şey olmadığı için kabul ediliyor.
sadece osgb ruhsat başvurusuna gittiğinizde bilgili olduğunuzu saf olmadığınızı biraz göstericeksiniz.
çünkü bu şekilde ruhsat alan 2 tane dr arkaşım var...
kolay gelsin...