Liman Vinçleri İçin Özel Bir Periyot Var Mıdır?

Liman operasyonlarının devasa ekipmanlarına odaklanacak olursak; liman vinçleri (SSG, RTG, MHC vb.) için mevzuatta belirtilen standart periyot yine "yılda en az 1 (bir) kez" olsa da, limanların çalışma yoğunluğu ve korozyon riski nedeniyle bu süre uygulamada genellikle 3 veya 6 aya indirilir. İtiraf etmek gerekirse, pek çok liman işletmesi "Yılda bir muayene yeterli" diyerek risk alıyor; oysa 2026 yılındaki güncel isgkatip ve EKİPNET standartlarında, 7/24 esasına göre çalışan bu dev makinelerin maruz kaldığı metal yorgunluğu ve tuzlu su korozyonu, standart bir fabrika vincinden çok daha ağır bir denetim rejimi gerektirir.

Liman vinçlerine özel periyodik kontrol dinamiklerini ve 2026 standartlarındaki detayları aşağıda samimi bir dille özetledim.

1. Çalışma Sınıfı (FEM/ISO) ve Yoğunluk Etkisi​

İşin aslına bakarsanız, liman vinçleri genellikle FEM 4m veya 5m gibi en yüksek çalışma sınıflarında tasarlanır. Yapılan teknik analizlere göre, 2025 ve 2026 yıllarında konteyner terminallerinde yaşanan bom kazalarının temel sebebi, vincin 1 yılda yaptığı "çalışma saati" toplamının, standart bir vincin 10 yılda yaptığı işe eşit olmasıdır.
  • Tavsiye Edilen Periyot: Liman sahasındaki vinçlerin (özellikle rıhtım vinçlerinin) 6 ayda bir ara kontrol, 12 ayda bir ise tam kapsamlı EKİPNET muayenesinden geçmesi en güvenli yoldur haliyle.

2. Korozyon ve Yorulma Analizi (NDT)​

İtiraf etmek gerekirse, deniz kenarındaki nem ve tuz, çeliğin en büyük düşmanıdır. Zaten forumda da tecrübeli uzmanlar hep "Liman vincinde sadece yük testi yetmez, ana gövdede ultrasonik ölçüm şarttır" der; bu çok yerinde bir tespittir.
  • Gövde Muayenesi: Vincin ayakları, bom ek yerleri ve yürüme yolları (gantry) korozyon açısından milimetrik ölçülür.
  • Tahribatsız Muayene (NDT): 2026 standartlarında, liman vinçlerinin kritik kaynak noktalarına (özellikle bom mafsalları) periyodik kontrole ek olarak manyetik parçacık veya sıvı penetrant testleri yapılması istenir, bizzat uyarayım istedim.

3. Spreader ve Bağlantı Elemanları​

Liman vinçlerini diğerlerinden ayıran en özel parça "spreader" (konteyner kilitleme aparatı) sistemidir
  • Twist-Lock Testi: Konteynerin köşelerini tutan kilitlerin (twist-lock) aşınma miktarı ve çatlak kontrolü her muayenede ayrı bir başlık olarak rapora işlenir.
  • Halat Donamı: Kilometrelerce uzunluktaki çelik halatların yağsız kalıp kalmadığı ve tambur sarım düzenleri titizlikle incelenir haliyle.

4. İsgkatip ve Liman Güvenliği Entegrasyonu​

2026 standartlarında modern bir takip olan isgkatip, liman ekipmanlarını "Yüksek Riskli" grupta değerlendirir.
  • Fren Sistemleri: Rüzgar hızı belli bir limiti (Örn: 72 km/h) aştığında vincin ray üzerinde kaymasını engelleyen fırtına frenlerinin (rail clamps) çalışırlığı test edilir.
  • Dijital Kayıt: Vincin her bir mekanizması (troley, hoist, gantry) için ayrı test verileri sisteme girilerek QR kodlu bütünleşik bir rapor oluşturulur, bizzat uyarayım istedim.

Özetle: Liman vinçlerinde yasal süre 1 yıl olsa da, ekipmanın ömrünü ve can güvenliğini korumak için 6 aylık periyotlarla uzman denetimi yaptırmanız 2026 standartlarında en profesyonel yaklaşımdır.

!!! Reklam Engelleyici Tespit Edildi !!!

Reklam Engelleyici Kulladığınız Tespit Edildi !

Sitemiz geçimini reklam gelirlerinden kazanmaktadır. Bundan dolayı Ad Block gibi reklam engelleyicilerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Anlayış göstererek bu site için reklam engelleyicinizi devredışı bıraktığınız için şimdiden teşekkür ederiz.

Devredışı bıraktım, siteyi gezmeye devam edebilirim.